Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Direct rendering with ATI Radeon Mobility IGP 320M
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Fri Feb 27, 2004 9:48 am    Post subject: Reply with quote

For some reason my /etc/modules.autoload.d/kernel-2.6 doesn't get loaded
I tried manually loading the modules listed in the file and none seem to exist. I believe I have them all compiled into the kernel though. Still direct rendering isn't enabled. Shall I have them loaded as modules rather than compiled into the kernel?
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
RevolutionaryIconoclast
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jan 2004
Posts: 96
Location: Nebraska, USA

PostPosted: Sat Feb 28, 2004 6:22 pm    Post subject: back light Reply with quote

Every time I try using radeon instead of Vesa, I get a black screen and the backlight turns off. I've tried the instructions but nothing works. Anyone have any ideas? I can still move into the terminals and alt + ctrl + backspace to restart the X server. I have a radeon IGP 320M
_________________
Come rapture, so I may inherit the earth.
Back to top
View user's profile Send private message
RevolutionaryIconoclast
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jan 2004
Posts: 96
Location: Nebraska, USA

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 5:07 am    Post subject: Reply with quote

If you end up getting a monitor out of sync error/backlight turning off try adding

Option "MonitorLayout" "LVDS"

That should help anyone out there, especially with a Compaq Presario 2140US or similair :).
_________________
Come rapture, so I may inherit the earth.
Back to top
View user's profile Send private message
::Fly::
n00b
n00b


Joined: 03 Mar 2004
Posts: 2

PostPosted: Wed Mar 03, 2004 11:26 pm    Post subject: Reply with quote

I got dri working on my IGP 340M (Compaq Presario 2516EA).
Check out this howto: http://h00045ad2a5c0.ne.client2.attbi.com/jaydolan/igp.html. It worked great for me :)
Back to top
View user's profile Send private message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 12:34 am    Post subject: Reply with quote

I checked out the howto.

http://h00045ad2a5c0.ne.client2.attbi.com/jaydolan/igp.html
I am up to the patch for XFree86, but I noticed I have no such file xc/lib/GL/mesa/src/drv/radeon/radeon_screen.h.igp or xc/lib/GL/mesa/src/drv/radeon/radeon_screen.h anywhere at all. Perhaps that's where my problem lies. Anyone know how I can get those files to appear in my ~/xc directory?
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.
Back to top
View user's profile Send private message
zrubi
n00b
n00b


Joined: 04 Mar 2004
Posts: 40
Location: Budapest, Hungary

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 3:19 pm    Post subject: Reply with quote

Hi

I have a Fujitsu-siemens Amilo-A with IGP-320M and try to get working DRI.
I've tried a lot of solutions, but the result is always the same:
freezed, unusable machine, I had to reboot :cry:

What I'm tried:
kernel: gento-dev-sources 2.6.3-gentoo1 with and without the dri patch (http://bugs.xfree86.org/attachment.cgi?id=706&action=view)
X: xfree-4.3.99.16.ebuild + patch (http://bugs.xfree.org/attachment.cgi?id=723&action=view)

I can load the ati-agp, module the result is seem to be OK:
Code:

Linux agpgart interface v0.100 (c) Dave Jones
agpgart: Detected Ati IGP320/M chipset
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 423M
agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xf8000000


Loading the dri module without any problem
(I've tied booth the kernel's module and the module from pached xfree):
Code:

[drm] Initialized radeon 1.9.0 20020828 on minor 0


but when I'm starting X my machine freeze and the only way is reboot :cry:

What soud I do to get DRI work on my machine :?: [/url]
Back to top
View user's profile Send private message
zrubi
n00b
n00b


Joined: 04 Mar 2004
Posts: 40
Location: Budapest, Hungary

PostPosted: Thu Mar 04, 2004 3:21 pm    Post subject: Reply with quote

::Fly:: wrote:
I got dri working on my IGP 340M (Compaq Presario 2516EA).
Check out this howto: http://h00045ad2a5c0.ne.client2.attbi.com/jaydolan/igp.html. It worked great for me :)


I've tried this too, but no luck just freeze :cry:
Back to top
View user's profile Send private message
zrubi
n00b
n00b


Joined: 04 Mar 2004
Posts: 40
Location: Budapest, Hungary

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 2:27 pm    Post subject: Reply with quote

I did one more try:
http://consultmatt.co.uk/nx9005/gentoo.php

Same result -> freeze

Of course its working under window$ :roll:
Back to top
View user's profile Send private message
zrubi
n00b
n00b


Joined: 04 Mar 2004
Posts: 40
Location: Budapest, Hungary

PostPosted: Fri Mar 05, 2004 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

another try:

if I dont load ati-agp, and star X again:
X satrted without dri, and produce some error messages:
Code:

request_module: failed /sbin/modprobe -- char-major-226-0. error = 256
Linux agpgart interface v0.100 (c) Dave Jones
[drm] Initialized radeon 1.9.0 20020828 on minor 0
[drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
[drm:radeon_unlock] *ERROR* Process 3916 using kernel context 0
atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x7a on isa0060/serio0).
atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x7a on isa0060/serio0).


If I stop X, and load ati-agp and startx again:
X start witout dri, and the relevant dmesg:
Code:

agpgart: Detected Ati IGP320/M chipset
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 423M
agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xf8000000
[drm:radeon_cp_init] *ERROR* radeon_cp_init called without lock held
[drm:radeon_unlock] *ERROR* Process 3978 using kernel context 0
atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x7a on isa0060/serio0).
atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x7a on isa0060/serio0).


I have no idea what can I do to make 3d working. :?
Back to top
View user's profile Send private message
::Fly::
n00b
n00b


Joined: 03 Mar 2004
Posts: 2

PostPosted: Sat Mar 06, 2004 11:40 am    Post subject: Reply with quote

mizery de aria: Are you using Xfree 4.4.0 RC1 or RC2?
The patch for Xfree 4.4.0 is here: http://bugs.xfree86.org/attachment.cgi?id=1130&action=view
I hope that solves your problem.
Back to top
View user's profile Send private message
mizery de aria
Guru
Guru


Joined: 07 Dec 2003
Posts: 309

PostPosted: Sat Mar 06, 2004 9:19 pm    Post subject: Reply with quote

I'm using XFree 4.3.99.16
I heard there were some licensing issues with 4.4.0 and there may be a fork.
_________________
Do not repIy to or othErwise communicate with me if you use religious, spiritual or similar terminologies or references in your typings.


Last edited by mizery de aria on Mon Mar 15, 2004 3:41 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
damianfrancis
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 25 Aug 2003
Posts: 120

PostPosted: Sat Mar 13, 2004 4:53 pm    Post subject: 4.3.99.16 not in portage Reply with quote

Ok but how do I get 4.3.99.16 cause it is not in portage? And am I trying to install xfree4.3.99.16 and then patch it. There is so much in this thread that even after reading the official gentoo doc on drm, it is hard to know what you are actually supposed to be doing here. Do you need a certain version of xfree? If so do you need a certain patch? I am running kernel 2.6.4-rc2-mm1, is this alright to use with this xfree4.3.99.16ebuild and patch? Just some clarification on these matters would be nice since this thread covers a lot of time and many different releases of kernels xversions not to mention things being changed in portage due to liscensing issues with xfree.
_________________
This post has been brought to you by The damianfactor!
Back to top
View user's profile Send private message
atp
n00b
n00b


Joined: 21 Mar 2004
Posts: 11
Location: London, ON

PostPosted: Sun Mar 21, 2004 1:13 am    Post subject: Reply with quote

Hi all,

I have XFree86 v. 4.3.99.902 built with the radeon patch (id 862 at bugs.xfree86.org) on a gentoo laptop with kernel 2.6.3-rc2-mm1. My laptop is an HP ze5300 with an ATI Radeon IGP 340M chip.

Using the patched radeon driver has enabled direct rendering, and I get ~500 with glxgears. I followed the instructions posted earlier in this thread. However, in trying to run ut2003 or tuxracer, I receive:

drmCommandWrite: -22
drmRadeonCmdBuffer: -22 (exiting)

I cannot seem to find documentation on this sort of behaviour anywhere.

It would be very appreciated to hear some comments on this. Perhaps I should repatch with the new XFree86-4.4.0?


A bit of info:
Code:

atp@myelin> lsmod | egrep '(radeon)|(agp)'

Module                  Size  Used by
radeon                131040  2
ati_agp                 7436    1
agpgart                27564  2 ati_agp


Code:

atp@myelin> dmesg | grep 'drm:radeon'

[drm:radeon_check_and_fixup_packets] *ERROR* Invalid R100 texture offset
[drm:radeon_emit_packets] *ERROR* Packet verification failed
[drm:radeon_cp_cmdbuf] *ERROR* radeon_emit_packets failed


Code:

atp@myelin> glxinfo | grep 'direct'
disabling TCL support
direct rendering: Yes
Back to top
View user's profile Send private message
yardbird
l33t
l33t


Joined: 20 Apr 2002
Posts: 688
Location: nl.leiden

PostPosted: Mon Mar 22, 2004 1:18 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

I have a radeon IGP 340M here. I followed the instructions and got dri working (~500 FPS in glxgears, using xfree 4.4.0-rc2).

However I'm not able to play UT2004, since I get this error:
Code:

OpenGL Error: GL_INVALID_ENUM (UOpenGLRenderDevice::Unlock)


The game starts (I can hear the sound) but I see nothing :? Does anybody knows about this error?

Another question: if I install dri-cvs will I have a complete X server or just the DRI stuff? How does the DRI-cvs X server relates to Xfree86? Are they synced at every release? I am a bit confused....
Back to top
View user's profile Send private message
Tormented-Soul
n00b
n00b


Joined: 26 Feb 2003
Posts: 52
Location: berlin/germany

PostPosted: Tue Mar 23, 2004 1:24 am    Post subject: Reply with quote

yardbird wrote:
Hi,

I have a radeon IGP 340M here. I followed the instructions and got dri working (~500 FPS in glxgears, using xfree 4.4.0-rc2).

However I'm not able to play UT2004, since I get this error:
Code:

OpenGL Error: GL_INVALID_ENUM (UOpenGLRenderDevice::Unlock)


The game starts (I can hear the sound) but I see nothing :? Does anybody knows about this error?

Another question: if I install dri-cvs will I have a complete X server or just the DRI stuff? How does the DRI-cvs X server relates to Xfree86? Are they synced at every release? I am a bit confused....



hi...i'm strunggeling with the same problem here...dri works...i get ~400fps in 24bit-mode watching movies with mplayer -vo xv|sdl, glxgears and so on works perfectly, but trying to start ut2004 hangs the laptop (could not see the error you saw, cause the whole screen was black), and mplayer -vo gl|gl2 gives no video, but black screen ... dunno why :/ maybe opengl in the driver is broken/incomplete/buggy?
_________________
in a world without fences and walls, who needs windows and gates?
Back to top
View user's profile Send private message
_danno
n00b
n00b


Joined: 08 Nov 2003
Posts: 17
Location: Michigan, USA

PostPosted: Thu Mar 25, 2004 3:08 pm    Post subject: Reply with quote

Hey, i've got a question

in my dmesg output, i get the following,

Code:

#>dmesg
...
Linux agpgart interface v0.100 (c) Dave Jones
agpgart: Detected Ati IGP345M chipset
agpgart: Maximum main memory to use for agp memory: 380M
agpgart: AGP aperture is 64M @ 0xd4000000
[drm] Initialized radeon 1.9.0 20020828 on minor 0
...


so am i right in thinking that my kernel is configured correctly for direct rendering, and i just need to mess with XFree?
I am using unaltered gentoo-dev-sources by the way.
thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
patroclo7
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2004
Posts: 68

PostPosted: Fri Apr 02, 2004 1:46 pm    Post subject: radeon mobility igp 320-340, xorg and xserver? Reply with quote

Do you know something about dri enabling for this card in the new freedesktop xorg (xorg the fork of xfree, not xserver the new x implementation...)?
I know that many patches which were not been included in xfree 4.4.0 are now included in xorg (and my friends using it with ati cards in the latest fedora are very happy :--)) ). May be that also the patch for radeon mobility igp 320-340 has been included... May be therefore that using mm-sources-2.6.5 and xorg one can have dri enabled for this card without patching anything... Is it only a dream?
Now I have dri enabled using mm-sources-2.6.5 (with its functioning radeon module) and patched xfree 4.3.99.16... But it seems now clear that xorg is our immediate future, and xserver our remote future, so I would be happy to abandon XFree!

As an alternative, do you know if there is a patch for xorg?

As a last question, did anyone try the xserver ebuild on these cards? I know that at the moment there is no dri in xserver, but I would be curious to know how xserver works in general for them.
Thanks for any information.
Back to top
View user's profile Send private message
ptitman
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Sep 2003
Posts: 242
Location: well!! I don't really know!Anywhere really!

PostPosted: Wed Apr 07, 2004 1:11 pm    Post subject: Reply with quote

hi there!

I got my igp 320M to work fine. but now, a new issue arise!!!
Well, i've had a hand on a "Hewlett Packard Ultra VGA 1024" monitor. Having 2 monitors could be a neat feature but unfortunately it doesn't work !!!

Using vesa drivers, both my laptop monitor and the HP one work, but no DRI.
Using radeon, I got DRI enabled, but only the laptop monitor works. The other one stay blank ( flickering by time ). Nevertheless, if i switch to a virtual console, i got both working :?

Has anybody had 2 monitors working on an IGP 320M yet?
Any idea how this could be fixed?

tks
_________________
Feeds2Read.net
Gentoo Linux News
Gentoo Linux Security Advisories
Back to top
View user's profile Send private message
tcaptain
n00b
n00b


Joined: 24 Feb 2004
Posts: 23

PostPosted: Mon Apr 12, 2004 4:40 pm    Post subject: just a quick thanks Reply with quote

I just wanted to post a quick and LOUD THANK YOU! to everyone participating in this thread and esp. to captnjameskirk for the HOWTO on page 2.

I just ran through it...and it WORKS!

Presario 2110CA with 3D accel working like a DREAM!

(I'm running kernel 2.6.3 so I skipped the kernel instructions although I checked to be sure I had the right options selected - not using framebuffer...right now I'm going with "if it ain't broke..don't fix it)

Just installed Quake3 arena (linux version) and it works AWESOME...
Back to top
View user's profile Send private message
yardbird
l33t
l33t


Joined: 20 Apr 2002
Posts: 688
Location: nl.leiden

PostPosted: Tue Apr 13, 2004 11:33 pm    Post subject: Reply with quote

I was able to get IGP340M working on DRI.

I installed XFree4.3.99.902 (latest available in portage) and then downloaded and built DRI CVS as indicated here. The DRI CVS was installed over the existing installation of XFree.

It seems like now it is also possible to build DRI against Xorg, but I've not tried yet.

I get >610 FPS in glxgears at 16 bit. Tuning helped a lot (esp. AGPMode to 4x, AGPFastWrite, PageFlip and AGP aperture size - see my configs below). I got working blender, UT2004, xmms OpenGL plugins, Chromium (~45 FPS) and Legends. Also KDE OpenGL plugins work.

The only glitch happens when changing resolution: when I'm not on 1024x768 I get strange behaviours, also in 2D and with DRI disabled. I guess DRI radeon driver has some issues recently, because two or three weeks ago I had no problems like these (but 3D was not working very well).

ptitman wrote:
hi there!

I got my igp 320M to work fine. but now, a new issue arise!!!
Well, i've had a hand on a "Hewlett Packard Ultra VGA 1024" monitor. Having 2 monitors could be a neat feature but unfortunately it doesn't work !!!


You basically have two choices: Xinerama or MergedFB. Xinerama works well but without acceleration and it is slower. With MergedFB (similar to NVIDIA's TwinView) you have DRI also in dual-head configuration and it is very fast. You can go here for more information. My XF86Config for Xinerama:
Code:

Section "ServerLayout"
        Identifier     "Default Layout"
        Screen         "Screen0" LeftOf "Screen1"
        Screen         "Screen0" 0 0
        Screen         "Screen1" 0 0
        InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
   InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
   InputDevice    "Mouse1" "SendCoreEvents"
        Option      "Xinerama"
EndSection

#Section "ServerLayout"
#   Identifier     "Layout0"
#   Screen      0  "Screen0" 0 0
#   InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
#   InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
#   InputDevice    "Mouse1" "SendCoreEvents"
#EndSection

Section "ServerFlags"
  Option "Xinerama" "true"
EndSection


Section "Files"
EndSection

Section "Module"
   Load  "freetype"
   #Load "xtt"
   Load  "extmod"
   Load  "glx"
   Load  "dri"
   Load  "dbe"
   Load  "record"
   Load  "xtrap"
   Load  "type1"
   Load  "speedo"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "PS/2"
   Option       "Emulate3Buttons"
   Option       "Device" "/dev/psaux"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Keyboard0"
   Driver      "keyboard"
   Option       "XkbModel" "pc105"
   Option       "XkbLayout" "it"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse1"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "ImPS/2"
   Option       "Device" "/dev/input/mouse1"
   Option       "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   HorizSync    31.5 - 57.0
   VertRefresh  50.0 - 100.0
   Option        "dpms"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier   "Monitor1"
        HorizSync    31.5 - 57.0
        VertRefresh  50.0 - 100.0
        Option       "dpms"
EndSection



Section "Device"
   #ChipSet     "vesa"
   #Card        "vesa vesa"
   Identifier  "Card0"
   Driver      "radeon"
   Option       "AGPMode" "4"
   Option       "AGPFastWrite" "on"
   Option       "EnablePageFlip" "on"
   BusID       "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Device"
        #ChipSet     "vesa"
        #Card        "vesa vesa"
        Identifier  "Card1"
        Driver      "radeon"
        Option      "AGPMode" "4"
        Option      "AGPFastWrite" "on"
        Option      "EnablePageFlip" "on"
   BusID       "PCI:1:5:0"
   Screen       1
EndSection



Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   DefaultDepth     16
   SubSection "Display"
      Depth     16
      Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
        Identifier "Screen1"
        Device     "Card1"
        Monitor    "Monitor1"
        DefaultDepth     16
        SubSection "Display"
                Depth     16
                Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection



Section "DRI"
   Group        27
   Mode         0666
EndSection


Be sure to adjust you PCI ID. For MergedFB:
Code:

Section "ServerLayout"
   Identifier     "Layout0"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
   InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
   InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
   InputDevice    "Mouse1" "SendCoreEvents"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "Module"
   Load  "freetype"
   #Load "xtt"
   Load  "extmod"
   Load  "glx"
   Load  "dri"
   Load  "dbe"
   Load  "record"
   Load  "xtrap"
   Load  "type1"
   Load  "speedo"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse0"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "PS/2"
   Option       "Emulate3Buttons"
   Option       "Device" "/dev/psaux"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Keyboard0"
   Driver      "keyboard"
   Option       "XkbModel" "pc105"
   Option       "XkbLayout" "it"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Mouse1"
   Driver      "mouse"
   Option       "Protocol" "ImPS/2"
   Option       "Device" "/dev/input/mouse1"
   Option       "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   HorizSync    31.5 - 57.0
   VertRefresh  50.0 - 100.0
   Option        "dpms"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "Card0"
   Driver      "radeon"
   Option       "AGPMode" "4"
   Option       "AGPFastWrite" "on"
   Option       "EnablePageFlip" "on"
   Option       "AGPSize" "64"
   Option       "GartSize" "64"
   #Option       "MergedFB" "true"
   Option       "CRT2Position" "RightOf"
   Option       "MetaModes" "1024x768-1024x768"
   Option       "CRT2HSync" "31-85"
   Option       "CRT2VRefresh" "50-100"
   Option       "MergedDPI" "75 75"    
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   DefaultDepth     16
   SubSection "Display"
      Depth     16
      Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
   Group        27
   Mode         0666
EndSection


As you see in mergedFB mode all the configuration options for the second head go into the "Device" section.

Hope this helps!
Back to top
View user's profile Send private message
ptitman
Apprentice
Apprentice


Joined: 12 Sep 2003
Posts: 242
Location: well!! I don't really know!Anywhere really!

PostPosted: Wed Apr 14, 2004 9:02 pm    Post subject: Reply with quote

hi!

tks yardbird.
But still not perfect :( .

Either using xinerama or mergedfb, i got the same result : the external monitor is obviously recognized as when i startx, i can drag the mouse cursor into a virtual area, but unfortunately, the external CRT screen turns to standby mode.

Weird though !!
_________________
Feeds2Read.net
Gentoo Linux News
Gentoo Linux Security Advisories
Back to top
View user's profile Send private message
wmartino
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Mar 2004
Posts: 140

PostPosted: Fri Apr 16, 2004 3:41 pm    Post subject: Reply with quote

Hello all,

I just started using Gentoo about two weeks ago. So far thanks to these forums I have managed to get everything running with much trouble. I managed to get my 320M working (about 450-480 fps, seems to bo about normal). My problem now is tuxracer. When I load it up all I get is a light blue screen. I get sound just fine. I have reemerged tuxracer but still no luck. Anyone have any ideas.
Back to top
View user's profile Send private message
yardbird
l33t
l33t


Joined: 20 Apr 2002
Posts: 688
Location: nl.leiden

PostPosted: Sat Apr 17, 2004 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

ptitman wrote:
hi!

tks yardbird.
But still not perfect :( .

Either using xinerama or mergedfb, i got the same result : the external monitor is obviously recognized as when i startx, i can drag the mouse cursor into a virtual area, but unfortunately, the external CRT screen turns to standby mode.

Weird though !!


Maybe the settings for the external monitor are not correct? I'm mainly thinking about refresh rates. Try setting them to very conservative values, like 60 Hz horizontal sync.
Back to top
View user's profile Send private message
pens
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 01 Jan 2003
Posts: 121
Location: Irvine, CA

PostPosted: Tue Apr 20, 2004 2:07 am    Post subject: Reply with quote

For those wondering, I got my IGP 340m up and running perfectly with the xorg-x11 server and DRI from cvs. It was very quick and painless. First off, install the xorg-x11 server (search forums for tips/guides on this), then install dri from cvs using [url]dri.sourceforge.net/cgi-bin/moin.cgi/Building[/url]. Make sure to follow the instructions to install under X.org rather than XFree86. Good luck
Back to top
View user's profile Send private message
Gentii
Guru
Guru


Joined: 01 Feb 2004
Posts: 306

PostPosted: Tue Apr 20, 2004 7:46 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks a lot pens, I love you. I have lost hope to see dri working with xorg, I followed your insctructions and it worked like a charm for my igp 320m too. There is just one thing I've to change in the dri howto : I didnt have a Makefile.linux in drm/linux , just Makefile and Makefile.kernel. But it worked fine with Makefile to build the radeon.ko.

There is yet one funny thing : I had 400 fps without dri and now I've 200 fps. :)
For my 2 others pc, activating dri gives me a big acceleration on glxgears (400 fps to 4000 or 5000 fps). But anyway it works :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
Page 8 of 10

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum