Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
webcam video is noisy [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Efo
Guru
Guru


Joined: 23 Jun 2005
Posts: 350

PostPosted: Tue Jan 15, 2013 5:59 am    Post subject: webcam video is noisy [SOLVED] Reply with quote

Hi all,

I have a laptop with a "BisonCam, NB Pro", which used to work fine with:

mplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=640:height=480:device=/dev/video0:fps=30:outfmt=mjpg -vo gl2

I am not sure during which update this happened, but now when I run the command above the picture is extremely noisy. I double checked my kernel with http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Webcam#Webcam_driver and it seems correct. I am not sure whether it is the driver or something else that needs to be checked/unchecked in the kernel.

mplayer plays regular videos just fine.

Any help is appreciated.

Efo


Last edited by Efo on Sun Jan 20, 2013 6:32 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
syn0ptik
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Jan 2013
Posts: 221

PostPosted: Tue Jan 15, 2013 10:50 pm    Post subject: Reply with quote

lets try
Code:
-vo x11
Back to top
View user's profile Send private message
Efo
Guru
Guru


Joined: 23 Jun 2005
Posts: 350

PostPosted: Wed Jan 16, 2013 4:31 am    Post subject: Reply with quote

Hi syn0ptik,

thanks for helping. -vo x11 didnt work; still a lot of noise.

With the following line

Code:

 mplayer tv:// -tv driver=v4l2:width=640:height=480:device=/dev/video0:fps=30:outfmt=yv12 -vo x11


I get

Code:

MPlayer 1.1-4.5.4 (C) 2000-2012 MPlayer Team

Playing tv://.
TV file format detected.
Selected driver: v4l2
 name: Video 4 Linux 2 input
 author: Martin Olschewski <olschewski@zpr.uni-koeln.de>
 comment: first try, more to come ;-)
v4l2: your device driver does not support VIDIOC_G_STD ioctl, VIDIOC_G_PARM was used instead.
Selected device: BisonCam, NB Pro
 Capabilities:  video capture  streaming
 supported norms:
 inputs: 0 = Camera 1;
 Current input: 0
 Current format: MJPEG
v4l2: ioctl set format failed: Invalid argument
tv.c: norm_from_string(pal): Bogus norm parameter, setting default.
v4l2: ioctl enum norm failed: Invalid argument
Error: Cannot set norm!
Selected input hasn't got a tuner!
v4l2: ioctl set mute failed: Invalid argument
v4l2: select timeout
==========================================================================
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
libavcodec version 53.61.100 (external)
Selected video codec: [ffmjpeg] vfm: ffmpeg (FFmpeg MJPEG)
==========================================================================
Audio: no sound
Starting playback...
v4l2: select timeout
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect.
[swscaler @ 0x7f8338bfd100]using unscaled yuv422p -> bgra special converter
VO: [x11] 640x480 => 640x480 BGRA
[mjpeg @ 0x7f83382cbf60]overread 8
[mjpeg @ 0x7f83382cbf60]overread 8
V:   0.0   4/  4 ??% ??% ??,?% 0 0
[mjpeg @ 0x7f83382cbf60]overread 8
...
Back to top
View user's profile Send private message
syn0ptik
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Jan 2013
Posts: 221

PostPosted: Thu Jan 17, 2013 12:40 am    Post subject: Reply with quote

Why not make it wihtout
Code:
outfmt=yv12

or try
Code:
outfmt=yuy2

on my it take
Code:

VO: [x11] 512x288 => 512x288 Planar YV12
[swscaler @ 0xf24420]using unscaled yuv420p -> bgra special converter
Back to top
View user's profile Send private message
Efo
Guru
Guru


Joined: 23 Jun 2005
Posts: 350

PostPosted: Thu Jan 17, 2013 1:24 am    Post subject: Reply with quote

Hi syn0ptik,

unfortunately that didnt work. Since it used to work, I think it is more of a kernel/driver problem...
Back to top
View user's profile Send private message
syn0ptik
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Jan 2013
Posts: 221

PostPosted: Sat Jan 19, 2013 4:20 am    Post subject: Reply with quote

you may also try mencoder for capturing video in images and post there.
Back to top
View user's profile Send private message
Efo
Guru
Guru


Joined: 23 Jun 2005
Posts: 350

PostPosted: Sun Jan 20, 2013 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

Not sue what it is, so I ended up downgrading mplayer from mplayer-1.1-r1 to mplayer-1.0_rc4_p20110322-r1.

Now it is working like before.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum