Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
No OpenGL 3.x with Mesa 9.x (R600)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
snikkers
n00b
n00b


Joined: 25 Jan 2012
Posts: 15

PostPosted: Sat Mar 23, 2013 11:12 pm    Post subject: No OpenGL 3.x with Mesa 9.x (R600) Reply with quote

hi guys. i'm a bit confused about this:

Code:

~ # uname -sr
Linux 3.7.10-gentoo
~ # glxinfo | grep -i opengl
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD RV635
OpenGL version string: 2.1 Mesa 9.0.1
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL extensions:


isn't opengl 3 enabled by default in mesa 9.x ? if you need any additional information, just tell me.
Back to top
View user's profile Send private message
Ant P.
Advocate
Advocate


Joined: 18 Apr 2009
Posts: 2218
Location: UK

PostPosted: Sun Mar 24, 2013 1:56 am    Post subject: Reply with quote

You need R600_STREAMOUT=1 in /etc/env.d for it to work on Mesa 9.0. 9.1 and later enable that automatically.
Back to top
View user's profile Send private message
snikkers
n00b
n00b


Joined: 25 Jan 2012
Posts: 15

PostPosted: Sun Mar 24, 2013 2:17 am    Post subject: Reply with quote

No success. Forgot to mention that i've tried that too, before writing my post.
Back to top
View user's profile Send private message
tmi
n00b
n00b


Joined: 26 May 2011
Posts: 5
Location: Ulm/Germany

PostPosted: Sat Oct 05, 2013 10:21 am    Post subject: Reply with quote

snikkers wrote:
No success. Forgot to mention that i've tried that too, before writing my post.


Did you solve this problem?
I have kind of the same problem here.
RadeonHD5870

FEDORA 20 Alpha kernel 3.11.1
Code:
$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD CYPRESS
OpenGL core profile version string: 3.1 (Core Profile) Mesa 9.2.0
OpenGL core profile shading language version string: 1.40
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.2.0
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:


Gentoo 3.11.3
Code:
$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD CYPRESS
OpenGL version string: 2.1 Mesa 9.2.0
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL extensions:

On gentoo TF2 is runing at around 20 or less fps.
On fedora there are no problems at all and everything runs fine.


Last edited by tmi on Sat Oct 05, 2013 1:14 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
tmi
n00b
n00b


Joined: 26 May 2011
Posts: 5
Location: Ulm/Germany

PostPosted: Sat Oct 05, 2013 12:46 pm    Post subject: Reply with quote

I found me a solution for the OpenGL 3.1 problem.
Seems as if the mesa-9.2 ebuild is not feature complete.

After a lot (!!!!!!) of use google i finally found something in the phronix foums

So i messed around with the ebuild (as i am absolutely clueless how these things work .. did it quick and dirty and certainly wrong).

Code:
# vi /usr/portage/media-libs/mesa/mesa-9.2.0.ebuild

and added
Code:
src_configure() {...
if use egl; then
      myconf+="
         --enable-texture-float ....


After that i did a
Code:
# ebuild  /usr/portage/media-libs/mesa/mesa-9.2.0.ebuild digest

to let portage think everything is in order, did an
Code:
# emerge mesa

Restarted x and as you can see:
Code:
$ glxinfo | grep OpenGL
OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD CYPRESS
OpenGL core profile version string: 3.1 (Core Profile) Mesa 9.2.0
OpenGL core profile shading language version string: 1.40
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 3.0 Mesa 9.2.0
OpenGL shading language version string: 1.30
OpenGL context flags: (none)
OpenGL extensions:


One step done.
So, why is TF2 on gentoo still performing so bad compared to running on fedora.
Any tip?
Back to top
View user's profile Send private message
Aquous
l33t
l33t


Joined: 08 Jan 2011
Posts: 642

PostPosted: Sat Oct 05, 2013 4:12 pm    Post subject: Reply with quote

You could've just emerged mesa with USE=-bindist...
Back to top
View user's profile Send private message
tmi
n00b
n00b


Joined: 26 May 2011
Posts: 5
Location: Ulm/Germany

PostPosted: Sat Oct 05, 2013 4:20 pm    Post subject: Reply with quote

Aquous wrote:
You could've just emerged mesa with USE=-bindist...


Thanks a lot for the answer.
I will try it that way. :lol:

Btw: Thanks for bringing bindist up.. never really thought about it's use.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum