Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Lirc problems
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
erectus
n00b
n00b


Joined: 04 Nov 2002
Posts: 9

PostPosted: Tue Nov 05, 2002 6:29 pm    Post subject: Lirc problems Reply with quote

I´ve got an ir reciever and I have lirc installed, but when I have loaded the lirc_serial and the serial port. It worked on my s.u.s.e dist before i installed gentoo, I have the old configs from suse which worked fine like /etc/lircd.conf, and .lircrc in my home catalog.. i have done a mknod /dev/lirc c 61 0, which i read here on the forum, when i try to do mode2 it starts fine but the ir reciever doesnt react!!! how come, :twisted: :evil:
Back to top
View user's profile Send private message
Coogee
Apprentice
Apprentice


Joined: 23 Apr 2002
Posts: 184
Location: E.U.

PostPosted: Tue Nov 05, 2002 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

In my case I had to add the device in the init script (/etc/init.d/lircd):
Code:
#!/sbin/runscript
# Copyright 1999-2002 Gentoo Technologies, Inc.
# Distributed under the terms of the GNU General Public License, v2 or later

depend()
{
   need net
}

start()
{
   ebegin "Starting lircd"
   start-stop-daemon --start --quiet --exec /usr/sbin/lircd -- --device=/dev/lirc/0
   eend $?
}

stop()
{
   ebegin "Stopping lircd"
   start-stop-daemon --stop --quiet --exec /usr/sbin/lircd -- --device=/dev/lirc/0
   eend $?
}

Perhaps, you need something similar...
Back to top
View user's profile Send private message
erectus
n00b
n00b


Joined: 04 Nov 2002
Posts: 9

PostPosted: Tue Nov 05, 2002 8:08 pm    Post subject: Reply with quote

Thank u, u are my hero.. it works now... thanx
Back to top
View user's profile Send private message
Matje
l33t
l33t


Joined: 29 Oct 2002
Posts: 617
Location: Hasselt, Belgium

PostPosted: Sun Nov 24, 2002 9:34 pm    Post subject: Reply with quote

This should be made sticky :d
It was the answer too my problem too. Irexec just said "Couldn't connect to socket" but now it works like a charm again!
Back to top
View user's profile Send private message
Henning
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Sep 2002
Posts: 196
Location: Braunschweig

PostPosted: Mon Nov 25, 2002 7:40 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

my init script looks like above, but does not contain 'device=/dev/lirc/0'.
I have also made mknod.
In my /etc/modules.d I have created a file lircd, with the following content:
alias char-major-61 lirc_serial
options lirc_serial irq=4 io=0x3F8

Is this file neccesary or not?


Henning
Back to top
View user's profile Send private message
Matje
l33t
l33t


Joined: 29 Oct 2002
Posts: 617
Location: Hasselt, Belgium

PostPosted: Tue Nov 26, 2002 9:31 pm    Post subject: Reply with quote

I know it might sound stupid, but did you run update-modules after creating the lirc-file?
Back to top
View user's profile Send private message
cranch
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2002
Posts: 47

PostPosted: Wed Nov 27, 2002 4:59 am    Post subject: Reply with quote

Where did you guys get your config files from? I've got a Packard Bell Fast Media Remote I was thinking I could setup. I've googled a bit but only seem to find dead-links to the configs...
Back to top
View user's profile Send private message
Matje
l33t
l33t


Joined: 29 Oct 2002
Posts: 617
Location: Hasselt, Belgium

PostPosted: Wed Nov 27, 2002 10:45 am    Post subject: Reply with quote

On http://www.lirc.org there are a bunch of sample config files. If it isn't there you can still create it yourself, with irrecord. But don't know how that works precisely ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
Henning
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Sep 2002
Posts: 196
Location: Braunschweig

PostPosted: Wed Nov 27, 2002 6:15 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

I did 'update-modules' of course.

To get the codes for my IR i did record them with irrecord.

Henning
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum