Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] problem z wicd
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 7:26 pm    Post subject: [SOLVED] problem z wicd Reply with quote

Witam,

Mam pytanie odnośnie wicd. Posiadam dwa interfejsy: eth0 i wlan0. Często mam podpięty kabel, a zdarza się, że potrzebuje skorzystać z wifi. Zainstalowałem więc wicd. Problem w tym, że on nie potrafi pobrać adresu IP poprzez dhclient. Rozwiązaniem jest dhcpcd. Drugi problem dotyczy niemożności podłączenia się do wifi, jeśli mam podłączony kabel w eth0. Wicd potrafi zaprotestować, że hasło autoryzujące do wifi jest nieprawidłowe. Po odłączeniu kabla mogę się podłączyć.

Tylko ja mam z tym problem?
Można używać dhclient z wicd i łączyć się z wifi, gdy podłączony jest kabel?

Pozdrawiam!


Last edited by sherszen on Thu Aug 29, 2013 5:26 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Wed Aug 28, 2013 11:34 pm    Post subject: Reply with quote

Daj sobie spokój z Wicd, jeśli głupieje, ustaw sobie dla wlan0 dhclienta w /etc/conf.d/net i wifi obrabiaj bezpośrednio przez wpa_supplicanta i wpa_gui.

Sznurek:
http://wiki.gentoo.org/wiki/Wpa_supplicant
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Thu Aug 29, 2013 9:10 am    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
Daj sobie spokój z Wicd, jeśli głupieje, ustaw sobie dla wlan0 dhclienta w /etc/conf.d/net i wifi obrabiaj bezpośrednio przez wpa_supplicanta i wpa_gui.

Sznurek:
http://wiki.gentoo.org/wiki/Wpa_supplicant


Niestety nie ma wtedy automatyki. Musiałbym dać jakiś timeout, żeby pobieranie dhcp nie działało jak np. kabel sieciowy jest niepodłączony i odwrotnie.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Thu Aug 29, 2013 4:34 pm    Post subject: Reply with quote

popatrz w log wicd, moze masz wlaczone uzywanie kabla jak jest dostepny?
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Thu Aug 29, 2013 4:39 pm    Post subject: Reply with quote

sherszen wrote:
Jacekalex wrote:
Daj sobie spokój z Wicd, jeśli głupieje, ustaw sobie dla wlan0 dhclienta w /etc/conf.d/net i wifi obrabiaj bezpośrednio przez wpa_supplicanta i wpa_gui.

Sznurek:
http://wiki.gentoo.org/wiki/Wpa_supplicant


Niestety nie ma wtedy automatyki. Musiałbym dać jakiś timeout, żeby pobieranie dhcp nie działało jak np. kabel sieciowy jest niepodłączony i odwrotnie.


W /etc/conf.d/net możesz ustalać dowolne akcje.
Weź sobie poczytaj ten dział dokumentacji:
http://www.gentoo.org/doc/pl/handbook/handbook-amd64.xml?part=4
I zainteresuj się szczególnie parametrem ifplugd_eth0="..." zamiast opowiadać bajki z tysiąca i jednej nocy.
Tutaj najświeższa wersja:
http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=4

Także nie "nie ma wtedy automatyki" tylko "pacjent nie wie jak to zrobić".

Nawiasem pisząc Wicd chyba też się wykłada na takich kombinacjach, bo inaczej w ogóle nie byłoby tego wątku.

To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Thu Aug 29, 2013 5:29 pm    Post subject: Reply with quote

Zrobię emerge -C i nie będę tego cuda używał. Dzięki za pomoc! :D
Back to top
View user's profile Send private message
canis_lupus
l33t
l33t


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 746
Location: Kraków

PostPosted: Fri Aug 30, 2013 6:57 am    Post subject: Reply with quote

W sumie to dziwne to jest, bo wicd to jedyne co u mnie w miarę sensownie działa.
_________________
"I love you cię" Różyczko...
Fotografia ślubna
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Fri Aug 30, 2013 7:16 am    Post subject: Reply with quote

canis_lupus wrote:
W sumie to dziwne to jest, bo wicd to jedyne co u mnie w miarę sensownie działa.


U mnie nie potrafi skorzystać z dhclient, a ten klient dhcp u mnie działa najszybciej. Nie potrafię go pożenić z wicd, dlatego jeśli wicd to jestem skazany na dhcpcd, którego nie lubię. Dodatkowo, czemu mam wypinać kabel, żeby korzystać z wifi? W konsoli mogę zawsze klepnąć dhclient wlan0 i mam wlan, jak chce ethernet, to znowu dhclient eth0 i nie ma problemu. W tle chodzi sobie wpa_supplicant, który wykonał czarną robotę. Wniosek z tego, że takie kombinacje są możliwe i nie powinno to sprawić problemu wicd.

Niedawno przeszedłem na kernel 3.10 i zainstalowałem wicd w tym samym czasie. Nie widział mi sieci, bo zapomniałem wkompilować cfg80211 wireless extensions compatibility. Naprawiłem to, to potem "bad password". I znów grzebie po kernelu, czy czegoś nie zapomniałem. W końcu uruchomiłem stary kernel, gdzie wifka działała i ten sam problem. Odpiąłem kabel i nagle hasło zrobiło się poprawne.

Nie wiem czego to wina. Może ja mam namieszane w systemie? To już 3 lata chodzi, ciągłe merge/unmerge, gcc zmieniane, glibc nawet cofane, ale z kompilacją problemów nie ma.

Kiedyś zrobię Jackową reinkarnację, ale póki co pozbawione jest to sensu.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Fri Aug 30, 2013 7:36 am    Post subject: Reply with quote

Musisz wypinać kabel, żeby się połączyć przez wifi?

Ja bym w takiej sytuacji skonfigurował sieć wifi w wpa_supplicancie (np przez wpa_gui),
a potem naskrobał sobie skrypta, który przełącza karty, jedną wyłącza, drugą włącza.
Da się też takiego skrypta ożenić z ifplugd na kilka sposobów, albo podpiąć pod ikonkę na pulpicie.
Kilka linijek w bashu, łatwiej to ogarnąć, niż tony dokumentacji czy humory graficznego konfiguratora "do wszystkiego".

Tu masz przykład, jak wpa_cli (też kawałek wpa_supplicanta -jak wpa_gui) umieścić w skrypcie basha:
http://pastebin.com/G3ta4zsa
Autora nie znam.


Natomiast wpa_supplicanta wolę od NM i Wicd dlatego, że jak pokombinuję z konfigiem, to potem wpa_supliant może automatycznie wybierać sieci i się łączyć, a konfiguracja przez WPS też jest tylko w czystym wpa - obrabiają to wszystkie współczesne routery.

Można też odpalić dodatkowo wpa_cli w trybie demona, żeby automatycznie odpalał różne akcje poprzez zewnętrznego skrypta, w zależności, jaką sieć znajdzie wpa_supplicant.
np:
Code:
wpa_cli -B -a /usr/local/bin/wpascript

Przykładowy skrypt do odpalania przez wpa_cli działający w trybie demona:
Code:
/etc/wpa_supplicant/wpa_cli.sh

Identyfikator aktualnej sieci jest przekazywany z wpa_cli do skrypta jako zmienna WPA_ID_STR - nazwa taka, jak w pliku konfiguracyjnym wpa_supplicanta.

Całość jest jak plastelina, jak ulepisz, tak będzie chodzić. ;)

A jak będziesz miał ze cztery promile :twisted: i cierpiał na bezsenność, to nietrudno taki bajzel ożenić np
z gpsdrive, kismetem, openvpnem, ssh, ipseciem i diabli wiedzą, czym jeszcze. :wink:

Pozdro
8)
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Fri Aug 30, 2013 8:27 am    Post subject: Reply with quote

Jacku ja dałem solved, bo mi Twoje rozwiązanie z ifplugd wystarczyło i zadziałało jak chciałem! :D

Tylko po prostu napisałem, dlaczego wicd mi nie podpasowało.

Dziękuję Ci za pomoc!
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Fri Aug 30, 2013 8:43 am    Post subject: Reply with quote

To pochwal się całym działającym konfigiem /etc/conf.d/net, żeby parę tysi pacjentów z identycznym problemem nie musiało nowych wątków zakładać. ;)
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Fri Aug 30, 2013 8:51 am    Post subject: Reply with quote

Konfiguracja sieci wifi (WPA2):

Code:
# cat /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel
#ap_scan=0
#update_config=1

network={
        ssid="x69" #nazwa sieci
        psk="XXXXXXXXXXXXXXXXX" #hasło w fomie ascii
        scan_ssid=1
        proto=WPA2
        key_mgmt=WPA-PSK
        group=CCMP TKIP
        pairwise=CCMP TKIP
        priority=0
}


Code:
cat /etc/conf.d/net
modules_wlan0="wpa_supplicant"
wpa_supplicant_wlan0="-Dwext"
config_wlan0="dhcp"

#config_eth0="null"
ifplugd__eth0="dhcp"



Startujemy z kabelka - wszystko cacy, ip z automatu, odpinamy kabelek, automatycznie włącza się wifi.
I do tego komenda dhclient eth0/wlan0 w zależności od tego co mi się zachce. ;) Bez żadnego odpinania.

Jacek pewnie się spodziewał pełnego oskryptowania :)

Ale jak dla mnie to to prostsze niż szarpanie się z wicd.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Sun Sep 01, 2013 6:43 am    Post subject: Reply with quote

W konfigu wpa_supplicanta radziłbym odhashować update-config i dodać opcję scan_ssid.
Obie opcje przydadzą się w przypadku używania lapka jako sprzętu mobilnego. :wink:

Natomiast oskrypcić przydałoby się jeden drobiazg.
W przypadku podłączenia do publicznego hotspota (akcja domyślna, priorytet najniższy), odpalanie OpenVPN lub ewentualnie Ipsec do {domu|biura}, i routing pacjenta przez tunel VPN.

To samo można zrobić z każdym serwerem VPS, jeśli np rurka w {domu|biurze} się nie nadaje.

Po prostu przy publicznych hotspotach czy np na uczelni lepiej nie używać netu bez ssl, bo potem czasami doopa boli, a ssl też czasami miewa podatność na mitm. :twisted:

W żadnym NM, Wicd czy Wifi-radarze nigdzie nie widziałem podobnej opcji.

Pozdro
8)
Back to top
View user's profile Send private message
sherszen
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Jul 2006
Posts: 210

PostPosted: Sun Sep 01, 2013 7:29 am    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
W konfigu wpa_supplicanta radziłbym odhashować update-config i dodać opcję scan_ssid.
Obie opcje przydadzą się w przypadku używania lapka jako sprzętu mobilnego. :wink:

Natomiast oskrypcić przydałoby się jeden drobiazg.
W przypadku podłączenia do publicznego hotspota (akcja domyślna, priorytet najniższy), odpalanie OpenVPN lub ewentualnie Ipsec do {domu|biura}, i routing pacjenta przez tunel VPN.

To samo można zrobić z każdym serwerem VPS, jeśli np rurka w {domu|biurze} się nie nadaje.

Po prostu przy publicznych hotspotach czy np na uczelni lepiej nie używać netu bez ssl, bo potem czasami doopa boli, a ssl też czasami miewa podatność na mitm. :twisted:

W żadnym NM, Wicd czy Wifi-radarze nigdzie nie widziałem podobnej opcji.

Pozdro
8)


Dzięki za dobre rady. Spróbuje sobie OpenVPN postawić na początek (dla celów edukacyjnych póki co), może akurat się spodoba.

Co do ataku na SSL, to mówisz coś o a'la http://wiki.squid-cache.org/Features/SslBump ?
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Sun Sep 01, 2013 10:45 pm    Post subject: Reply with quote

Piszę o tym, że w mojej karierze, przez ostatnie 2 lata, były chyba ze trzy alarmy dotyczące podatności openssl na mitm przeważnie dotyczyły jakiegoś konkretnego protokołu szyfrującego.
Ten numer ze Squidem o tyle nie jest straszny, że musisz akceptować certyfikat Squida.
Jeśli twój okulista nie jest ślepy, to możesz zajrzeć do informacji o wystawcy certyfikatu i jego weryfikacji, jak przeglądarka zacznie alarm. :twisted:

Poza tym wcale nie brakuje stron i usług, gdzie się człowiek loguje bez ssl, żeby np wspomnieć większość publicznych forów dyskusyjnych.

Pozdro
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum