Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] virtualbox - failed to access the USB subsystem.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Joseph_sys
Advocate
Advocate


Joined: 08 Jun 2004
Posts: 2405
Location: Edmonton, AB

PostPosted: Sat Aug 31, 2013 10:27 pm    Post subject: [SOLVED] virtualbox - failed to access the USB subsystem. Reply with quote

After recent upgrade I'm getting an error when trying to start the virtualbox:
Code:
Failed to access the USB subsystem.
Could not load the Host USB Proxy service: VERR_NOT_FOUND.

Details:
Result Code:
NS_ERROR_FAILURE (0x00004005)
Component:
Host
Interface:
IHost {dab4a2b8-c735-4f08-94fc-9bec84182e2f}
Callee:
IMachine {5eaa9319-62fc-4b0a-843c-0cb1940f8a91}


"cat /etc/group" shows that I'm in vboxusers group
vboxusers:x:1009:thelma,fd

What else to try? I'm using Virtualbox 4.1.26
_________________
#Joseph


Last edited by Joseph_sys on Thu Sep 05, 2013 1:02 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Vorlon
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 May 2003
Posts: 198
Location: West Grove, PA

PostPosted: Mon Sep 02, 2013 10:16 pm    Post subject: Reply with quote

I assume you've tried the obvious "emerge virtualbox virtualbox-modules".

Do you have all 4 virtualbox modules loaded? lsmod should show that you have vboxpci, vboxnetflt, vboxnetadp, & vboxdrv loaded. If any of those were missing, that might cause the error you've seen.
_________________
Casey Bralla
Chief Nerd in Residence
The NerdWorld Organisation
Back to top
View user's profile Send private message
Joseph_sys
Advocate
Advocate


Joined: 08 Jun 2004
Posts: 2405
Location: Edmonton, AB

PostPosted: Mon Sep 02, 2013 11:09 pm    Post subject: Reply with quote

Vorlon wrote:
I assume you've tried the obvious "emerge virtualbox virtualbox-modules".

Do you have all 4 virtualbox modules loaded? lsmod should show that you have vboxpci, vboxnetflt, vboxnetadp, & vboxdrv loaded. If any of those were missing, that might cause the error you've seen.

I'm using "virtualbox-bin virtualbox-modules" and lsmod is showing:
Code:
Module                  Size  Used by
vboxnetflt             15085  0
vboxdrv              1780606  1 vboxnetflt

What is exactly what is on my working system. I'll try to rebuild: virtualbox-bin virtualbox-modules
_________________
#Joseph
Back to top
View user's profile Send private message
kurly
Apprentice
Apprentice


Joined: 02 Apr 2012
Posts: 177

PostPosted: Tue Sep 03, 2013 12:00 am    Post subject: Reply with quote

Are you sure you don't need app-emulation/virtualbox-extpack-oracle for USB2 support? I thought it was required on the host.
Back to top
View user's profile Send private message
Joseph_sys
Advocate
Advocate


Joined: 08 Jun 2004
Posts: 2405
Location: Edmonton, AB

PostPosted: Tue Sep 03, 2013 12:08 am    Post subject: Reply with quote

kurly wrote:
Are you sure you don't need app-emulation/virtualbox-extpack-oracle for USB2 support? I thought it was required on the host.


I don't think so.
I have five system that are working OK without that package except one.
_________________
#Joseph
Back to top
View user's profile Send private message
Joseph_sys
Advocate
Advocate


Joined: 08 Jun 2004
Posts: 2405
Location: Edmonton, AB

PostPosted: Thu Sep 05, 2013 1:02 am    Post subject: Reply with quote

SOLVED
I re-installed: virtualbox guest addition and the problem went away.
_________________
#Joseph
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum