Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Czy możliwe jest zamontowanie zfs
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kris
n00b
n00b


Joined: 12 Oct 2009
Posts: 20
Location: Thorn Polska

PostPosted: Thu Feb 07, 2013 12:08 pm    Post subject: [SOLVED] Czy możliwe jest zamontowanie zfs Reply with quote

Czy można "dostać" się do systemu, z systemem plików zfs przez chroota, z istniejącego systemu, z którego wcześniej instalowałem system. Wszystko skonfigurowane, poległem po raz drugi na bootloader'ze, tym razem nie instalowałem Grub2, tylko extlinux. Chcę poprawić co prawdopodobnie spaprałem, bez kolejnego stawiania systemu od początku.
Próba zamontowania kończy się:
Code:
mount /dev/sda2 /mnt/funtoo
mount: nieznany typ systemu plików 'zfs_member'

Plik /etc/fstab wygląda tak:
Code:
# <fs>                  <mountpoint>    <type>          <opts>          <dump/pass>
/dev/sda1               /boot           ext4            defaults        1 2
/dev/zvol/rpool/swap    none            swap            sw              0 0

Nie dodałem w nim /dev/sda2


Last edited by kris on Thu Feb 07, 2013 5:02 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2836

PostPosted: Thu Feb 07, 2013 3:50 pm    Post subject: Reply with quote

W jaki sposob Ty sie zabierasz za zfs nie majac nawet najmniejszego pojecia o nim? Potrzebujesz driver w kernelu (zaladowany jako modul moze byc) i userspace by podniesc zpool, wtedy mozesz to montowac. Jak chcesz sobie to 'poprawic' to w ten san sposob jak to stawiales, czy to z livecd czy czegos podobnego.

Skoro to funtoo i zfsa pewnie z ichniego wiki stawiales, zglos sie moze na #funtoo na freenode po pomoc, wieksza szansa, ze takowa otrzymasz.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
kris
n00b
n00b


Joined: 12 Oct 2009
Posts: 20
Location: Thorn Polska

PostPosted: Thu Feb 07, 2013 5:01 pm    Post subject: Reply with quote

Dzięki za odpowiedź.
Może się to komuś przyda:
Code:
depmod
zpool import -f -R /mnt/funtoo rpool
cd /mnt/funtoo
chroot . bash --login
mount /dev/sda1 /mnt/funtoo/boot
mount --rbind /proc proc
mount --rbind /dev dev
mount --rbind /sys sys
cp /etc/resolv.conf /mnt/funtoo/etc/chroot
env -i HOME=/root TERM=$TERM chroot . /bin/bash -l


Edit:
Problem z Grub2 rozwiązany, do konfiguracji gruba użyłem narzędzia boot-update, który nie działa poprawnie z grub2. Poza tym OK.
Odpowiedź na moje pytanie w tytule, oczywiście TAK.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum