Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
startx Gives Black Screen - fglrx Drivers
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
xravexheavenx
n00b
n00b


Joined: 21 Feb 2013
Posts: 1

PostPosted: Thu Feb 21, 2013 11:50 pm    Post subject: startx Gives Black Screen - fglrx Drivers Reply with quote

I've been working tirelessly searching and working on this to get X up and running on this machine with an ATI 7870 GPU. I've followed everyting I could and dug around everything I know to do, but hopefully a fresh look on the situation by someone else will help out.

Here is my startx output:

Code:
startx
xauth:  file /root/.serverauth.2171 does not exist
xauth: (stdin):2:  unknown command "a77809be1034a6c96ea4cae3203528be"


X.Org X Server 1.13.1
Release Date: 2012-12-13
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.6.11-gentoo x86_64 Gentoo
Current Operating System: Linux kittenstabber 3.6.11-gentoo #2 SMP Wed Feb 20 13:58:51 Local time zone must be set--see zic  x86_64
Kernel command line: root=/dev/sda3
Build Date: 21 February 2013  06:02:07PM
 
Current version of pixman: 0.28.0
   Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Feb 21 18:42:41 2013
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
Initializing built-in extension Generic Event Extension
Initializing built-in extension SHAPE
Initializing built-in extension MIT-SHM
Initializing built-in extension XInputExtension
Initializing built-in extension XTEST
Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
Initializing built-in extension SYNC
Initializing built-in extension XKEYBOARD
Initializing built-in extension XC-MISC
Initializing built-in extension XINERAMA
Initializing built-in extension XFIXES
Initializing built-in extension RENDER
Initializing built-in extension RANDR
Initializing built-in extension COMPOSITE
Initializing built-in extension DAMAGE
Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
Initializing built-in extension RECORD
Initializing built-in extension DPMS
Initializing built-in extension X-Resource
Initializing built-in extension XVideo
Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
Initializing built-in extension XFree86-DGA
Initializing built-in extension XFree86-DRI
Initializing built-in extension DRI2
Loading extension GLX
xinit: giving up
xinit: unable to connect to X server: Connection refused
xinit: server error


Xorg.conf:
Code:
Section "ServerLayout"
   Identifier     "Default Layout"
   Screen      0  "aticonfig-Screen[0]-0" 0 0
EndSection

Section "Module"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "aticonfig-Monitor[0]-0"
   Option       "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
   Option       "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
   Option       "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "aticonfig-Device[0]-0"
   Driver      "fglrx"
   BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "aticonfig-Screen[0]-0"
   Device     "aticonfig-Device[0]-0"
   Monitor    "aticonfig-Monitor[0]-0"
   DefaultDepth     24
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
   EndSubSection
EndSection

The above was generated from aticonfig

And finally, my Xorg.0.log
Code:
[  1030.256]
X.Org X Server 1.13.1
Release Date: 2012-12-13
[  1030.256] X Protocol Version 11, Revision 0
[  1030.256] Build Operating System: Linux 3.6.11-gentoo x86_64 Gentoo
[  1030.256] Current Operating System: Linux kittenstabber 3.6.11-gentoo #2 SMP Wed Feb 20 13:58:51 Local time zone must be set--see zic  x86_64
[  1030.256] Kernel command line: root=/dev/sda3
[  1030.257] Build Date: 21 February 2013  06:02:07PM
[  1030.257] 
[  1030.257] Current version of pixman: 0.28.0
[  1030.257]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[  1030.257] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[  1030.257] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Feb 21 18:42:41 2013
[  1030.303] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[  1030.303] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[  1030.320] (==) ServerLayout "Default Layout"
[  1030.320] (**) |-->Screen "aticonfig-Screen[0]-0" (0)
[  1030.320] (**) |   |-->Monitor "aticonfig-Monitor[0]-0"
[  1030.321] (**) |   |-->Device "aticonfig-Device[0]-0"
[  1030.321] (==) Automatically adding devices
[  1030.321] (==) Automatically enabling devices
[  1030.321] (==) Automatically adding GPU devices
[  1030.360] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF/,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
[  1030.360] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[  1030.360] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[  1030.360] (II) Loader magic: 0x841c00
[  1030.360] (II) Module ABI versions:
[  1030.360]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[  1030.360]    X.Org Video Driver: 13.1
[  1030.360]    X.Org XInput driver : 18.0
[  1030.360]    X.Org Server Extension : 7.0
[  1030.361] (--) PCI:*(0:1:0:0) 1002:6818:1043:042f rev 0, Mem @ 0xd0000000/268435456, 0xfe8c0000/262144, I/O @ 0x0000d000/256, BIOS @ 0x????????/131072
[  1030.361] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[  1030.374] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[  1030.374] Initializing built-in extension SHAPE
[  1030.374] Initializing built-in extension MIT-SHM
[  1030.374] Initializing built-in extension XInputExtension
[  1030.374] Initializing built-in extension XTEST
[  1030.374] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[  1030.374] Initializing built-in extension SYNC
[  1030.374] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[  1030.374] Initializing built-in extension XC-MISC
[  1030.374] Initializing built-in extension XINERAMA
[  1030.374] Initializing built-in extension XFIXES
[  1030.374] Initializing built-in extension RENDER
[  1030.374] Initializing built-in extension RANDR
[  1030.374] Initializing built-in extension COMPOSITE
[  1030.374] Initializing built-in extension DAMAGE
[  1030.374] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[  1030.374] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[  1030.374] Initializing built-in extension RECORD
[  1030.374] Initializing built-in extension DPMS
[  1030.374] Initializing built-in extension X-Resource
[  1030.374] Initializing built-in extension XVideo
[  1030.374] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[  1030.374] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[  1030.374] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[  1030.374] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[  1030.374] Initializing built-in extension DRI2
[  1030.374] (II) "glx" will be loaded by default.
[  1030.374] (II) LoadModule: "glx"
[  1030.374] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[  1030.413] (II) Module glx: vendor="Advanced Micro Devices, Inc."
[  1030.413]    compiled for 6.9.0, module version = 1.0.0
[  1030.413] Loading extension GLX
[  1030.413] (II) LoadModule: "fglrx"
[  1030.413] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so
[  1030.424] (II) Module fglrx: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[  1030.424]    compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[  1030.424]    Module class: X.Org Video Driver
[  1030.424] (II) Loading sub module "fglrxdrm"
[  1030.424] (II) LoadModule: "fglrxdrm"
[  1030.424] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
[  1030.424] (II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - AMD Technologies Inc."
[  1030.424]    compiled for 1.4.99.906, module version = 9.1.11
[  1030.424] (II) AMD Proprietary Linux Driver Version Identifier:9.01.11
[  1030.424] (II) AMD Proprietary Linux Driver Release Identifier: UNSUPPORTED-9.01.8                   
[  1030.424] (II) AMD Proprietary Linux Driver Build Date: Dec  2 2012 02:19:57
[  1030.424] (--) using VT number 7

[  1030.427] (WW) Falling back to old probe method for fglrx
[  1030.430] (II) Loading PCS database from /etc/ati/amdpcsdb /etc/ati/amdpcsdb.default
[  1030.445] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[  1030.445] ukiDynamicMajor: found major device number 250
[  1030.445] ukiOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
[  1030.445] ukiOpenDevice: node name is /dev/ati/card0


Any ideas? Thank you so much for any help in getting this up and running.
Back to top
View user's profile Send private message
Martux
Veteran
Veteran


Joined: 04 Feb 2005
Posts: 1746
Location: Mannheim, Germany

PostPosted: Fri Feb 22, 2013 9:33 pm    Post subject: Reply with quote

From the log file:
Code:

(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)

Do you have ACPI support compiled into your kernel?
_________________
"Coincidence is God's way of remaining anonymous."
Albert Einstein
"The road to success is always under construction"
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 4957

PostPosted: Sat Feb 23, 2013 8:09 am    Post subject: Reply with quote

Martux wrote:
From the log file:
Code:

(WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)

Do you have ACPI support compiled into your kernel?


must probably that this is not related to his issue.

@OP,
please post the outputs of the following:
Code:
emerge -ptv xorg-server ati-drivers
emerge --info
lsmod
eselect opengl list

_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
ProjectFootball
Back to top
View user's profile Send private message
Navar
Guru
Guru


Joined: 20 Aug 2012
Posts: 321

PostPosted: Fri Mar 01, 2013 3:25 am    Post subject: Reply with quote

Is the user you're running startx with in the video group?

Please confirm you followed the The X Server Configuration HOWTO.

What is the output of:
Code:
grep -i acpi /usr/src/linux-3.6.11-gentoo/.config


What is the result of:
Code:
rc-update show

Is acpid showing as mentioned to do in the elog output?

Finally, everything else considered, you may want to look at the bug report I was forced to file on the latest 12.11_beta11 on the ati-drivers as we appear to have some similar hardware.


Last edited by Navar on Sat Mar 02, 2013 7:06 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
trismo
n00b
n00b


Joined: 26 May 2012
Posts: 42

PostPosted: Fri Mar 01, 2013 8:46 am    Post subject: Reply with quote

xinit make problems.
can you start desktop direct.

startxfce4
startgnome
...
Back to top
View user's profile Send private message
darkphoenix16
n00b
n00b


Joined: 23 Apr 2003
Posts: 71
Location: Nova Scotia, Canada

PostPosted: Mon Mar 25, 2013 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hey. I thought I would bump this since I have a similar issue and am using the fglrx module.

I can switch between consoles (or are they shells?) using F# but it is very delayed and takes a few minutes for the switch to occur.

If I delete the xorg.conf gnome3.6 starts fine but is in fallback mode (obviously). I saw a console print stating something was "spawning too quickly" so perhaps that is where the delay of the F# switching is coming from.

Edit - Found this http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=6&t=80708

Not sure if I needed this patch or not. What I did was unmask x11-drivers/ati-drivers. I ended up with x11 1.13.1 and catalyst 13.3 beta 2. This combination worked for me
_________________
I really wish I could put something witty here.
Back to top
View user's profile Send private message
syn0ptik
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Jan 2013
Posts: 246

PostPosted: Tue Mar 26, 2013 6:04 am    Post subject: Reply with quote

you configuration and log of xorg for basic configuration is okay.
You also can start it with /etc/init.d/xdm start that can run gdm or kdm or something for xfce, so on...
or use basic xorg wirdowses with watch and xterm.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum