Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[How To] :QMC2 & QT on Gentoo
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players
View previous topic :: View next topic  
Author Message
MrCovin
n00b
n00b


Joined: 16 May 2014
Posts: 6

PostPosted: Fri May 16, 2014 4:37 am    Post subject: [How To] :QMC2 & QT on Gentoo Reply with quote

Hi,

I'm currently working on a class project with the purpose to install QMC2 & QT on gentoo, then MAME. I'm quite lost on how to do this, & i just started working on Gentoo / linux some months ago...so i'm a real noob !
Does someone has some tips to help me ? I followed the instructions on Wikis & some other topics, but as i said, i'm lost, & can't seem to install both QMC2 & QT.

Excuse me for any mistakes, i'm a french guy :)

Thanks for any future answer !
Back to top
View user's profile Send private message
Maitreya
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 217

PostPosted: Fri May 16, 2014 10:07 am    Post subject: Reply with quote

There is no wiki needed though.
QT is a dependancy of QMC2.

On Gentoo it is as easy as "emerge qmc2"

So my next question would be "where did this leave you" (error messages, so we can help you)
Back to top
View user's profile Send private message
MrCovin
n00b
n00b


Joined: 16 May 2014
Posts: 6

PostPosted: Mon May 19, 2014 8:17 am    Post subject: Reply with quote

Maitreya wrote:
There is no wiki needed though.
QT is a dependancy of QMC2.

On Gentoo it is as easy as "emerge qmc2"

So my next question would be "where did this leave you" (error messages, so we can help you)


So here we are, i just typed the command, here is what i got then :

emerge: Maybe you meant any of these : media_sound/qtmpc, sci-libs/mc, app-misc/mc, media-gfx/qosmic

Code:

emerge: Maybe you meant any of these : media_sound/qtmpc, sci-libs/mc, app-misc/mc, media-gfx/qosmic

I'm working on VMware 10.0.1 build-1379776

I have 4 partitions on my Gentoo:
- sda1 (20MB / Bootable)
- sda2 (1024mb)
- sda3 (Swap, 512 mb)
- sda4 (rest of free space)

First, i saw that i cannot modify files as i was on read-only mode, so i used this :
mount –o remount,rw /

That's th last command i used.

I made a documentation with all the commands i wrote, just in case ..
Back to top
View user's profile Send private message
MrCovin
n00b
n00b


Joined: 16 May 2014
Posts: 6

PostPosted: Tue May 20, 2014 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

up
Back to top
View user's profile Send private message
Maitreya
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 217

PostPosted: Tue May 20, 2014 8:34 pm    Post subject: Reply with quote

You are right. It is not in portage. I got it from the roslin overlay.
If you have to remount your root partition rw after rebooting you have a problem you might want to FIX first instead of remounting it.
Back to top
View user's profile Send private message
MrCovin
n00b
n00b


Joined: 16 May 2014
Posts: 6

PostPosted: Wed May 21, 2014 2:36 pm    Post subject: Reply with quote

Maitreya wrote:
You are right. It is not in portage. I got it from the roslin overlay.
If you have to remount your root partition rw after rebooting you have a problem you might want to FIX first instead of remounting it.


I changed my partitions options on my fstab ("defaults" for every partition, execpting swap).
I rebooted the system, & then it works :D

Then, how can i get qmc2 from the roslin overlays ?

I'm currently connected in SSH with putty on my Virtual Machine, i have created a directory called "QMC2" in /home. Then i created a file with the following script: http://gpo.zugaina.org/AJAX/Ebuild/2610768/View

I saved it, & used :
Code:
ebuild qmc2-0.42.ebuild compile


& I got this :
Code:
Appending / to PORTDIR_OVERLAY...
!!! Repository 'x-' is missing masters attribute in '/metadata/layout.conf'
!!! Set 'masters = gentoo' in this file for future compatibility
ebuild: /home/qmc2-Directory/qmc2-0.42.ebuild: does not seem to have a valid PORTDIR structure


So i think it's not the way to get it installed...i'm a noob as i said ..
Maybe something went wrong when i installed my gentoo, & my layout.conf hasn't been created...
Back to top
View user's profile Send private message
Maitreya
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 217

PostPosted: Wed May 21, 2014 4:00 pm    Post subject: Reply with quote

No worry, even if it didn't work out yet, you tried more than most people and are awfully close.

http://wiki.gentoo.org/wiki/Overlay/Local_overlay

Get your /usr/local/portage up and working, move the ebuild you got to the right name, digest it, build it :)
Back to top
View user's profile Send private message
MrCovin
n00b
n00b


Joined: 16 May 2014
Posts: 6

PostPosted: Thu May 22, 2014 1:57 pm    Post subject: Reply with quote

So finally the end is approaching i guess...
I followed the instructions & i got this :

http://i61.tinypic.com/1zyx4yh.png

Can't seem to see all the informations on my shell about dependencies that are needed, any commands like "less"/"more" to make it more easier to read it from shell ?
Anyway, QMC2 needs more files to run...
Then i was pretty sure that SDL was in cause, so i tried:

Code:
root # emerge libsdl


& i remembered that, mainly, sdlmame was needed:
Code:
root # emerge sdlmame


That send me this :
http://i57.tinypic.com/2jb2vjd.png

Am i in the right way ? Any tips ? (I'm praying god to make it works soon :twisted: )
Back to top
View user's profile Send private message
Maitreya
Apprentice
Apprentice


Joined: 11 Jan 2006
Posts: 217

PostPosted: Thu May 22, 2014 8:51 pm    Post subject: Reply with quote

If you look at the first screen, you see a comment about "--autounmask-write"
Using this options will add entries to your package files in /etc/portage
Once you have run "emerge qmc2 --autounmask-write" it will say it has made these entries.
Now run "etc-update" to add these entries into the files "/etc/portage/package.?"
The system has been told to allow emerging the program AND it's dependencies (like libsdl).
So if you run "emerge qmc2" after this it actually will.
Back to top
View user's profile Send private message
MrCovin
n00b
n00b


Joined: 16 May 2014
Posts: 6

PostPosted: Mon May 26, 2014 12:30 pm    Post subject: Reply with quote

I finally can't seem to make it works...so i thank you a lot for your patience & all your help, but i'm gonna give up; it's a class project, way too difficult, we discovered Linux 3 months ago without solid knowledge ...
There are so much problems & i have so much more other projects...but i thanks anyway !
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum