Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Gelöst]Programme nur in englisch
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Deutsches Forum (German)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Hanisch
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Mar 2011
Posts: 186

PostPosted: Mon Jan 21, 2013 5:11 pm    Post subject: [Gelöst]Programme nur in englisch Reply with quote

Hallo,

in meiner KDE-Installation erscheinen alle Programme nur in englisch.

Ich habe aber in den Systemeinstellungen usw. alles auf deutsch eingestellt und auch z.B. den Krusader mit "LC_MESSAGES=de_DE.UTF-8 krusader" gestartet.

Wo muß ich da noch was einstellen?

Gruß
Ch. Hanisch


Last edited by Hanisch on Tue Jan 22, 2013 11:46 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5618

PostPosted: Mon Jan 21, 2013 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

Try LANG=de_DE.UTF-8 instead.
Also, IIRC for KDE programs there's one more var that matters (was it LANGUAGE ?).
Back to top
View user's profile Send private message
Veldrin
Veteran
Veteran


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 1942
Location: Zurich, Switzerland

PostPosted: Mon Jan 21, 2013 5:58 pm    Post subject: Reply with quote

check systemsettings -> locale -> languages, for available and preferred languages.
I guess, they are not set up properly.

I assume, you installed kde-base/kde-l10n.


V.

PS. Falls deutsche Antworten besser sind, lass den thread von den mods verschieben.
_________________
read the portage output!
If my answer is too concise, ask for an explanation.
Back to top
View user's profile Send private message
Hanisch
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Mar 2011
Posts: 186

PostPosted: Mon Jan 21, 2013 7:21 pm    Post subject: Reply with quote

Veldrin wrote:
check systemsettings -> locale -> languages, for available and preferred languages.
I guess, they are not set up properly.

I assume, you installed [color=darkblue]kde-base/kde-l10n[/code]


systemsettings -> locale -> languages ist auf "Preferred Languages: Deutsch" eingestellt.

bei erneutem
Code:
emerge -av kde-base/kde-l10n

kam sehr oft die Meldung:
Code:
.libtool: line 1157 warnings: setlocale: LC_MESSAGES: cannot change locale (de_DE.utf8)


und nach dem Login in der Konsole als root steht die Meldung:
Code:
-bash: warning: setlocale: LC_MESSAGES: cannot change locale (d_DE.utf8): No such file or directory


Ws hat das zu bedeuten?

Gruß
Ch. Hanisch
Back to top
View user's profile Send private message
Kollin
Veteran
Veteran


Joined: 25 Feb 2006
Posts: 1105
Location: Sofia/Bulgaria

PostPosted: Mon Jan 21, 2013 10:56 pm    Post subject: Reply with quote

Did you follow this guide:
http://www.gentoo.org/doc/de/guide-localization.xml
and this:
http://www.gentoo.org/doc/de/utf-8.xml
:D
_________________
"Dear Enemy: may the Lord hate you and all your kind, may you be turned orange in hue, and may your head fall off at an awkward moment."
"Linux is like a wigwam - no windows, no gates, apache inside..."
Back to top
View user's profile Send private message
tomk
Administrator
Administrator


Joined: 23 Sep 2003
Posts: 7219
Location: Sat in front of my computer

PostPosted: Mon Jan 21, 2013 11:36 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Desktop Environments to Deutsches Forum (German).
_________________
Search | Read | Answer | Report | Strip
Back to top
View user's profile Send private message
Hanisch
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Mar 2011
Posts: 186

PostPosted: Tue Jan 22, 2013 11:45 am    Post subject: Reply with quote

Kollin wrote:
Did you follow this guide:
http://www.gentoo.org/doc/de/guide-localization.xml
and this:
http://www.gentoo.org/doc/de/utf-8.xml

Ok.- Hatte bei der Konfiguration Fehler gemacht.
Jetzt funktioniert es.
Code:
 $ locale -a | grep de_DE
de_DE
de_DE.iso88591
de_DE.iso885915@euro
de_DE.utf8
de_DE@euro

Code:
~ $ locale
LANG=de_DE.UTF-8
LC_CTYPE="de_DE.UTF-8"
LC_NUMERIC="de_DE.UTF-8"
LC_TIME="de_DE.UTF-8"
LC_COLLATE=C
LC_MONETARY="de_DE.UTF-8"
LC_MESSAGES="de_DE.UTF-8"
LC_PAPER="de_DE.UTF-8"
LC_NAME="de_DE.UTF-8"
LC_ADDRESS="de_DE.UTF-8"
LC_TELEPHONE="de_DE.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="de_DE.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="de_DE.UTF-8"
LC_ALL=


Gruß
Ch. Hanisch
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Deutsches Forum (German) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum