Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Konfigurowanie WiFi
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
seba766
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2013
Posts: 14

PostPosted: Mon Feb 25, 2013 4:34 pm    Post subject: [SOLVED]Konfigurowanie WiFi Reply with quote

Witam,
to jest mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. I mówię, że pisze tutaj po całodniowym przeszukiwaniu tego forum w wersji polskiej i angielskiej.

Po problemach zainstalowałem sterowniki act9k i karta sieciowa działa lecz po komędzie
Code:
/etc/init.d/net.wlan0 start
otrzymuje komunikat

Code:
* Bringing up interface wlan0
 *   Starting wpa_supplicant on wlan0 ...                                                                                                                                                                        [ ok ]
 *   Starting wpa_cli on wlan0 ...                                                                                                                                                                               [ ok ]
 *   Backgrounding ... ...
 * WARNING: net.wlan0 has started, but is inactive



mój plik
Code:
/etc/conf.d/net

modules=("wpa_supplicant")
config_wlan0=("dhcp")
wpa_supplicant_wlan0="-Dwext"



plik /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf przy nie zabezpieczonej sieci(zmieniałem na wszystkie sposoby)

Code:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant

ctrl_interface_group=0

ap_scan=1

update_config=1

network={
   ssid="proste"
   key_mgmt=NONE
   priority=5  #to usuwałem i dodawałem
}



szukając po forach zmieniałem jeszcze
rc_depend_strict="NO"

# ifconfig wlan0 up


I przeczytałem na jednym forum aby dodać do pliku /conf.d/net żeby dodać nazwę sieci przed wyborem modułu, ale to co dodać network={ssid="proste"}?
Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów


Last edited by seba766 on Mon Feb 25, 2013 5:47 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mir3x
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Jun 2012
Posts: 138

PostPosted: Mon Feb 25, 2013 5:05 pm    Post subject: Reply with quote

no w wpa_supplicant conf - musisz po ssid podać nazwę sieci

hmm, skąd wiesz że sie nie połączyłeś ?
zobacz iwconfig i czy coś jest w ESSID,




jeśli tak to odpal tylko
dhclient wlan0 lub
dhcpcd wlan0 lub coś podobnego ( chyba tych klientów dhcp jest kilka )

do połaczenia z niezabezpieczoną siecią lub WEP nie potrzebujesz wpa_supplicant.
wystarczy iwconfig

iwconfig wlan0 mode managed
iwconfig wlan0 channel XXX (nr kanału )
iwconfig wlan0 essid "nazwa sieci"

i potem dhcpcd wlan0
( to sobie dajesz w jakiś skrypt )

Ale używasz tego tylko jak nie masz X ( lub wpa_supplicant )

XFCE gnome i kde mają swoje programy do łaczenia ( jest jakiś uniwersalny ale to jakiś badziew, nie pamiętam nawet nazwy )

u mnie wpa_supplicant.conf wygląda tak dla wpa2:


ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=wheel

network={
ssid="Nazwa sieci"
scan_ssid=1 # może potrzebujesz tej opcji, możliwe bo to wpa musi chyba wiedzieć na jakim kanale szukać ... ew moze trza kanał zapodać
key_mgmt=WPA-PSK
psk="hasło"
}

ale używam tego tylko jak nie mam X i dlatego nie pamiętam czy trza potem uruchomić dhcpcd ...
startuje to /etc/inid/wpa_supplicant start
potem odplam wpa_cli i czytam komunikaty czy się połączył
jest też wpa_gui ale to tez jakas padlina :D

tak wogle to nie mam net.wlan0, mam tylko net.lo ( łaczę sie z siecia przez kde dopiero )


tak wogle to nie pomyliłes nazwy sterowników nie act9k ale chyba ath9k ?

No i po chcesz się łaczyć z netem z konsoli ???
_________________
Installation aborted to prevent system self-destruction
Back to top
View user's profile Send private message
seba766
n00b
n00b


Joined: 25 Feb 2013
Posts: 14

PostPosted: Mon Feb 25, 2013 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

Jesteś bogiem:D Uruchomiłem wpa_cli przy twoich ustawieniach wpa2-psk i gra:) nie wierze
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum