Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Suddenly no sound in VLC anymore??? SOLVED
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
lo-jay
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 846
Location: berlin

PostPosted: Sat Nov 02, 2013 9:37 pm    Post subject: Suddenly no sound in VLC anymore??? SOLVED Reply with quote

Out of the blue vlc does come up with

Code:
Audio output failed:
The audio device "default" could not be used:
No such file or directory.


Code:
# lspci -v | grep -i audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
02:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)



some more output from vlc launched from command line:

Code:
VLC media player 2.0.9 Twoflower (revision 2.0.8a-20-g902dc4c)
[0x1ff61e8] main libvlc: Running vlc with the default interface. Use 'cvlc' to use vlc without interface.
[0x20ba408] qt4 interface error: Unable to load extensions module
[0x7f4840000958] alsa audio output error: cannot open ALSA device "default": No such file or directory
[0x7f4840000958] main audio output error: no suitable audio output module
[0x7f4850c048f8] main decoder error: failed to create audio output


Code:
# emerge -av vlc

 * IMPORTANT: 15 news items need reading for repository 'gentoo'.
 * Use eselect news to read news items.


These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R   ~] media-video/vlc-2.0.9  USE="X a52 alsa avcodec avformat cdda dbus dts dvbpsi dvd encode ffmpeg flac gcrypt kde libnotify matroska mmx mp3 mpeg ncurses ogg opengl png postproc qt4 sdl sse svg swscale truetype udev vorbis x264 xcb xml xv -aalib (-altivec) -atmo (-audioqueue) -avahi -bidi -bluray -cddb -dc1394 -debug -dirac (-direct2d) -directfb (-directx) (-dshow) -dvb (-dxva2) -egl -faad -fbosd -fluidsynth -fontconfig -gme -gnome -gnutls -growl -httpd -ieee1394 (-ios-vout) -jack -kate -libass -libcaca -libproxy -libsamplerate -libtar -libtiger -linsys -lirc -live -lua (-macosx) (-macosx-audio) (-macosx-dialog-provider) (-macosx-eyetv) (-macosx-qtkit) (-macosx-quartztext) (-macosx-vout) (-media-library) -modplug -mtp -musepack (-neon) -omxil -optimisememory -opus -oss -portaudio -projectm -pulseaudio -pvr -rtsp -run-as-root -samba -schroedinger -sdl-image -sftp -shine -shout -sid -skins -speex -sqlite -switcher -taglib -theora -tremor -twolame -upnp -v4l -vaapi -vcdx -visual -vlm (-waveout) (-wingdi) -wma-fixed -xosd -zvbi" 18,421 kB

Total: 1 package (1 reinstall), Size of downloads: 18,421 kB


My sound in general does still work!

Where should i start digging???

Cheers,
_________________
lo-jay

The mechanic "One of 'em Dodge Chargers - let him go by."
The driver "Not today!"

taken from "Two Lane Blacktop"


Last edited by lo-jay on Sat Nov 02, 2013 10:26 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
lo-jay
l33t
l33t


Joined: 27 Feb 2005
Posts: 846
Location: berlin

PostPosted: Sat Nov 02, 2013 10:26 pm    Post subject: Reply with quote

Well:

Preferences

-> Audio

-> Output Module: "Alsa Audio Output"

-> Device: "HDA Intel"

solved the prob. Fancy that vlc just resets itself...

Cheers!
_________________
lo-jay

The mechanic "One of 'em Dodge Chargers - let him go by."
The driver "Not today!"

taken from "Two Lane Blacktop"
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum