Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
setting KDEDIRS: what and where?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nahpets
Veteran
Veteran


Joined: 05 Oct 2003
Posts: 1178
Location: Montreal, Canada

PostPosted: Fri Oct 01, 2004 8:40 pm    Post subject: setting KDEDIRS: what and where? Reply with quote

I've been having icon problems with Kile lately and I did some digging around the KDE bug database for answers. By chance, I found a reference to the KDEDIRS environment variable. By default, it's set to be "/usr"

Code:

$ echo $KDEDIRS
/usr


When I start Kile, I have missing icons. If I unset KDEDIRS or set it to "" or "/usr/kde/3.3", the icons load up properly.

Code:

$ env KDEDIRS="" kile   
$ env KDEDIRS="/usr/kde/3.3" kile


So my question is, what is the correct setting for KDEDIRS, and where can I find the file that sets it?
Back to top
View user's profile Send private message
Tsonn
Guru
Guru


Joined: 03 Jun 2004
Posts: 550

PostPosted: Fri Oct 01, 2004 8:59 pm    Post subject: Reply with quote

Well, there's a file in /etc/env.d called 58kdedir-3.3.0 on my system:

Code:

KDEDIR=/usr/kde/3.3


The number may be different on your system. I'm not sure whether you can edit these files by hand, or whether they're generated from somewhere else, though :?
_________________
If your question was answered, please edit the first post and add [SOLVED] to the title. Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
nahpets
Veteran
Veteran


Joined: 05 Oct 2003
Posts: 1178
Location: Montreal, Canada

PostPosted: Fri Oct 01, 2004 9:07 pm    Post subject: Reply with quote

I found the "where" in "/etc/env.d/99kde-env", but I'm not sure what changing the file will do.

Code:

$ cat /etc/env.d/99kde-env
KDEDIRS=/usr
CONFIG_PROTECT=/usr/share/config
KDE_MALLOC=1
#KDE_IS_PRELINKED=1


Does anyone know if changing this will break anything?
Back to top
View user's profile Send private message
Tsonn
Guru
Guru


Joined: 03 Jun 2004
Posts: 550

PostPosted: Fri Oct 01, 2004 9:24 pm    Post subject: Reply with quote

Not badly :-)... if it does you can always change things back (since at worst it'll break KDE, leaving you with a terminal).
_________________
If your question was answered, please edit the first post and add [SOLVED] to the title. Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
nahpets
Veteran
Veteran


Joined: 05 Oct 2003
Posts: 1178
Location: Montreal, Canada

PostPosted: Sat Oct 02, 2004 8:42 am    Post subject: Reply with quote

Since Kile is the only program doing this, I'll start it from a bash shell using the correct value for KDEDIRS. I submitted a bug report, so hopefully this issue can be fixed soon.
Back to top
View user's profile Send private message
dmitchell
Veteran
Veteran


Joined: 17 May 2003
Posts: 1159
Location: Austin, Texas

PostPosted: Sat Oct 02, 2004 4:33 pm    Post subject: Reply with quote

Create a new file in /etc/env.d (something like 99kde-local) and add KDEDIRS=/usr/kde/3.3 to it. Run env-update and restart kde. That should fix things.

Daniel
_________________
Your argument is invalid.
Back to top
View user's profile Send private message
nahpets
Veteran
Veteran


Joined: 05 Oct 2003
Posts: 1178
Location: Montreal, Canada

PostPosted: Wed Oct 13, 2004 7:36 pm    Post subject: Reply with quote

Same thing happens with Kaffeine and KDevelop. All missing icons appear when I use:

Code:

$ env KDEDIRS="" appname


Is my KDE install borked or something?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum