Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] network stopped working with ipv4
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sbdmmg
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 32
Location: NJ, USA

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 5:37 pm    Post subject: [SOLVED] network stopped working with ipv4 Reply with quote

Hello,

I use my laptop mainly on two networks (home and office). Everything worked fine until the last 'emerge -auvDN world', which I did on Friday.
Now my network doesn't work anymore in the office; everything still fine at home.
wicd-curses, which I usually use to manage the network, says it cannot get an ip.
First I tried to revert back those packages that were updated and that could be related to this network malfunction:
Code:

From /etc/portage/package.mask
# trying to revert back network
=virtual/perl-libnet-1.230.0
=sys-kernel/linux-headers-3.9
=sys-power/powertop-2.4
=net-nds/openldap-2.4.35
=sys-power/upower-0.9.21

This didn't help (at the bottom of this message is full list of packages that were updated during the last emerge).
Digging in the log files, I see that the home network is using ipv6, and the one in the office is using ipv4.
I am quite lost. I am attaching below an excerpt of the wicd log, and the corresponding section of /var/log/messages.
I should also mention that I am using a lenovo usb dongle with the 'asix' module; however, in the office I am unable to use both the wired network and the wireless one.

Is this a problem with ipv4 vs. ipv6? How can I debug it and fix it? when I try to do by hand
Code:

ifconfig eth1 down
ifconfig eth1 up
dhcpcd eth1

I get a "network unreachable" error. I guess it's because of the "setting false ip" I see below?

Many thanks for any suggestion you might have,

Davide

Code:

2013/09/09 07:28:26 :: Putting interface down
2013/09/09 07:28:26 :: Releasing DHCP leases...
dhcpcd[4957]: dhcpcd not running
2013/09/09 07:28:26 :: Setting false IP...
2013/09/09 07:28:27 :: Stopping wpa_supplicant
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
2013/09/09 07:28:27 :: Flushing the routing table...
2013/09/09 07:28:27 :: Putting interface up...
2013/09/09 07:28:29 :: Running DHCP with hostname gerbaudo-t420
[/profile]2013/09/09 07:28:29 :: dhcpcd[4977]: version 5.6.4 starting
2013/09/09 07:28:29 ::
2013/09/09 07:28:29 :: dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:28:29 ::
2013/09/09 07:28:29 :: dhcpcd[4977]: eth1: broadcasting for a lease
2013/09/09 07:28:29 ::
2013/09/09 07:28:33 :: dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:28:33 ::
2013/09/09 07:28:37 :: dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:28:37 ::
2013/09/09 07:28:41 :: dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:28:41 ::
2013/09/09 07:28:41 :: dhcpcd[4977]: eth1: no IPv6 Routers available
2013/09/09 07:28:41 ::
2013/09/09 07:28:59 :: dhcpcd[4977]: timed out
2013/09/09 07:28:59 ::
2013/09/09 07:28:59 :: DHCP connection failed
2013/09/09 07:28:59 :: exiting connection thread
2013/09/09 07:29:01 :: Sending connection attempt result dhcp_failed
dhcpcd[5000]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
dhcpcd[5007]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
dhcpcd[5056]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
dhcpcd[5064]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
2013/09/09 07:29:31 :: Putting interface down
2013/09/09 07:29:31 :: Releasing DHCP leases...
dhcpcd[5072]: dhcpcd not running
2013/09/09 07:29:31 :: Setting false IP...
2013/09/09 07:29:32 :: Stopping wpa_supplicant
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
2013/09/09 07:29:32 :: Flushing the routing table...
2013/09/09 07:29:32 :: Putting interface up...
2013/09/09 07:29:34 :: Running DHCP with hostname gerbaudo-t420
2013/09/09 07:29:34 :: dhcpcd[5095]: version 5.6.4 starting
2013/09/09 07:29:34 ::
2013/09/09 07:29:34 :: dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:29:34 ::
2013/09/09 07:29:34 :: dhcpcd[5095]: eth1: broadcasting for a lease
2013/09/09 07:29:34 ::
2013/09/09 07:29:38 :: dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:29:38 ::
2013/09/09 07:29:42 :: dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:29:42 ::
2013/09/09 07:29:46 :: dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 07:29:46 ::
2013/09/09 07:29:46 :: dhcpcd[5095]: eth1: no IPv6 Routers available
2013/09/09 07:29:46 ::
2013/09/09 07:30:04 :: dhcpcd[5095]: timed out
2013/09/09 07:30:04 ::
2013/09/09 07:30:04 :: DHCP connection failed
2013/09/09 07:30:04 :: exiting connection thread
2013/09/09 07:30:06 :: Sending connection attempt result dhcp_failed
dhcpcd[5133]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
dhcpcd[5139]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
2013/09/09 07:30:11 :: hidden
2013/09/09 07:30:11 :: hidden
2013/09/09 07:30:11 :: hidden
dhcpcd[5171]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
dhcpcd[5179]: dhcpcd not running
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
2013/09/09 07:30:15 :: Putting interface down
2013/09/09 07:30:15 :: Releasing DHCP leases...
dhcpcd[5187]: dhcpcd not running
2013/09/09 07:30:15 :: Setting false IP...
2013/09/09 07:30:15 :: Stopping wpa_supplicant
Failed to connect to wpa_supplicant - wpa_ctrl_open: No such file or directory
2013/09/09 07:30:15 :: Flushing the routing table...
2013/09/09 07:30:15 :: Putting interface up...
2013/09/09 07:30:17 :: Running DHCP with hostname gerbaudo-t420
dhcpcd[5207]: dhcpcd not running




Corresponding output from dmesg

Code:

Sep  9 07:28:25 gerbaudo-t420 kernel: [499472.224168] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:28:26 gerbaudo-t420 kernel: [499472.993379] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:28:26 gerbaudo-t420 kernel: [499472.993393] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:28:26 gerbaudo-t420 kernel: [499473.001259] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:28:26 gerbaudo-t420 dhcpcd[4957]: dhcpcd not running
Sep  9 07:28:27 gerbaudo-t420 kernel: [499473.772349] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:28:27 gerbaudo-t420 kernel: [499473.772363] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:28:28 gerbaudo-t420 kernel: [499475.498953] asix 2-1.2.2:1.0 eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Sep  9 07:28:29 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: version 5.6.4 starting
Sep  9 07:28:29 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:28:29 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: eth1: broadcasting for a lease
Sep  9 07:28:33 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:28:37 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:28:41 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:28:41 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: eth1: no IPv6 Routers available
Sep  9 07:28:59 gerbaudo-t420 dhcpcd[4977]: timed out
Sep  9 07:29:01 gerbaudo-t420 dhcpcd[5000]: dhcpcd not running
Sep  9 07:29:01 gerbaudo-t420 kernel: [499508.052450] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Enabled; Disabling L0S
Sep  9 07:29:01 gerbaudo-t420 kernel: [499508.059213] iwlwifi 0000:03:00.0: Radio type=0x1-0x2-0x0
Sep  9 07:29:01 gerbaudo-t420 kernel: [499508.283255] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan1: link is not ready
Sep  9 07:29:01 gerbaudo-t420 dhcpcd[5007]: dhcpcd not running
Sep  9 07:29:01 gerbaudo-t420 kernel: [499508.294791] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:29:02 gerbaudo-t420 kernel: [499509.064498] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:29:02 gerbaudo-t420 kernel: [499509.064512] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:29:04 gerbaudo-t420 kernel: [499510.808718] asix 2-1.2.2:1.0 eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Sep  9 07:29:30 gerbaudo-t420 dhcpcd[5056]: dhcpcd not running
Sep  9 07:29:30 gerbaudo-t420 kernel: [499537.106353] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Enabled; Disabling L0S
Sep  9 07:29:30 gerbaudo-t420 kernel: [499537.113107] iwlwifi 0000:03:00.0: Radio type=0x1-0x2-0x0
Sep  9 07:29:30 gerbaudo-t420 kernel: [499537.338382] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan1: link is not ready
Sep  9 07:29:30 gerbaudo-t420 dhcpcd[5064]: dhcpcd not running
Sep  9 07:29:30 gerbaudo-t420 kernel: [499537.349567] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:29:31 gerbaudo-t420 kernel: [499538.117926] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:29:31 gerbaudo-t420 kernel: [499538.117940] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:29:31 gerbaudo-t420 kernel: [499538.125764] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:29:31 gerbaudo-t420 dhcpcd[5072]: dhcpcd not running
Sep  9 07:29:32 gerbaudo-t420 kernel: [499538.897112] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:29:32 gerbaudo-t420 kernel: [499538.897125] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:29:33 gerbaudo-t420 kernel: [499540.617596] asix 2-1.2.2:1.0 eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Sep  9 07:29:34 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: version 5.6.4 starting
Sep  9 07:29:34 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:29:34 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: eth1: broadcasting for a lease
Sep  9 07:29:38 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:29:42 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:29:46 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:29:46 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: eth1: no IPv6 Routers available
Sep  9 07:30:01 gerbaudo-t420 cron[5115]: (root) CMD (test -x /usr/sbin/run-crons && /usr/sbin/run-crons)
Sep  9 07:30:04 gerbaudo-t420 dhcpcd[5095]: timed out
Sep  9 07:30:06 gerbaudo-t420 dhcpcd[5133]: dhcpcd not running
Sep  9 07:30:06 gerbaudo-t420 kernel: [499573.017239] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Enabled; Disabling L0S
Sep  9 07:30:06 gerbaudo-t420 kernel: [499573.024036] iwlwifi 0000:03:00.0: Radio type=0x1-0x2-0x0
Sep  9 07:30:06 gerbaudo-t420 kernel: [499573.248846] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan1: link is not ready
Sep  9 07:30:06 gerbaudo-t420 dhcpcd[5139]: dhcpcd not running
Sep  9 07:30:06 gerbaudo-t420 kernel: [499573.260299] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:07 gerbaudo-t420 kernel: [499574.028627] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:30:07 gerbaudo-t420 kernel: [499574.028642] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:09 gerbaudo-t420 kernel: [499575.799484] asix 2-1.2.2:1.0 eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Sep  9 07:30:13 gerbaudo-t420 dhcpcd[5171]: dhcpcd not running
Sep  9 07:30:13 gerbaudo-t420 kernel: [499580.685272] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Enabled; Disabling L0S
Sep  9 07:30:13 gerbaudo-t420 kernel: [499580.692039] iwlwifi 0000:03:00.0: Radio type=0x1-0x2-0x0
Sep  9 07:30:14 gerbaudo-t420 kernel: [499580.920700] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan1: link is not ready
Sep  9 07:30:14 gerbaudo-t420 dhcpcd[5179]: dhcpcd not running
Sep  9 07:30:14 gerbaudo-t420 kernel: [499580.932049] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:14 gerbaudo-t420 kernel: [499581.700857] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:30:14 gerbaudo-t420 kernel: [499581.700871] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:15 gerbaudo-t420 kernel: [499581.709031] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:15 gerbaudo-t420 dhcpcd[5187]: dhcpcd not running
Sep  9 07:30:15 gerbaudo-t420 kernel: [499582.481081] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:30:15 gerbaudo-t420 kernel: [499582.481096] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 kernel: [499584.242651] asix 2-1.2.2:1.0 eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 dhcpcd[5207]: dhcpcd not running
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 dhcpcd[5208]: version 5.6.4 starting
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 dhcpcd[5208]: version 5.6.4 starting
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 dhcpcd[5208]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 dhcpcd[5208]: eth1: broadcasting for a lease
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 kernel: [499584.515048] iwlwifi 0000:03:00.0: L1 Enabled; Disabling L0S
Sep  9 07:30:17 gerbaudo-t420 kernel: [499584.521811] iwlwifi 0000:03:00.0: Radio type=0x1-0x2-0x0
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 kernel: [499584.747285] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlan1: link is not ready
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 dhcpcd[5232]: sending signal 1 to pid 5208
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 dhcpcd[5232]: waiting for pid 5208 to exit
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 dhcpcd[5208]: received SIGHUP, releasing
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 dhcpcd[5208]: eth1: removing interface
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 kernel: [499584.859210] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 kernel: [499585.627220] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 kernel: [499585.627234] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 kernel: [499585.634608] usb 2-1.2.2: unlink qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:18 gerbaudo-t420 dhcpcd[5250]: dhcpcd not running
Sep  9 07:30:19 gerbaudo-t420 kernel: [499586.406039] ehci-pci 0000:00:1d.0: reused qh c388c740 schedule
Sep  9 07:30:19 gerbaudo-t420 kernel: [499586.406053] usb 2-1.2.2: link qh128-0001/c388c740 start 43 [1/0 us]
Sep  9 07:30:21 gerbaudo-t420 kernel: [499588.208400] asix 2-1.2.2:1.0 eth1: link up, 100Mbps, full-duplex, lpa 0x41E1


Example of successfull connection attempt (same interface):
Code:

2013/09/09 09:15:37 :: dhcpcd[29154]: version 5.6.4 starting
2013/09/09 09:15:37 ::
2013/09/09 09:15:37 :: dhcpcd[29154]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 09:15:37 ::
2013/09/09 09:15:37 :: dhcpcd[29154]: eth1: broadcasting for a lease
2013/09/09 09:15:37 ::
2013/09/09 09:15:41 :: dhcpcd[29154]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 09:15:41 ::
2013/09/09 09:15:43 :: dhcpcd[29154]: eth1: offered 192.168.0.178 from 192.168.0.1
2013/09/09 09:15:43 ::
2013/09/09 09:15:43 :: dhcpcd[29154]: eth1: acknowledged 192.168.0.178 from 192.168.0.1
2013/09/09 09:15:43 ::
2013/09/09 09:15:43 :: dhcpcd[29154]: eth1: checking for 192.168.0.178
2013/09/09 09:15:43 ::
2013/09/09 09:15:45 :: dhcpcd[29154]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 09:15:45 ::
2013/09/09 09:15:48 :: dhcpcd[29154]: eth1: leased 192.168.0.178 for 18000 seconds
2013/09/09 09:15:48 ::
2013/09/09 09:15:48 :: dhcpcd[29154]: forked to background, child pid 29192
2013/09/09 09:15:48 ::
2013/09/09 09:15:48 ::
2013/09/09 09:15:48 :: DHCP connection successful
2013/09/09 09:15:48 :: Connecting thread exiting.
2013/09/09 09:15:50 :: Sending connection attempt result success


List of packages from the last emerge world
Code:

# emerge -auvDN --jobs 2  --with-bdeps y  --exclude net-voip/ekiga --exclude net-wireless/iw --keep-going world

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild     U  ] media-libs/libjpeg-turbo-1.3.0 [1.2.1] USE="-java -static-libs" 1,330 kB
[ebuild  N     ] dev-perl/JSON-2.530.0  83 kB
[ebuild     U  ] perl-core/ExtUtils-ParseXS-3.180.0 [2.22.05] 62 kB
[ebuild     U  ] virtual/perl-ExtUtils-ParseXS-3.180.0 [2.22.05] 0 kB
[ebuild     U  ] dev-db/sqlite-3.7.17:3 [3.7.16.2:3] USE="extensions icu readline -debug -doc -secure-delete -static-libs -tcl {-test}" 1,833 kB
[ebuild     U  ] net-misc/curl-7.31.0 [7.30.0] USE="ipv6 ssl -adns -idn -kerberos -ldap -metalink -rtmp -ssh -static-libs {-test} -threads" CURL_SSL="openssl -axtls -cyassl -gnutls -nss -polarssl" 2,617 kB
[ebuild     U  ] dev-lang/python-2.7.5-r2:2.7 [2.7.5:2.7] USE="gdbm ipv6 ncurses readline sqlite ssl threads (wide-unicode) xml -berkdb -build -doc -examples -hardened -tk -wininst" 0 kB
[ebuild     U  ] dev-lang/v8-3.19.18.19:0/3.19.18.19 [3.18.5.14:0/3.18.5.14] USE="readline (-neon)" 10,373 kB
[ebuild     U  ] dev-lang/python-3.2.5-r2:3.2 [3.2.5-r1:3.2] USE="gdbm ipv6 ncurses readline sqlite ssl threads (wide-unicode) xml -build -doc -examples -hardened -tk -wininst" 0 kB
[ebuild     U  ] dev-python/setuptools-0.8-r1 [0.6.30-r1] PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_2 (-pypy1_9) (-pypy2_0) (-python2_5) -python2_6 (-python3_1) (-python3_3)" 740 kB
[ebuild     U  ] dev-util/gdbus-codegen-2.32.4-r1 [2.32.4] PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_2 (-python2_5) -python2_6 (-python3_1)" 0 kB
[ebuild  N     ] dev-python/send2trash-1.2.0  USE="-doc" PYTHON_TARGETS="python2_7 (-pypy2_0) -python2_6" 5 kB
[ebuild  N     ] dev-python/markupsafe-0.15-r1  PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_2 (-pypy1_9) (-pypy2_0) (-python2_5) -python2_6 (-python3_1) (-python3_3)" 12 kB
[ebuild     U  ] net-misc/youtube-dl-2013.08.02 [2013.05.23] USE="-offensive {-test}" PYTHON_SINGLE_TARGET="python2_7 -python2_6 (-python3_3) (-python2_5%)" PYTHON_TARGETS="python2_7 -python2_6 (-python3_3) (-python2_5%)" 29\
7 kB
[ebuild     U  ] sys-apps/diffutils-3.3 [3.2] USE="nls -static" 1,170 kB
[ebuild  N     ] dev-python/jinja-2.7  USE="-doc -examples" PYTHON_TARGETS="python2_7 (-pypy1_9) (-pypy2_0) -python2_6 (-python3_3)" 369 kB
[ebuild     U  ] dev-perl/XML-Simple-2.200.0 [2.180.0] 75 kB
[ebuild   R   ~] dev-python/pypy-2.0.2:2.0  USE="bzip2 jit ncurses -doc -sandbox -shadowstack -sqlite -sse2% (-examples%) (-ssl%*) (-xml%*)" 0 kB
[ebuild     U  ] x11-libs/cairo-1.12.14-r4 [1.10.2-r3] USE="X glib opengl svg (-aqua) -debug -directfb -doc (-drm) (-gallium) (-gles2) -legacy-drivers% -openvg (-qt4) -static-libs -valgrind% -xcb -xlib-xcb%" 41,145 kB
[ebuild     U  ] dev-haskell/text-0.11.3.1:0/0.11.3.1 [0.11.2.3:0/0.11.2.3] USE="-developer% -doc -hscolour -integer-simple% -profile {-test}" 124 kB
[ebuild   R   ~] x11-base/xorg-drivers-1.14  INPUT_DEVICES="evdev -acecad -aiptek -elographics -fpit -hyperpen -joystick -keyboard -mouse -mutouch -penmount -synaptics -tslib -vmmouse -void -wacom" VIDEO_CARDS="intel -apm -a\
st -chips -cirrus -dummy -epson -fbdev -fglrx -geode -glint -i128 -i740 -mach64 -mga -modesetting -neomagic% -nouveau -nv -nvidia (-omap) (-omapfb) -qxl -r128 -radeon -radeonsi -rendition -s3virge -savage -siliconmotion -sis\
usb (-sunbw2) (-suncg14) (-suncg3) (-suncg6) (-sunffb) (-sunleo) (-suntcx) -tdfx -tga -trident -tseng -v4l -vesa -via -virtualbox -vmware (-voodoo)" 0 kB
[ebuild  NS    ] sys-kernel/gentoo-sources-3.10.7:3.10.7 [3.2.12:3.2.12, 3.2.21:3.2.21, 3.3.8:3.3.8, 3.5.7:3.5.7, 3.7.10:3.7.10, 3.8.13:3.8.13] USE="-build -deblob -symlink" 71,693 kB
[ebuild     U  ] dev-libs/apr-1.4.8-r1:1 [1.4.5:1] USE="urandom -doc -older-kernels-compatibility -static-libs (-uuid%*)" 755 kB
[ebuild     U  ] dev-libs/apr-util-1.5.2:1 [1.3.12:1] USE="berkdb gdbm -doc -freetds -ldap -mysql -nss% -odbc -openssl% -postgres -sqlite -static-libs" 678 kB
[ebuild     U  ] app-accessibility/speech-dispatcher-0.8-r2 [0.7.1-r1] USE="alsa espeak pulseaudio -ao -flite -nas -python -static-libs%" PYTHON_TARGETS="python3_2%* (-python3_3)" 1,201 kB
[ebuild     U  ] www-client/chromium-29.0.1547.57 [28.0.1500.95] USE="pulseaudio system-ffmpeg -bindist -cups -custom-cflags -gnome -gnome-keyring -gps -kerberos (-selinux) (-system-sqlite) (-tcmalloc) {-test}" LINGUAS="am a\
r bg bn ca cs da de el en_GB es es_LA et fa fi fil fr gu he hi hr hu id it ja kn ko lt lv ml mr ms nb nl pl pt_BR pt_PT ro ru sk sl sr sv sw ta te th tr uk vi zh_CN zh_TW" 121,571 kB
[ebuild     U  ] app-misc/anki-2.0.12 [2.0.8] USE="latex recording sound" PYTHON_SINGLE_TARGET="python2_7%* -python2_6%" PYTHON_TARGETS="python2_7%* -python2_6%" 3,003 kB
[ebuild     U  ] dev-vcs/subversion-1.7.11 [1.7.9] USE="berkdb kde nls perl webdav-neon -apache2 -ctypes-python -debug -doc -dso -extras -gnome-keyring -java -python -ruby -sasl {-test%} -vim-syntax -webdav-serf" PYTHON_TARG\
ETS="python2_7 (-python2_5) -python2_6" 5,901 kB
[ebuild     U  ] sys-auth/consolekit-0.4.6 [0.4.5_p20120320-r1] USE="acl pam policykit -debug -doc (-selinux) -systemd-units% {-test}" 358 kB

Total: 30 packages (23 upgrades, 4 new, 1 in new slot, 2 reinstalls), Size of downloads: 265,384 kB


Last edited by sbdmmg on Tue Sep 10, 2013 12:22 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
eyoung100
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 1407

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

What is the output of:
Code:
equery hasuse ipv6

_________________
The Birth and Growth of Science is the Death and Atrophy of Art -- Unknown
Registerd Linux User #363735
Adopt a Post | Strip Comments| Emerge Wrapper
Back to top
View user's profile Send private message
sbdmmg
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 32
Location: NJ, USA

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 9:21 pm    Post subject: Reply with quote

Hi eyoung100,

Thank you! below is the output of equery:

Davide

Code:
$ equery hasuse ipv6
 * Searching for USE flag ipv6 ...
[IP-] [  ] app-admin/syslog-ng-3.4.2:0
[IP-] [  ] dev-lang/python-2.7.5-r2:2.7
[IP-] [  ] dev-lang/python-3.2.5-r2:3.2
[IP-] [  ] dev-lang/ruby-1.8.7_p371:1.8
[I--] [??] dev-lang/ruby-1.9.3_p392:1.9
[IP-] [  ] dev-libs/libxml2-2.9.1-r1:2
[IP-] [  ] mail-mta/ssmtp-2.64-r2:0
[IP-] [  ] media-libs/mediastreamer-2.8.2:0
[IP-] [  ] media-libs/xine-lib-1.2.2:1
[IP-] [  ] media-sound/mpg123-1.15.4:0
[IP-] [  ] media-sound/pulseaudio-2.1-r1:0
[IP-] [  ] media-video/mplayer-1.1.1-r1:0
[IP-] [  ] net-analyzer/wireshark-1.10.1:0/1.10.1
[IP-] [  ] net-dns/bind-tools-9.9.3_p2:0
[IP-] [  ] net-firewall/iptables-1.4.16.3:0
[IP-] [  ] net-libs/libpcap-1.3.0-r1:0
[IP-] [  ] net-libs/libvncserver-0.9.9-r1:0
[IP-] [  ] net-libs/opal-3.6.8-r2:0
[IP-] [  ] net-libs/ortp-0.20.0:0
[IP-] [  ] net-libs/ptlib-2.6.7-r1:0
[IP-] [  ] net-misc/curl-7.31.0:0
[IP-] [  ] net-misc/iputils-20121221:0
[IP-] [  ] net-misc/rdesktop-1.7.1:0
[IP-] [  ] net-misc/rsync-3.0.9-r2:0
[IP-] [  ] net-misc/wget-1.14:0
[IP-] [  ] net-nds/openldap-2.4.30:0
[IP-] [  ] net-voip/linphone-3.4.3-r1:0
[IP-] [  ] sys-apps/busybox-1.20.2:0
[IP-] [  ] sys-apps/iproute2-3.8.0:0
[IP-] [  ] sys-apps/tcp-wrappers-7.6-r8:0
[IP-] [  ] sys-cluster/openmpi-1.4.3:0
[IP-] [  ] sys-process/lsof-4.85-r2:0
[IP-] [  ] sys-process/psmisc-22.20:0
[IP-] [  ] x11-apps/xauth-1.0.7:0
[IP-] [  ] x11-apps/xhost-1.0.5:0
[IP-] [  ] x11-base/xorg-server-1.13.4:0/1.13.4
[IP-] [  ] x11-libs/libICE-1.0.8:0
[IP-] [  ] x11-libs/libSM-1.2.1:0
[IP-] [  ] x11-libs/libX11-1.5.0:0                                                                                                                                                                                               
[IP-] [  ] x11-libs/libXfont-1.4.5-r1:0                                                                                                                                                                                         
[IP-] [  ] x11-libs/libXmu-1.1.1:0
Back to top
View user's profile Send private message
eyoung100
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 1407

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 9:38 pm    Post subject: Reply with quote

First, lets:
Code:
cd /usr/src/linux
make clean
make menuconfig
Networking Support --->
  Networking Options --->
    < >The IPv6 protocol ---> {disable this one}
exit menuconfig
recompile kernel and copy to /boot (see Gentoo instructions for this)
reboot.


Do above unless you are using systemd!

Your working IPv6 Router is accepting IPv6 requests but the logs indicate you are receiving an IPv4 Address:
Code:
eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 09:15:37 ::
2013/09/09 09:15:37 :: dhcpcd[29154]: eth1: broadcasting for a lease
2013/09/09 09:15:37 ::
2013/09/09 09:15:41 :: dhcpcd[29154]: eth1: sending IPv6 Router Solicitation
2013/09/09 09:15:41 ::
2013/09/09 09:15:43 :: dhcpcd[29154]: eth1: offered 192.168.0.178 from 192.168.0.1

which means it defaults to IPv4.

now edit /etc/portage/make.conf, or /etc/make.conf depending on system age, and remove ipv6 from the USE variables. Then
Code:
emerge -uDNav world


This will effectively remove IPv6 support from your system..., thereby forcing both networks to use a baseline of IPv4.
_________________
The Birth and Growth of Science is the Death and Atrophy of Art -- Unknown
Registerd Linux User #363735
Adopt a Post | Strip Comments| Emerge Wrapper
Back to top
View user's profile Send private message
sbdmmg
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 32
Location: NJ, USA

PostPosted: Mon Sep 09, 2013 11:43 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks! I have re-compiled my kernel after disabling the ipv6 support.
One thing that I noticed is that I did not have any ipv6 keyword in my make.conf (see below).
Perhaps that was the cause of my problem?
I can get an IP at home, and I don't see the 'IPv6 Router Solicitation' messages anymore (see below).
Now I am going to try again in the office.
I will post an update soon...

Davide

/etc/make.conf
Code:
# These settings were set by the catalyst build script that automatically
# built this stage.
# Please consult /etc/make.conf.example for a more detailed example.

CFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"
CXXFLAGS="-O2 -march=i686 -pipe"

CHOST="i686-pc-linux-gnu"
MAKEOPTS="-j5"

FEATURES="parallel-fetch"
USE="-gtk -gnome X qt4 qt3support opengl dbus kde webkit consolekit policykit udev -hal dvd alsa pulseaudio cdr aac a52 v4l v4l2 acpi mp3 mp4 ogg flac gif svg lame id3 divx realmedia wmp video midi mplayer -semantic-desktop icu"

INPUT_DEVICES="evdev"
VIDEO_CARDS="intel"

PORTAGE_NICENESS="19"
# uncomment when using layman
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
source /var/lib/layman/make.conf

GENTOO_MIRRORS="http://mirror.mcs.anl.gov/pub/gentoo/ rsync://mirror.mcs.anl.gov/gentoo/ ftp://mirror.mcs.anl.gov/pub/gentoo/"

SYNC="rsync://rsync.us.gentoo.org/gentoo-portage"
source /var/lib/layman/make.conf


excerpt from /var/log/wicd/wicd.log
Code:
2013/09/09 16:33:01 :: Autoconnecting...
2013/09/09 16:33:02 :: Attempting to autoconnect with wired interface...
2013/09/09 16:33:02 :: Putting interface down
2013/09/09 16:33:02 :: Releasing DHCP leases...
2013/09/09 16:33:02 :: Setting false IP...
2013/09/09 16:33:03 :: Stopping wpa_supplicant
2013/09/09 16:33:03 :: Flushing the routing table...
2013/09/09 16:33:03 :: Putting interface up...
2013/09/09 16:33:05 :: Running DHCP with hostname gerbaudo-t420
2013/09/09 16:33:05 :: dhcpcd[2285]: version 5.6.4 starting
2013/09/09 16:33:05 ::
2013/09/09 16:33:05 :: dhcpcd[2285]: all: configured as a router, not a host
2013/09/09 16:33:05 ::
2013/09/09 16:33:05 :: dhcpcd[2285]: eth1: broadcasting for a lease
2013/09/09 16:33:05 ::
2013/09/09 16:33:11 :: dhcpcd[2285]: eth1: offered 192.168.0.177 from 192.168.0.1
2013/09/09 16:33:11 ::
2013/09/09 16:33:11 :: dhcpcd[2285]: eth1: acknowledged 192.168.0.177 from 192.168.0.1
2013/09/09 16:33:11 ::
2013/09/09 16:33:11 :: dhcpcd[2285]: eth1: checking for 192.168.0.177
2013/09/09 16:33:11 ::
2013/09/09 16:33:15 :: dhcpcd[2285]: eth1: leased 192.168.0.177 for 18000 seconds
2013/09/09 16:33:15 ::
2013/09/09 16:33:15 :: dhcpcd[2285]: forked to background, child pid 2325
2013/09/09 16:33:15 ::
2013/09/09 16:33:15 ::
2013/09/09 16:33:15 :: DHCP connection successful
2013/09/09 16:33:15 :: Connecting thread exiting.
2013/09/09 16:33:19 :: Sending connection attempt result success
Back to top
View user's profile Send private message
sbdmmg
n00b
n00b


Joined: 01 Jul 2010
Posts: 32
Location: NJ, USA

PostPosted: Tue Sep 10, 2013 12:22 am    Post subject: Reply with quote

THANK YOU, eyoung100!!!! you rock!
That was it. My network is now working again at home and in the office :-)
I don't even remember ever enabling ipv6 in my make.conf, and it would have taken me months to guess it without your help :-)

Best wishes,

Davide
Back to top
View user's profile Send private message
eyoung100
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jan 2004
Posts: 1407

PostPosted: Wed Sep 11, 2013 5:13 am    Post subject: Reply with quote

IPv6 is going to be REQUIRED for systemd. As such , it's been enabled by default in the newer kernels, as most people cannot tell a difference, unless they have an older router, which was your case. Glad I could help :D
_________________
The Birth and Growth of Science is the Death and Atrophy of Art -- Unknown
Registerd Linux User #363735
Adopt a Post | Strip Comments| Emerge Wrapper
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum