Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
GMA 3650 Problems
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jen140
n00b
n00b


Joined: 26 May 2013
Posts: 5

PostPosted: Mon May 27, 2013 8:09 pm    Post subject: GMA 3650 Problems Reply with quote

Hello.

I'm using a DNote WVCO3 netbook that comes with Intel GMA 3650.

After compiling the kernel with GMA3600 support and the console looks like the live cd(with pinguins on loading), oposed to smaller screen and no pinguins during loading, but when i run X or X -configure i get the next error:
no screens found.

I'm starting fluxbox with .xinitrc.

.xinitrc:
startfluxbox

Xorg.0.log:
http://pastebin.com/yCGapwQN

.config:
http://pastebin.com/k9ptQpt2

lspci:
http://pastebin.com/0VNCFwwq

So, the question is how to get Xorg working =).
Thanks in advance.
Back to top
View user's profile Send private message
Gusar
Advocate
Advocate


Joined: 09 Apr 2005
Posts: 2643
Location: Slovenia

PostPosted: Mon May 27, 2013 8:14 pm    Post subject: Reply with quote

Despite being labeled as such, GMA 3650 is *not* an intel chip, it's a PowerVR one. As such, the intel X driver cannot drive it. There's no open-source X driver for it. Your best choice is the xf86-video-modesetting driver. You don't get any acceleration with it, but you do get modesetting.

The alternative is trying your luck with the closed-source cdv driver. But trust me, the chances you'll get that one to run are very slim.
Back to top
View user's profile Send private message
jen140
n00b
n00b


Joined: 26 May 2013
Posts: 5

PostPosted: Mon May 27, 2013 8:38 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the fast response, installed it and somehow it does work, in fluxbox everything looks pixelized, like scrambled images on old tv's does.
Gonna try my luck with the cdv.
Back to top
View user's profile Send private message
dweezil-n0xad
n00b
n00b


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 73
Location: Ostend, Belgium

PostPosted: Tue May 28, 2013 11:18 am    Post subject: Reply with quote

I use the xf86-video-fbdev driver for my GMA3600 when I want to use X on my netbook.
/etc/X11/xorg.conf.d/50-device.conf
Code:
Section "Device"
    Identifier             "Intel GMA3600"
    Driver                 "fbdev"
EndSection

It works but it's not great.

Anyway I use this netbook as a nfs/sabnzbd/dlna/web-server in my homenetwork so I rarely run X on it :P
_________________
ASUS N56VV | i7-3630QM @ 2,4GHZ | 12GB DDR3 | NVIDIA GeForce GT 750M 2GB | 256GB SSD
HP HDX 18 | C2Q Q9000 @2GHz | 6GB DDR3 | NVIDIA GeForce 9600M GT 1GB | 128GB SSD | 500GB HD
Back to top
View user's profile Send private message
jen140
n00b
n00b


Joined: 26 May 2013
Posts: 5

PostPosted: Tue May 28, 2013 7:33 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks.
Also works, but still with everything "scrambled".
Back to top
View user's profile Send private message
Gusar
Advocate
Advocate


Joined: 09 Apr 2005
Posts: 2643
Location: Slovenia

PostPosted: Tue May 28, 2013 7:57 pm    Post subject: Reply with quote

Can you provide a screenshot of that? Also post the X log (/var/log/Xorg.0.log), use a pastebin for that please.
Back to top
View user's profile Send private message
jen140
n00b
n00b


Joined: 26 May 2013
Posts: 5

PostPosted: Tue May 28, 2013 8:58 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm, strange thing happened, fbgrab did the screenshot but didn't show anything scrambled:
http://img12.imageshack.us/img12/7335/94714349.png

log:
http://pastebin.com/7whUQzxG

Gonna try to take a picture with a camera.

Edit:
http://img833.imageshack.us/img833/112/dscf2500x.jpg
Back to top
View user's profile Send private message
Gusar
Advocate
Advocate


Joined: 09 Apr 2005
Posts: 2643
Location: Slovenia

PostPosted: Wed May 29, 2013 9:42 am    Post subject: Reply with quote

That's just weird, the cursor and panel are ok, but the rest is scrambled...

Have you tried something other than fluxbox? Probably won't make a difference, but it's something to try. Beyond that... return the thing and buy something that does not have GMA 3600 graphics.

Edit: Hmm, I forgot one very simple thing to try - a different kernel. In particular, try the 3.0 and 3.4 LTS kernels.
Back to top
View user's profile Send private message
jen140
n00b
n00b


Joined: 26 May 2013
Posts: 5

PostPosted: Wed May 29, 2013 7:20 pm    Post subject: Reply with quote

Tried icewm and blackbox and the problem is the same, gonna try to build 3.0/3.4 kernels, currently running 3.7.10.

Edit: Strange, its hardly noticeable but when i run make menuconfig i can see the same scrambles.
Edit2: Linux-3.8.6-hardened has the same issue, also the keyboard doesn't work after X load, but it's not important.
Edit3: Linux-3.8.6-hardened only with Intel Gma5/600 or with both Intel GMA5/600 and Intel Gma600 support doesn't start Xorg, so the driver that is giving the problem is really Intel GMA3600/3650 support, probably that's why it is "Experimental".
And yeah, this netbook is really a bad choice, the processor is documented to be x64 but is locked by manufacture for x86. Also, the INSYS support is really bad.
Back to top
View user's profile Send private message
NiHaoMike
n00b
n00b


Joined: 29 May 2013
Posts: 5
Location: Austin, TX

PostPosted: Thu May 30, 2013 2:48 am    Post subject: Reply with quote

You can try cdv-gfx, but it only supports older kernels.
_________________
Core i7-3930k
DX79SI
16GB 1600 DDR3
GTX 560 Ti 2GB
120mm Delta fan with Cindy Wu sensorless DSP drive
900W Lainey Schmidt digital power system
128GB Samsung 840 Pro SSD (/)
2x 1TB HDD RAID 0 (/bulk)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum