Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
qtcreator and utf-8
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
i92guboj
Moderator
Moderator


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 10032
Location: Córdoba (Spain)

PostPosted: Fri Jul 12, 2013 3:35 pm    Post subject: qtcreator and utf-8 Reply with quote

Hi again :)

I have been giving qtcreator a chance for some months now.

I am getting the hang of its, mostly. But I have problems with utf8. My system is utf-8 aware. Everything seems to work with utf8 so far: editors, browsers, etc.

I can type accents and stuff in the qtcreator editor and they display fine. The problem comes when I hit control+r to run the thing. Then all the accented characters go wrong. If I select the latin-15 enconding and re-save the offending cpp file then, after recompiling, they display fine in the program, but I'd really like to use utf8 from the beginning in some projects, because it's cross-OS stuff, intended to be run in linux and many windows versions (note that I know nothing about Windows since more than a decade ago, so utf8 could very well be the wrong path anyway).

So, has anyone around any experience with utf8 in qtcreator? Does it "just work" for you?

Thanks for any input :)
_________________
Gentoo Handbook | My website
Back to top
View user's profile Send private message
aCOSwt
Moderator
Moderator


Joined: 19 Oct 2007
Posts: 2537
Location: Hilbert space

PostPosted: Fri Jul 12, 2013 4:05 pm    Post subject: Reply with quote

Once your project is opened :
- Leftmost handside "Projects" tab
- Topmost "Editor" tab

What does "Editors Settings" tell ? (Global/Custom)
If on "Global", What does the "File Encodings" form tell ?
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
i92guboj
Moderator
Moderator


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 10032
Location: Córdoba (Spain)

PostPosted: Mon Jul 15, 2013 5:56 pm    Post subject: Reply with quote

aCOSwt wrote:
Once your project is opened :
- Leftmost handside "Projects" tab
- Topmost "Editor" tab

What does "Editors Settings" tell ? (Global/Custom)
If on "Global", What does the "File Encodings" form tell ?


If global is selected, all is greyed out and I can see it's set to utf8/keep if already present.

If I select "custom" I see the same, though it's not greyed out, and I can edit the options.

I have no idea what the BOM is, so I have no idea either if "keep if already present" is a suitable value for my case. I'll explore that, I guess.

As said, I can see and edit utf fine in the editor. It's the compiled program which fails to display the stuff.

I am not using any of the uber DEs, just openbox. But everything else works just fine...
_________________
Gentoo Handbook | My website
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum