Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Brak połączenia wicda z siecią uczelnianą
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
klkkzm
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Wed Jan 09, 2013 2:09 pm    Post subject: Brak połączenia wicda z siecią uczelnianą Reply with quote

Witam wszystkich.

Problem polega na tym, że wicd nie łączy się z siecią na uczelni. Protokół to PEAP wiech TKIP/MSCHAPV2.

Więc:
1) sama karta, sterowniki i konfiguracja jądra powinna być ok ponieważ laptop łączy się z moją siecią domową.
2) to połączenie jest możliwe itd, bo niedawno działało, ale z debianem na pokładzie (także przez wicd)

Najbardziej przygnębiające jest to, że po rozmowie z adminami i sprawdzeniu logów serwera twierdzi on, że każde moje logowanie jest poprawne i mam dostęp do sieci....

Komp: Toshiba A500-1FQ
Karta: rtl8191SEvB

logi wicda:
Code:

2013/01/09 14:59:36 :: Connecting to wireless network wmi
2013/01/09 14:59:36 :: Putting interface down
2013/01/09 14:59:36 :: Releasing DHCP leases...
2013/01/09 14:59:36 :: Setting false IP...
2013/01/09 14:59:36 :: Stopping wpa_supplicant
2013/01/09 14:59:36 :: Flushing the routing table...
2013/01/09 14:59:36 :: Putting interface up...
2013/01/09 14:59:38 :: Attempting to authenticate...
2013/01/09 14:59:39 :: Running DHCP with hostname tux
2013/01/09 14:59:39 :: dhcpcd[2741]: version 5.6.4 starting
2013/01/09 14:59:39 ::
2013/01/09 14:59:39 :: dhcpcd[2741]: wlan0: sending IPv6 Router Solicitation
2013/01/09 14:59:39 ::
2013/01/09 14:59:39 :: dhcpcd[2741]: wlan0: sendmsg: Cannot assign requested address
2013/01/09 14:59:39 ::
2013/01/09 14:59:39 :: dhcpcd[2741]: wlan0: broadcasting for a lease
2013/01/09 14:59:39 ::
2013/01/09 14:59:39 :: dhcpcd[2741]: wlan0: offered 150.254.68.72 from 150.254.78.62
2013/01/09 14:59:39 ::
2013/01/09 14:59:39 :: dhcpcd[2741]: wlan0: acknowledged 150.254.68.72 from 150.254.78.62
2013/01/09 14:59:39 ::
2013/01/09 14:59:39 :: dhcpcd[2741]: wlan0: checking for 150.254.68.72
2013/01/09 14:59:39 ::
2013/01/09 14:59:40 :: dhcpcd[2741]: wlan0: Router Advertisement from fe80::21b:21ff:fe86:7769
2013/01/09 14:59:40 ::
2013/01/09 14:59:40 :: dhcpcd[2741]: forked to background, child pid 2770
2013/01/09 14:59:40 ::
2013/01/09 14:59:40 ::
2013/01/09 14:59:40 :: DHCP connection successful
2013/01/09 14:59:40 :: not verifying
2013/01/09 14:59:40 :: Connecting thread exiting.
2013/01/09 14:59:41 :: Sending connection attempt result success


oraz ifconfig
Code:

eth0: flags=4099<UP,BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 70:5a:b6:7c:7e:a5  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 42 

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 16436
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 116  bytes 7296 (7.1 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 116  bytes 7296 (7.1 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

sit0: flags=128<NOARP>  mtu 1480
        sit  txqueuelen 0  (IPv6-in-IPv4)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

wlan0: flags=4098<BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether 70:f1:a1:0c:4d:0c  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 88  bytes 14954 (14.6 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 41  bytes 5946 (5.8 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0



nie mam pomysłu co tu jeszcze wrzucić...
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Thu Jan 10, 2013 2:17 am    Post subject: Reply with quote

Spróbuj wyłączyć demona wicd, i połączyć się bezpośrednio przez wpa_supplicanta, używając wpa_gui.
Wpa_gui będziesz miał, jak skompilujesz wpa_supplicanta z flagą qt4.

Do wpa_supplicanta i wpa_gui jest potrzebna trochę inna konfiguracja, tu masz "jadłospis":
http://wiki.gentoo.org/wiki/Wpa_supplicant

I radziłbym spróbować też dhclienta z paczki net-misc/dhcp zamiast dhcpcd
Jest moim zdaniem trochę bardziej niezawodny.

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
klkkzm
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Thu Jan 10, 2013 10:00 am    Post subject: Reply with quote

Niestety... wpa_supplicant nie pomaga.
Zainstalowany dhclient, także bez zmian.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Thu Jan 10, 2013 6:09 pm    Post subject: Reply with quote

A zmieniałeś konfigurację po zmianie z Wicd na Wpa_supplicanta?

Poza tym te karty mają co prawda jakieśtam sterowniki, ale to niestety nie Atherosy, na innym Linuxie z podobnym numerem kernela działa?
Albo w Gentoo, na starszym jaju?

Sprróbuj po nieudanej próbie połączenia zobaczyć, co słychać w sterowniku:
np:
Code:
dmesg | grep rtl8191


Jedna smutna wiadomość jest taka, ze wpa_supplicant jest jedynym programem, który obrabia szyfrowanie takich połączeń.
Więc jakiego nie wziąłbyś programu do konfiguracji, to i tak szyfrowanie obrabia wpa_supplicant.

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
one_and_only
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 May 2007
Posts: 250
Location: PL/Krakow

PostPosted: Sat Jan 12, 2013 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

AGH? Kurcze, nie pamietam już do końca, czy to dzialało, ale mam coś takiego w /etc/wicd/encryption/templates:
Code:

name = agh
author = one_and_only
version = 0.1
require identity *Identity password *Password ca_cert *Path_to_CA_Cert
protected password *Password
-----
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
network={
        ssid="$_ESSID"
        scan_ssid=$_SCAN
        proto=RSN
        key_mgmt=WPA-EAP
        pairwise=CCMP
        eap=PEAP
        identity="$_IDENTITY"
        password="$_PASSWORD"
        phase2="autheap=MSCHAPV2"
        ca_cert=$_CA_CERT
}


Jak sobie zrobisz nowego templata to musisz go dopisać do pliku active w /etc/wicd/encryption/templates

edit:
w sumie nie wczytałem się do końca, myślałem, że nigdy nie działało... Niemniej jednak mozesz przetestować ;]
Back to top
View user's profile Send private message
klkkzm
n00b
n00b


Joined: 09 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Tue Jan 15, 2013 10:08 am    Post subject: Reply with quote

UAM w Poznaniu, Wydział matmy i infy =)

niestety próbowałem tego razem z wpa_supplicantem...
Miałem podejrzenia, że coś zamieszałem z flagami i innymi tego typu sprawami więc chwilowo postawiłem ArchLinuxa. Jak to już czasami bywa ten sam problem mnie dręczy =/ zastanawiam się powoli czy nie mam czegoś sprzętowo niesprawnego, ale to jest bardzo mało prawdopodobna opcja...

Chwilowo jestem na etapie zwątpienia w swoje umiejętności, i powolnego upadku mojej samooceny w kontekście zagadnień sieciowych =P Chcę w ramach testu spróbować z jakimiś livecd z innych distro. Co sądzicie o tym pomyśle? Jeżeli wtedy zadziała... to nie mam pojęcia o co chodzi ;/

[EDIT]
Odkopię ten temat. Problem został rozwiązany! Do końca nie ma pewności, co konkretnie na to wpłynęło...
kernel - gentoo-sources zamiast tuxonice (swoją drogą jestem chyba nawet bardziej zadowolony z niego)
manager - NetworkManager zamiast Wicda

Nie wiedzieć czemu i jak ale działa :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum