Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
emerge openssh fails on new installation
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
cmaurand
n00b
n00b


Joined: 21 Dec 2004
Posts: 37
Location: Biddeford, ME

PostPosted: Thu Nov 30, 2006 6:38 am    Post subject: emerge openssh fails on new installation Reply with quote

First for some reason every time I merge a package the system wanted to clobber a bunch of things leaving it in a state that was unusable. emerge --regen didn't seem to fix the problem that seems to exist between the stage 3 tarball and the portage snapshot. I had to re-emerge packages manually. And it still wants to clopper open ssh. However when I try to emerge openssh, I get:

configure: error: *** Can't find recent OpenSSL libcrypto (see config.log for details) ***

!!! Please attach the following file when filing a report to bugs.gentoo.org:
!!! /var/tmp/portage/openssh-4.4_p1-r6/work/openssh-4.4p1/config.log

!!! ERROR: net-misc/openssh-4.4_p1-r6 failed.
Call stack:
ebuild.sh, line 1546: Called dyn_compile
ebuild.sh, line 937: Called src_compile
openssh-4.4_p1-r6.ebuild, line 117: Called econf '--with-ldflags=' '--disable-strip' '--sysconfdir=/etc/ssh' '--libexecdir=/usr/lib64/misc' '--datadir=/usr/share/openssh' '--disable-suid-ssh' '--with-privsep-path=/var/empty' '--with-privsep-user=sshd' '--with-md5-passwords' '--without-ldap' '--without-libedit' '--without-kerberos5' '--with-tcp-wrappers' '--without-selinux' '--without-skey' '--without-opensc' '--with-pam'
ebuild.sh, line 540: Called die

/usr/lib/libcrypto.so.0.9.7 and libcrypto.so.0.9.8 are there. libcrypto.so is linked to libcrypto.so.9.8 and libcrypto.so.0 is linked to libcrypto.so.0.9.8

I have openssl installed and its "openssl-0.9.8d"

I'm trying to install openssh-4.4_p1-r6

What gives? Its not supposed to be this hard folks.
_________________
Curtis
Back to top
View user's profile Send private message
Arfrever
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 29 Apr 2006
Posts: 2462
Location: Polska / Lenkija

PostPosted: Thu Nov 30, 2006 3:37 pm    Post subject: Re: emerge openssh fails on new installation Reply with quote

Give the outputs of:
Code:
emerge --info
emerge -uDNptv world

Also try:
Code:
emerge -1 openssl


Sveikinu
Arfrever
Back to top
View user's profile Send private message
iluxa
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 18 Nov 2006
Posts: 52

PostPosted: Thu Nov 30, 2006 6:43 pm    Post subject: Reply with quote

Dropt that config.log file somewhere where we can see it please.
_________________
Ilya A. Volynets-Evenbakh
Total Knowledge. CTO
http://www.total-knowledge.com

CPPSERV: C++ Servlet Container and CSP (C++ Server Pages) parser: Application server for Real Programmers(TM)
Back to top
View user's profile Send private message
Cyxua
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2006
Posts: 2

PostPosted: Thu Nov 30, 2006 10:21 pm    Post subject: Reply with quote

i have the exact same problem as the starter of the topic, i've put up my config log from openssh here
Back to top
View user's profile Send private message
iluxa
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 18 Nov 2006
Posts: 52

PostPosted: Thu Nov 30, 2006 11:15 pm    Post subject: Reply with quote

This is rather strange. It does find openssl libraries, but it can't find RAND_add() symbol in there.
My version of openssl does have that symbol in libcrypto.

Two guesses:
First guess is 0.9.7 vs. 0.9.8 messup
To fix that do
revdep-rebuild --library=libcrypto.so.0.9.7
rm /usr/lib/libcrypto.so.0.9.7

Then try to re-emerge openssh again.

Another guess is that you have some libcrypto from another package (Kerberos5?)
_________________
Ilya A. Volynets-Evenbakh
Total Knowledge. CTO
http://www.total-knowledge.com

CPPSERV: C++ Servlet Container and CSP (C++ Server Pages) parser: Application server for Real Programmers(TM)
Back to top
View user's profile Send private message
Cyxua
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2006
Posts: 2

PostPosted: Fri Dec 01, 2006 9:50 pm    Post subject: Reply with quote

aperently my problem was located a bit unexpected, seems like somehow my pkgconfig package had gone foobar, after re-emerging pkgconfig, openssh found my openssl libraries just fine
Back to top
View user's profile Send private message
jm009
n00b
n00b


Joined: 15 Jan 2005
Posts: 11

PostPosted: Wed Feb 20, 2013 7:01 am    Post subject: Reply with quote

I also had the error

configure: error: *** Can't find recent OpenSSL libcrypto (see config.log for details) ***

The problem did not not appear with USE="-ldap"
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum