Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
dolphin can't find libavcodec.so.53
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
_______0
Guru
Guru


Joined: 15 Oct 2012
Posts: 521

PostPosted: Fri Nov 01, 2013 8:34 pm    Post subject: dolphin can't find libavcodec.so.53 Reply with quote

hi,

dolphin-emu-4.0 has an ffmpeg USE flag but regardless whether I try on or of I get this message:

Code:
dolphin-emu
dolphin-emu: error while loading shared libraries: libavcodec.so.53: cannot open shared object file: No such file or directory


It gets, weirder, symlinking .so files used to do the trick but now something else is going on:

Code:
dolphin-emu
dolphin-emu: /usr/lib64/libavcodec.so.53: version `LIBAVCODEC_53' not found (required by dolphin-emu)
dolphin-emu: /usr/lib64/libavformat.so.53: version `LIBAVFORMAT_53' not found (required by dolphin-emu)


It appears that so file checking is smarter now :/

Why isn't dolphin properly linking with libavcodec.so.54?
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5586

PostPosted: Sat Nov 02, 2013 1:15 am    Post subject: Reply with quote

Going by that error, did you try simply rebuilding that package (unless it's a binary one that is) ?
Back to top
View user's profile Send private message
_______0
Guru
Guru


Joined: 15 Oct 2012
Posts: 521

PostPosted: Sat Nov 02, 2013 6:27 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
games-emulation/dolphin
     Available versions:  (~)3.5^m (~)4.0 **9999 {alsa ao bluetooth doc ffmpeg +lzo openal opengl openmp portaudio pulseaudio}
     Installed versions:  4.0(11:25:05 PM 11/01/2013)(alsa ffmpeg lzo opengl openmp -ao -bluetooth -doc -openal -portaudio -pulseaudio)


Does the ffmpeg USE flag refer to built-in and system linking?

Code:
 RDEPEND="...   ffmpeg? ( virtual/ffmpeg )


I think the maintainer might have overlook ffmpeg deps:

Code:
DEPEND="${RDEPEND}
    app-arch/zip
    media-gfx/nvidia-cg-toolkit
    media-libs/freetype
    media-libs/libsoundtouch
    >=sys-devel/gcc-4.6.0
    x11-libs/wxGTK:2.9
    "


Nothing about ffmpeg here either:

Code:
src_prepare() {

    # Remove automatic dependencies to prevent building without flags enabled.
    if use !alsa; then
        sed -i -e '^/include(FindALSA/d' CMakeLists.txt || die
    fi
    if use !ao; then
        sed -i -e '/^check_lib(AO/d' CMakeLists.txt || die
    fi
    if use !bluetooth; then
        sed -i -e '/^check_lib(BLUEZ/d' CMakeLists.txt || die
    fi
    if use !openal; then
        sed -i -e '/^include(FindOpenAL/d' CMakeLists.txt || die
    fi
    if use !portaudio; then
        sed -i -e '/CMAKE_REQUIRED_LIBRARIES portaudio/d' CMakeLists.txt || die
    fi
    if use !pulseaudio; then
        sed -i -e '/^check_lib(PULSEAUDIO/d' CMakeLists.txt || die
    fi

    # Remove ALL the bundled libraries, aside from:
    # - SOIL: The sources are not public.
    # - Bochs-disasm: Don't know what it is.
    # - CLRun: Part of OpenCL
    mv Externals/SOIL . || die
    mv Externals/Bochs_disasm . || die
    mv Externals/CLRun . || die
    mv Externals/polarssl . || die
    rm -r Externals/* || die
    mv CLRun Externals || die
    mv Bochs_disasm Externals || die
    mv SOIL Externals || die
    mv polarssl Externals || die
}



mm... how to fix this?

Also this ebuild should have the option to use dolphin GLSL-master, the open source gpu friendly driver. I never succeeded running the version using media-gfx/nvidia-cg-toolkit.
Back to top
View user's profile Send private message
phajdan.jr
Developer
Developer


Joined: 23 Mar 2006
Posts: 1767
Location: Poland

PostPosted: Sat Nov 02, 2013 10:28 pm    Post subject: Reply with quote

I recommend removing the symlinks (it's almost never the right way to do it) and running revdep-rebuild.

If that doesn't help, rebuild the affected package manually.
_________________
http://phajdan-jr.blogspot.com/
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum