Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Unable to load any usable ISO8859 font [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Sun Feb 22, 2009 1:18 am    Post subject: Unable to load any usable ISO8859 font [SOLVED] Reply with quote

This is a an old problem that i have and so far without solution.

for some reason i cannot load any ISO8859 font for any GUI aplications that start with "x" like xcalendar, xcalc, xconsole and so on.

Anytime i try to open any of these i always get:

Code:
$ xcalendar
Warning: Cannot convert string "8x13" to type FontStruct
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Error: Aborting: no font found


However for some other aplications i get:

Code:
$ Eterm:  Error:  Unable to load font "-misc-fixed-medium-r-semicondensed--13-*-*-*-c-*-iso8859-1".  Falling back on "fixed"
Eterm:  Error:  Unable to load font "-misc-fixed-medium-r-semicondensed--13-*-*-*-c-*-iso8859-1".  Falling back on "fixed"


they fallback to "fixed"

I have built and rebuilt world and system a few times since this problem happend the first time and it still remains.
and i also installed lots of fonts.

Code:
# cat /etc/locale.gen
en_US ISO-8859-1
en_US ISO-8859-15
en_US.UTF-8 UTF-8
pt_PT ISO-8859-1
pt_PT ISO-8859-15
pt_PT.UTF-8 UTF-8
pt_PT@euro ISO-8859-15


Code:
# cat /etc/X11/xorg.conf | grep font
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/misc/:unscaled"
    FontPath        "/usr/lib64/X11/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/lib/X11/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/100dpi/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/corefonts/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/cyrillic/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/default/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/encodings/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/freefonts/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/lfpfonts-fix/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/libdockapp-fonts/dockapp/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/liberation-fonts-ttf/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/TTF/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/ttf-bitstream-vera/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/urw-fonts/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/util/"
#    FontPath        "/usr/share/fonts/OTF"  <-- does not exist anywhere in the system
#    FontPath        "/usr/share/fonts/CID/" <-- does not exist anywhere in the system
#    The following path /usr/lib/X11/fonts/ only has misc inside
#    FontPath        "/usr/lib/X11/fonts/local/"           <-- i have no idea about the path. not found in the system
#    FontPath        "/usr/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled"  <-- im not sure if it´ s in /usr/share/fonts/75dpi
#    FontPath        "/usr/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled" <-- im not sure if it´ s in /usr/share/fonts/100dpi/
#    FontPath        "/usr/lib/X11/fonts/Speedo/"   <-- does not exist anywhere in the system
#    FontPath        "/usr/lib/X11/fonts/TrueType/" <-- does not exist anywhere in the system


Code:
x11-base/xorg-server-1.3.0.0-r6  USE="(-3dfx) -debug -dmx dri -ipv6 -kdrive -minimal nptl sdl xorg -xprint" INPUT_DEVICES="-acecad -aiptek -calcomp -citron -digitaledge -dmc -dynapro -elo2300 -elographics -evdev -fpit -hyperpen -jamstudio -joystick keyboard -magellan -microtouch mouse -mutouch -palmax -penmount -spaceorb -summa -synaptics -tek4957 -ur98 -vmmouse -void -wacom" VIDEO_CARDS="apm -ark -chips -cirrus -cyrix -dummy -epson fbdev -fglrx -glint -i128 (-i740) (-impact) (-imstt) -intel -mach64 -mga -neomagic (-newport) (-nsc) -nv nvidia -r128 -radeon -rendition -s3 -s3virge -savage -siliconmotion -sis -sisusb (-sunbw2) (-suncg14) (-suncg3) (-suncg6) (-sunffb) (-sunleo) (-suntcx) -tdfx -tga -trident -tseng v4l vesa vga -via -vmware -voodoo"

any ideas?
_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost


Last edited by HeXiLeD on Sat Nov 09, 2013 5:09 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Malvineous
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Oct 2006
Posts: 281
Location: Brisbane, Australia

PostPosted: Sun Feb 22, 2009 5:10 am    Post subject: Reply with quote

Well here's my X11 font config - the first couple of paths are different, maybe that's the problem?
Code:
  FontPath  "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
  FontPath  "/usr/share/fonts/Type1"
  FontPath  "/usr/share/fonts/TTF"
  FontPath  "/usr/share/fonts/corefonts"
  FontPath  "/usr/share/fonts/freefonts"
  FontPath  "/usr/share/fonts/sharefonts"
  FontPath  "/usr/share/fonts/terminus"
  FontPath  "/usr/share/fonts/ttf-bitstream-vera"
  FontPath  "/usr/share/fonts/unifont"
  FontPath  "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
  FontPath  "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
  FontPath  "/usr/share/fonts/artwiz"
  FontPath  "/usr/share/fonts/dejavu"
  FontPath  "/usr/share/fonts/liberation-fonts-ttf"
  FontPath  "/usr/share/fonts/libertine-ttf"
  FontPath  "/usr/share/fonts/jmk"
#   FontPath  "/usr/share/fonts/local"
#   FontPath  "/usr/share/fonts/misc"
#   FontPath  "/usr/share/fonts/Type1"
#   FontPath  "/usr/share/fonts/TTF"
#   FontPath  "/usr/share/fonts/75dpi"
#   FontPath  "/usr/share/fonts/100dpi"

My locale.gen has a slightly different order, but that's only because I prefer UTF8:
Code:
# cat /etc/locale.gen
en_AU.UTF-8 UTF-8
en_AU ISO-8859-1
en_US.UTF-8 UTF-8
en_US ISO-8859-1
# cat /etc/env.d/02locale
export LC_ALL="en_AU.UTF-8"
export LANG="en_AU.UTF-8"
Back to top
View user's profile Send private message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Sun Feb 22, 2009 1:53 pm    Post subject: Reply with quote

so i did some changes and got good results.
my xorg.conf is now like this:

Code:
Section "Files"
    RgbPath         "/usr/lib64/X11/rgb"


    FontPath        "/usr/share/fonts/misc:unscaled"
    FontPath        "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
    FontPath        "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"

    FontPath        "/usr/share/fonts/cyrillic/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/default/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/encodings/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/lfpfonts-fix/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/libdockapp-fonts/dockapp/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/misc/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/ttf-bitstream-vera/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/Type1/"
    FontPath        "/usr/share/fonts/util/"

    FontPath        "/usr/share/fonts/TTF"
    FontPath        "/usr/share/fonts/corefonts"
    FontPath        "/usr/share/fonts/freefonts"


  # The following dont exist in the system

  # FontPath  "/usr/share/fonts/sharefonts"
  # FontPath  "/usr/share/fonts/terminus"
  # FontPath  "/usr/share/fonts/unifont"
  # FontPath  "/usr/share/fonts/artwiz"
  # FontPath  "/usr/share/fonts/dejavu"
  # FontPath  "/usr/share/fonts/liberation-fonts-ttf"
  # FontPath  "/usr/share/fonts/libertine-ttf"
  # FontPath  "/usr/share/fonts/jmk"



and 'x' applicatipons start. ( xedit,xcalc and so on )
but there is still a couple details.

a: they take a bit to long to open when they exit i get the following:
Code:
Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion


b: could this be due to any of those missing fonts that i dont have installed?
which packages have those fonts? specially the sharefonts
_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost
Back to top
View user's profile Send private message
Malvineous
Apprentice
Apprentice


Joined: 20 Oct 2006
Posts: 281
Location: Brisbane, Australia

PostPosted: Sun Feb 22, 2009 10:05 pm    Post subject: Reply with quote

Well I have seen that message from time to time, but I haven't noticed any issues. It is just a warning after all. I think it's because not all fonts contain every single glyph.
Back to top
View user's profile Send private message
cwr
Veteran
Veteran


Joined: 17 Dec 2005
Posts: 1707

PostPosted: Fri May 22, 2009 5:34 pm    Post subject: Reply with quote

I have the same "Unable to load any useable ISO8859 fonts'" problem with
xfontsel, with a configuration unchanged (just updated) from a previous,
fully-working set up. Rebuilding the font caches with fc-cache doesn't help.
Does anyone have a solution?

Thanks - Will
Back to top
View user's profile Send private message
sirus_fox
n00b
n00b


Joined: 21 Aug 2009
Posts: 13

PostPosted: Sun Aug 23, 2009 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Well, I had this problem when I reinstalled this on my laptop. I'm not 100% sure about this but I think it might have been caused by not setting the Locale.gen file properly when installing. I ran a empty tree emerge on xorg-x11 and restarted (after fixing the font directories in xorg.conf), this solved the problem but is a rather messy fix.
Back to top
View user's profile Send private message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Sat Sep 19, 2009 4:56 pm    Post subject: Reply with quote

This problem and error is now almost solved. Right now all i get is:

Code:

$ xcalendar
Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion


However the application still takes a few seconds to load.
_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Sat Sep 19, 2009 5:32 pm    Post subject: Reply with quote

Do you have these in all the /usr/share/fonts/* folders?
    encodings.dir
    fonts.alias
    fonts.dir
    fonts.scale

Do you have these installed?
    x11-libs/libXfont
    x11-libs/libXfontcache
    x11-libs/libfontenc
    x11-proto/fontcacheproto
    x11-proto/fontsproto
    x11-proto/xf86bigfontproto
It could be worth a shot re-emerging those - not sure.
Code:
emerge -1av $(qlist -IC x11-[lp].*font) && revdep-rebuild
Back to top
View user's profile Send private message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Sun Sep 20, 2009 3:47 am    Post subject: Reply with quote

Yes i have all those files and i re-emerged everything. Still no solution.
_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost
Back to top
View user's profile Send private message
smlgbl
Guru
Guru


Joined: 10 Feb 2005
Posts: 305

PostPosted: Wed Sep 23, 2009 4:19 pm    Post subject: Reply with quote

Hi, until just now I had the same problem (the original one) and emerging "media-fonts/font-misc-misc" solved it for me!
_________________
samuel.
'Do not let one girding on boast about himself like one unfastening'
Back to top
View user's profile Send private message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Sat Oct 03, 2009 2:18 am    Post subject: Reply with quote

i found out that the original problem:
Code:
$ xcalendar
Warning: Cannot convert string "8x13" to type FontStruct
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Error: Aborting: no font found


is caused by these fonts when loaded by xorg:

# FontPath "/usr/lib64/X11/fonts/misc/:unscaled"
# FontPath "/usr/lib64/X11/fonts/misc/"


Removing them will solve that original issue but the second issue still remains.
_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Sat Oct 03, 2009 5:08 am    Post subject: Reply with quote

I haven't used X11 apps in a long time, and when I tried xcalendar I was getting that FontStruct message.

So I re-added the Section "Files" to xorg.conf, restarted X, and the error messages were gone.
Section "Files":
Section "Files"                                                             
        ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"                                 
        FontPath "/usr/share/fonts/local/"                                   
        FontPath "/usr/share/fonts/misc/"                                   
        FontPath "/usr/share/fonts/TTF/"                                     
        FontPath "/usr/share/fonts/OTF/"
        FontPath "/usr/share/fonts/arphicfonts/"
        FontPath "/usr/share/fonts/baekmuk-fonts/"
        FontPath "/usr/share/fonts/corefonts/"
        FontPath "/usr/share/fonts/cyrillic/"
        FontPath "/usr/share/fonts/cronyx/"
        FontPath "/usr/share/fonts/freefonts/"
        FontPath "/usr/share/fonts/intlfonts/"
        FontPath "/usr/share/fonts/dejavu/"
        FontPath "/usr/share/fonts/kochi-substitute/"
        FontPath "/usr/share/fonts/75dpi/:unscaled"
        FontPath "/usr/share/fonts/100dpi/:unscaled"
        FontPath "/usr/share/fonts/75dpi/"
        FontPath "/usr/share/fonts/100dpi/"
        FontPath "/usr/share/fonts/Speedo/"
        FontPath "/usr/share/fonts/Type1/"
EndSection
I read somewhere that there was a reason for putting Type1 last, don't remember exactly why, and i don't know if it really makes a difference.


When I change .Xdefaults, I need to run xrdb -load .Xdefaults
Back to top
View user's profile Send private message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Sat May 08, 2010 12:03 pm    Post subject: Reply with quote

Current xorg.conf

and right now the only error i still get is:

Code:
$ xcalendar
Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion


Code:
$ xawtv
Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion
Warning: Cannot convert string "-*-ledfixed-medium-r-*--39-*-*-*-c-*-*-*" to type FontStruct
Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion



I am curious about what could be causing this.
_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost
Back to top
View user's profile Send private message
guid0
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jul 2003
Posts: 281
Location: The Netherlands / Nederland

PostPosted: Wed Apr 27, 2011 8:26 am    Post subject: Reply with quote

hitting a reproducible similar bug with x11-apps/xmessage where the application actually segfaults.

Code:
xmessage mooo
Warning: Unable to load any usable ISO8859 font
Segmentation fault


Code:
[18951.459037] xmessage[10226]: segfault at 8 ip 00007fc3f643bf44 sp 00007fff02e86f80 error 4 in libXaw7.so.7.0.0[7fc3f641f000+66000]


without arguments (no font needed it does work)
Code:
xmessage   
usage: xmessage [-options] [message ...]

where options include:
    -file filename              file to read message from, "-" for stdin
    -buttons string             comma-separated list of label:exitcode
    -default button             button to activate if Return is pressed
    -print                      print the button label when selected
    -center                     pop up at center of screen
    -nearmouse                  pop up near the mouse cursor
    -timeout secs               exit with status 0 after "secs" seconds


I tried remerging x11-libs/libXaw, media-fonts/font-misc-misc, restarting X and remerging x11-apps/xmessage but without any change or luck..

Mike Hunt wrote:
Do you have these in all the /usr/share/fonts/* folders?
    encodings.dir
    fonts.alias
    fonts.dir
    fonts.scale

Not the case here.
file:encodings.dir is missing in:
    /usr/share/fonts/cyrillic
    /usr/share/fonts/default
    /usr/share/fonts/util

file:fonts.alias is missing in:
    /usr/share/fonts/Type1
    /usr/share/fonts/corefonts
    /usr/share/fonts/default
    /usr/share/fonts/dejavu
    /usr/share/fonts/encodings
    /usr/share/fonts/terminus
    /usr/share/fonts/urw-fonts
    /usr/share/fonts/util

file:fonts.dir is missing in:
    /usr/share/fonts/cyrillic
    /usr/share/fonts/default
    /usr/share/fonts/encodings
    /usr/share/fonts/util

file:fonts.scale is missing in:
    /usr/share/fonts/cyrillic
    /usr/share/fonts/default
    /usr/share/fonts/encodings
    /usr/share/fonts/util


So what the heck :D lets remerge all fonts I have (or supposed to have).

Code:
emerge -v media-fonts/font-adobe-100dpi media-fonts/font-adobe-75dpi media-fonts/corefonts media-fonts/encodings media-fonts/dejavu media-fonts/terminus-font media-fonts/font-misc-misc media-fonts/font-misc-cyrillic media-fonts/font-adobe-utopia-type1 media-fonts/urw-fonts media-fonts/font-util


Code:
Calculating dependencies... done!
[ebuild   R   ] media-fonts/font-util-1.2.0  0 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/encodings-1.0.4  0 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/font-adobe-100dpi-1.0.3  USE="X -nls*" 0 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/font-adobe-75dpi-1.0.3  USE="X -nls*" 0 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/corefonts-1-r4  USE="X" 3,843 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/dejavu-2.32  USE="X -fontforge" 0 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/terminus-font-4.30  USE="X a-like-o bolddiag pcf psf quote raw-font-data width -ru-dv -ru-g -ru-i -ru-k" 271 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/font-misc-misc-1.1.2  USE="X -nls" 0 kB
[ebuild  N    ] media-fonts/font-misc-cyrillic-1.0.3  USE="X -nls" 124 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/font-adobe-utopia-type1-1.0.4  USE="X" 0 kB
[ebuild   R   ] media-fonts/urw-fonts-2.4.9  USE="X" 0 kB



Mike Hunt wrote:
Do you have these installed?
    x11-libs/libXfont
    x11-libs/libXfontcache
    x11-libs/libfontenc
    x11-proto/fontcacheproto
    x11-proto/fontsproto
    x11-proto/xf86bigfontproto
It could be worth a shot re-emerging those - not sure.
Code:
emerge -1av $(qlist -IC x11-[lp].*font) && revdep-rebuild


using the qlist command above it only remerged:
Code:

[ebuild   R   ] x11-libs/libfontenc-1.1.0  USE="-static-libs" 0 kB
[ebuild   R   ] x11-proto/fontsproto-2.1.1  USE="-doc" 0 kB
[ebuild   R   ] x11-proto/xf86bigfontproto-1.2.0  0 kB
[ebuild   R   ] x11-libs/libXfont-1.4.3  USE="-doc -ipv6 -static-libs" 0 kB


So i added and installed:
Code:

[ebuild  N    ] x11-proto/fontcacheproto-0.1.3  83 kB
[ebuild  N    ] x11-libs/libXfontcache-1.0.5  USE="-debug" 235 kB


But all unfortunately to no avail :cry:
guid0.
Back to top
View user's profile Send private message
matroskin
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Jan 2003
Posts: 214

PostPosted: Mon Jul 25, 2011 4:11 am    Post subject: Reply with quote

Had similar problems. The solution was to re-emerge all fonts with nls flag enabled
Code:
echo "media-fonts/* nls" >> /etc/portage/package.use
emerge -v `eix -ICc media-fonts  --only-names`

_________________
fbpanel
Back to top
View user's profile Send private message
RobPearce
n00b
n00b


Joined: 12 Jul 2005
Posts: 46
Location: Cambridge, England

PostPosted: Sat Jul 30, 2011 9:04 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks, Matroskin, that fixed the problem for me too.
Back to top
View user's profile Send private message
lacanian
n00b
n00b


Joined: 20 Aug 2011
Posts: 1

PostPosted: Mon Aug 22, 2011 1:35 pm    Post subject: Reply with quote

matroskin wrote:
Had similar problems. The solution was to re-emerge all fonts with nls flag enabled
Code:
echo "media-fonts/* nls" >> /etc/portage/package.use
emerge -v `eix -ICc media-fonts  --only-names`


+1 to matroskin, this worked for me as well.
Back to top
View user's profile Send private message
guid0
Apprentice
Apprentice


Joined: 06 Jul 2003
Posts: 281
Location: The Netherlands / Nederland

PostPosted: Fri Sep 02, 2011 3:57 pm    Post subject: Reply with quote

Although it makes no sense to have nls support in fonts....does it? !matroskin++ :D

tnx,
guid0
Back to top
View user's profile Send private message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 10:05 pm    Post subject: Reply with quote

Almost all solved for one computer.
Right now i only get:

Code:
Warning: Cannot convert string "8x13" to type FontStruct
Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion

_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost
Back to top
View user's profile Send private message
crowbert
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Apr 2003
Posts: 113

PostPosted: Sat Nov 09, 2013 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

guid0 wrote:
Although it makes no sense to have nls support in fonts....does it?


Actually I can see the argument that it makes no sense to not have nls support in fonts.

In any case, I was having the same issue, and adding the "nls" flag as described above solved my issue.
Back to top
View user's profile Send private message
HeXiLeD
l33t
l33t


Joined: 20 Aug 2005
Posts: 975
Location: online

PostPosted: Sat Nov 09, 2013 5:08 pm    Post subject: Reply with quote

It's been a while and i kind of lost track of this issue; but currently i only get:

Code:
Warning: Cannot convert string "8x13" to type FontStruct
Warning: Missing charsets in String to FontSet conversion
Warning: Cannot convert string "-adobe-symbol-*-*-*-*-*-120-*-*-*-*-*-*" to type FontStruct


This is mostly for applications such as xcalc, xclock, xcalendar and a few others x alike. Surprisingly not xedit.
I will consider the problem SOLVED from it's original problem. However i did not add NLS support and it seems to have been solved overtime with regular software updates.
_________________
443640, Questioning, Unsolved, BinHost
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Other Things Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum