Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
shadow-4.1.5.1-r1 install failed [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
selig
Guru
Guru


Joined: 31 Jul 2005
Posts: 425
Location: Prague, Czech Republic

PostPosted: Thu Jul 11, 2013 8:20 am    Post subject: shadow-4.1.5.1-r1 install failed [SOLVED] Reply with quote

I am having problems updating shadow on a new install of Gentoo. I am still running it from the install CD and doing this in a chroot. It looks like it cannot set SUID permissions for some reason?

Code:

libtool: install: /usr/bin/install -c vipw /var/tmp/portage/sys-apps/shadow-4.1.5.1-r1/image//usr/sbin/vipw
make[2]: Leaving directory `/var/tmp/portage/sys-apps/shadow-4.1.5.1-r1/work/shadow-4.1.5.1/src'
ln -sf newgrp   /var/tmp/portage/sys-apps/shadow-4.1.5.1-r1/image//usr/bin/sg
ln -sf vipw   /var/tmp/portage/sys-apps/shadow-4.1.5.1-r1/image//usr/sbin/vigr
for i in su; do \
   chmod -f 4711 /var/tmp/portage/sys-apps/shadow-4.1.5.1-r1/image//bin/$i; \
done
make[1]: *** [install-am] Error 1
make[1]: Leaving directory `/var/tmp/portage/sys-apps/shadow-4.1.5.1-r1/work/shadow-4.1.5.1/src'
make: *** [install-recursive] Error 1
emake failed
 * ERROR: sys-apps/shadow-4.1.5.1-r1 failed (install phase):
 *   (no error message)
 *
 * Call stack:
 *     ebuild.sh, line  93:  Called src_install
 *   environment, line 3020:  Called die
 * The specific snippet of code:
 *       emake DESTDIR="${D}" suidperms=4711 install || die;


Last edited by selig on Sun Jul 14, 2013 8:49 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5437

PostPosted: Thu Jul 11, 2013 9:50 am    Post subject: Reply with quote

Are you sure this is the first error ?
Back to top
View user's profile Send private message
selig
Guru
Guru


Joined: 31 Jul 2005
Posts: 425
Location: Prague, Czech Republic

PostPosted: Fri Jul 12, 2013 8:11 am    Post subject: Reply with quote

Yes, there were no errors in the build process - until this one during install phase.

Code:

livecd ~ # touch test
livecd ~ # chmod 4711 test
chmod: changing permissions of 'test': Permission denied
Back to top
View user's profile Send private message
selig
Guru
Guru


Joined: 31 Jul 2005
Posts: 425
Location: Prague, Czech Republic

PostPosted: Sun Jul 14, 2013 8:48 am    Post subject: Reply with quote

Finally figured it out, it seems that the install cd booted with a hardened kernel which had chroot chmod restriction enabled. Disabled it in /proc/sys/kernel/grsecurity/chroot_deny_chmod and now it's working.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum