Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved]instalacja drukarki smasung clp310
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
dAdi82
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Mar 2008
Posts: 130

PostPosted: Fri Aug 16, 2013 7:12 am    Post subject: [solved]instalacja drukarki smasung clp310 Reply with quote

Witam, nigdy nie instalowałem drukarki na więc proszę o pomoc.
lsusb
Code:

Bus 001 Device 003: ID 04e8:328e Samsung Electronics Co., Ltd CLP-310 Color Laser Printer

zainstalowałem cups
Code:

net-print/cups-1.6.2-r5 [1.6.3-r2] USE="X acl dbus debug filters gnutls java lprng-compat pam python ssl threads usb xinetd zeroconf

w przeglądarce wpisuję
http://localhost:631/admin
Code:

Modify Samsung_CLP-310_Series
Description:    Samsung CLP-310 Series
Location:    Local Printer
Connection:    usb://Samsung/CLP-310%20Series?serial=Z0B2BAFZ301549L
Sharing:    Do Not Share This Printer
Make:    Dymo
                Epson
           Generic
                HP
           Intellitech
                Oki
                Raw
                Zebra
Or Provide a PPD File:    

Jak mi się wydaje powinienem pewnie doinstalować w jakiś sposób doinstalować sterowniki od mojej drukarki?

OK zainstalowalem sterowniki foo2zjs.tar.gz,
cups "ma" moją drukarkę. Strona testowa się wydrukowała, ale gdy gdziekolwiek daję ctrl + p
mam opcje, wydruk do pliku, lub wydruk na LPR.
Oczywiście jak daję na LPR to nic się nie drukuje.

Usunąłem cupsa, wywaliłem pliki konfiguracyjne i zainstalowałem cupsa ~amd64. Za pomocą print setting skonfigurowałem drukarkę i tym razem wszystko działa.


Last edited by dAdi82 on Fri Aug 16, 2013 5:09 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2837

PostPosted: Fri Aug 16, 2013 9:35 am    Post subject: Reply with quote

Byc moze aplikacje nie widza odpalonego cupsa, zrestartuj je, sprawdz wtedy.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
dAdi82
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Mar 2008
Posts: 130

PostPosted: Fri Aug 16, 2013 11:27 am    Post subject: Reply with quote

cups restartowany
Code:

/etc/init.d/cupsd restart
 * Stopping cupsd ...                                                                    [ ok ]
 * Starting cupsd ...                                                                    [ ok ]


i dalej to samo.
Może brak uprawnień dla użytkownika do drukarki??
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2837

PostPosted: Fri Aug 16, 2013 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

Bardziej chodzilo mi o to, ze laczysz sie z appki ktora byla wystartowana przed cupsem, z libreoffice tak nie raz mialem, ze jak wystartowalem cupsa to musialem libre restartowac inaczje wdiziale tylko print to file.

Edytowales config cupsa? Moze tam cos z uprawnieniami, ale nie sadze.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
dAdi82
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Mar 2008
Posts: 130

PostPosted: Fri Aug 16, 2013 12:18 pm    Post subject: Reply with quote

Zainstalowałem sobie kde-base/print-manager
Wyrzuciłem drukarki i dodałem od nowa poprzez print-manager. Efekt jest tki sam czyli strona testowa się drukuję, a jak chcę wydrukować cokolwiek to dostaje taki komunikat:

Nie można wydrukować dokumentu. Szczegóły błędu: "Nie można odnaleźć odpowiednich plików wykonywalnych do wykonania wydruku. Upewnij się, czy pliki wykonywalne CUPS lpr są dostępne.". Proszę zgłosić błąd na stronie bugs.kde.org

rc-update
Code:

NetworkManager |      default                 
             bootmisc | boot                         
           consolekit |      default                 
                cupsd |      default                 
                devfs |                       sysinit
               dhcpcd |      default                 
                dmesg |                       sysinit
                 fsck | boot                         
             hostname | boot                         
              hwclock | boot                         
              keymaps | boot                         
            killprocs |              shutdown       
                local |      default                 
           localmount | boot                         
              modules | boot                         
             mount-ro |              shutdown       
                 mtab | boot                         
               net.lo | boot                         
             netmount |      default                 
               procfs | boot                         
                 root | boot                         
            savecache |              shutdown       
                 swap | boot                         
            swapfiles | boot                         
               sysctl | boot                         
                sysfs |                       sysinit
            syslog-ng |      default                 
         termencoding | boot                         
       tmpfiles.setup | boot                         
                 udev |                       sysinit
           udev-mount |                       sysinit
              urandom | boot                         
                  xdm |      default                 

Z cupsem nigdy nic wspólnego nie miałem więc ręczna edycja prze zemnie jest bardzo ryzykowna i nie rokuje. :(

cupsd.conf
Code:

# Show troubleshooting information in error_log.
LogLevel debug
Listen localhost:631
Listen /run/cups/cups.sock
Browsing On
BrowseLocalProtocols dnssd
DefaultAuthType Basic
WebInterface Yes
<Location />
  Order allow,deny
</Location>
<Location /admin>
  Order allow,deny
</Location>
<Location /admin/conf>
  AuthType Default
  Require user @SYSTEM
  Order allow,deny
</Location>
<Policy default>
  JobPrivateAccess default
  JobPrivateValues default
  SubscriptionPrivateAccess default
  SubscriptionPrivateValues default
  <Limit Create-Job Print-Job Print-URI Validate-Job>
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes Create-Job-Subscription Renew-Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job Cancel-My-Jobs Close-Job CUPS-Mov$
    Require user @OWNER @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit CUPS-Add-Modify-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Modify-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Set-Default CUPS-Get-Devices>
    AuthType Default
    Require user @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit Pause-Printer Resume-Printer Enable-Printer Disable-Printer Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-After Cancel-Jobs CUPS-Acc$
    AuthType Default
    Require user @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit Cancel-Job CUPS-Authenticate-Job>
    Require user @OWNER @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit All>
    Order deny,allow
  </Limit>
</Policy>
<Policy authenticated>
  JobPrivateAccess default
  JobPrivateValues default
  SubscriptionPrivateAccess default
  SubscriptionPrivateValues default
  <Limit Create-Job Print-Job Print-URI Validate-Job>
    AuthType Default
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit Send-Document Send-URI Hold-Job Release-Job Restart-Job Purge-Jobs Set-Job-Attributes Create-Job-Subscription Renew-Subscription Cancel-Subscription Get-Notifications Reprocess-Job Cancel-Current-Job Suspend-Current-Job Resume-Job Cancel-My-Jobs Close-Job CUPS-Mov$
    AuthType Default
    Require user @OWNER @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit CUPS-Add-Modify-Printer CUPS-Delete-Printer CUPS-Add-Modify-Class CUPS-Delete-Class CUPS-Set-Default>
    AuthType Default
    Require user @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit Pause-Printer Resume-Printer Enable-Printer Disable-Printer Pause-Printer-After-Current-Job Hold-New-Jobs Release-Held-New-Jobs Deactivate-Printer Activate-Printer Restart-Printer Shutdown-Printer Startup-Printer Promote-Job Schedule-Job-After Cancel-Jobs CUPS-Acc$
    AuthType Default
    Require user @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit Cancel-Job CUPS-Authenticate-Job>
    AuthType Default
    Require user @OWNER @SYSTEM
    Order deny,allow
  </Limit>
  <Limit All>
    Order deny,allow
  </Limit>
</Policy>
JobPrivateAccess default
JobPrivateValues default
MaxLogSize 0
SubscriptionPrivateAccess default
SubscriptionPrivateValues default


Usunąłem cupsa, wywaliłem pliki konfiguracyjne i zainstalowałem cupsa ~amd64. Za pomocą print setting skonfigurowałem drukarkę i tym razem wszystko działa.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum