Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Failed to initialize backend "alsa"
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players
View previous topic :: View next topic  
Author Message
curmudgeon
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2003
Posts: 1354

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 1:06 pm    Post subject: Failed to initialize backend "alsa" Reply with quote

Code:

$ /path/to/a/game
Renderer: OpenGL (NVIDIA Corporation // GeForce 9500 GT/PCIe/SSE2 // 3.3.0 NVIDIA 319.49)
AL lib: (WW) alc_initconfig: Failed to initialize backend "pulse"
AL lib: (WW) alc_initconfig: Failed to initialize backend "alsa"
AL lib: (EE) oss_open_playback: Could not open /dev/dsp: Device or resource busy
Sound.hx:96: Error: Could not load "path/to/some/sound"


The last line repeats endlessly throughout the game as it attempts to play sound files.

I don't have pulse enabled, so I understand the first line, but sound works perfectly in all other applications.

Any idea what is going on?

Thank you in advance.
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 5251

PostPosted: Tue Apr 08, 2014 3:24 pm    Post subject: Reply with quote

1. Do you have other programs running that are using the sound card?

2. Do you have alsasound started?

Code:

/etc/init.d/alsasound start

_________________
Gentoo Studio: http://gentoostudio.org
Facebook: http://www.facebook.com/gentoostudio
G+: https://plus.google.com/113947758237122861689/posts
Pappy's Kernel Seeds: http://kernel-seeds.gentoostudio.org
Back to top
View user's profile Send private message
curmudgeon
Veteran
Veteran


Joined: 08 Aug 2003
Posts: 1354

PostPosted: Wed Apr 09, 2014 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

audiodef wrote:
1. Do you have other programs running that are using the sound card?

2. Do you have alsasound started?

Code:

/etc/init.d/alsasound start


1. Nothing I know of at the same time. This machine is running KDE, and I do recall (I think it was for KDE 3) that the sound server would block any application from accessing the server for sixty seconds after the last KDE use.

2. Yes, of course. Every other application is using it without any problem.

I did an strace, and I can't find any indication of the game even looking for /dev/dsp or anything to do with alsa - I just see the warnings.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Gamers & Players All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum