Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] problem ze sterownikikiem do Atheros AR8151
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 8:33 pm    Post subject: [SOLVED] problem ze sterownikikiem do Atheros AR8151 Reply with quote

Witam

mam dosyć pewnie dla wielu błachy problem, ale nie mogę sobie z nim poradzić,

mam kartę sieciową :
Quote:
Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Controller

i chodzi o to ,że nie mam interfejsu eth0 w ifconfig,

próbuję dodać moduły atl1, atl1c, atl1e(z tego co wyczytałem to są moduły ze sterami do mojej karty) przy pomocy modprobe i dodają się bez błędów, tymczasem nie widzę ich w lsmod i próbując wykonać:
Quote:
/etc/init.d/net.eth0 start

wyskakuje error o braku interfejsu i informacją, żeby zainstalować odpowiedni moduł,

proszę o naprowadzenie co może być przyczyną tego, że nie chce się podnieść eth0, mimo załadowania odpowiednich modułów :)


Last edited by piotrk2683 on Tue Oct 08, 2013 10:00 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 8:45 pm    Post subject: Reply with quote

Pochwal sie `ifconfig -a` i `lspci -v`.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 9:31 pm    Post subject: Reply with quote

ifconfig -a
Quote:

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING> mtu 65536
inet 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0
loop txqueuelen 0 (Local Loopback)
RX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
RX errors 0 dropped 0 overruns 0 frame 0
TX packets 0 bytes 0 (0.0 B)
TX errors 0 dropped 0 overruns 0 carrier 0 collisions 0


lspci -v z poziomu bootowalnej płyty z netinstall, nie mogłem z poziomu systemu ponieważ nie mając neta nie mogłem zainstalować pciutils,
http://pastebin.com/9Zfmfzsx


Last edited by piotrk2683 on Mon Oct 07, 2013 5:18 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
halvmork
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2011
Posts: 28
Location: Warszawa

PostPosted: Sun Oct 06, 2013 5:14 pm    Post subject: Reply with quote

Pokaż jakie masz załadowane moduły

Code:

lsmod
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sun Oct 06, 2013 5:28 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Kernel driver in use: atl1c


Wyglada sensownie, zarzuc jeszcze dmesg, w tagi code, moze tam cos ciekawego, ze firmware nie moze znalezc. Sam sprzet powinien dzialac.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
halvmork
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2011
Posts: 28
Location: Warszawa

PostPosted: Sun Oct 06, 2013 9:58 pm    Post subject: Reply with quote

Załadowany jest na kernelu z płyty, pytanie czy ma załadowany sterownik na jądrze które sobie skompilował.
Back to top
View user's profile Send private message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Mon Oct 07, 2013 5:16 pm    Post subject: Reply with quote

mam dwa kernele na,których startuje mi system,
genkernela postawionego od instalki ze stage 3 i genkernel z LiveDVD Gentoo, który przekopiowałem na dysk i dodałem do gruba,

1)genkernel z instalki:
lsmod
http://pastebin.com/jZtjfFiV

dmesg
http://pastebin.com/pus0sAgu

2)genkernel z LiveDVD
lsmod
http://pastebin.com/7Kv0Rrys

dmesg
http://pastebin.com/rNeNATtM

przy próbie załadowania modułu poleceniem modprobe atl1c nie wyskakują errory,ale lsmod nie widzi załadowanego modułu, ani w genkernelu z instalki, ani z LiveDVD,

mam pytanie, gdzie jest konfiguracja z ustawioną ścieżką do modułów?
przeniosłem z LiveDVD kernel, plik initrd chyba się nazywa, moduły do /lib/ i /lib64/,ale nie wiem gdzie się konfiguruje, żeby system wdział te przeniesione moduły,gdzie tego szukać?

próbowałem też w systemie z genkernela z LiveDVD wskazać w modprobe całą ścieżkę do modułu z atl1c, ale lsmod nie widzi dodanego modułu,

przepraszam,że nie daje w znacznikach code, ale nie dało by się chyba tego odczytać :)
Back to top
View user's profile Send private message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Tue Oct 08, 2013 3:32 pm    Post subject: Reply with quote

dziękuję Panowie za pomoc :)

powodem nie ładowania się modułów do sieciówki w systemie z podmienionym jajkiem z LiveDVD było to,że nie był ten sam kernel co moduły ,
kernel był inny i moduły były inne, podmieniłem inne jajko i moduły automatycznie sie załadowały i sieć działa,

dziękuję za pomoc :)
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Tue Oct 08, 2013 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

Teraz zapoznaj sie z regulaminem i zedytuj pierwszy post.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Tue Oct 08, 2013 10:01 pm    Post subject: Reply with quote

ok, zrobione, jeszcze raz dzięki :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum