Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Sound is not working and video playback runs fast 3-4x
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
biodothack
n00b
n00b


Joined: 11 Jan 2012
Posts: 30

PostPosted: Tue Jan 01, 2013 1:27 am    Post subject: Sound is not working and video playback runs fast 3-4x Reply with quote

This is the only clue I have found from /var/lag/messages

Code:
Dec 31 19:11:14 core pulseaudio[4421]: [pulseaudio] alsa-sink.c: Failed to find any supported sample rates.
Dec 31 19:11:14 core pulseaudio[4421]: [pulseaudio] module-alsa-card.c: Failed to find a working profile.
Dec 31 19:11:14 core pulseaudio[4421]: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-alsa-card" (argument: "device_id="3" name="platform-snd_mtpav" card_name="alsa_card.platform-snd_mtpav" namereg_fail=false tsched=yes fixed_latency_range=no ignore_dB=no deferred_volume=yes card_properties="module-udev-detect.discovered=1""): initialization failed.
Dec 31 19:11:14 core pulseaudio[4421]: [pulseaudio] module-alsa-card.c: Failed to find a working profile.
Dec 31 19:11:14 core pulseaudio[4421]: [pulseaudio] module.c: Failed to load module "module-alsa-card" (argument: "device_id="2" name="platform-snd_virmidi.0" card_name="alsa_card.platform-snd_virmidi.0" namereg_fail=false tsched=yes fixed_latency_range=no ignore_dB=no deferred_volume=yes card_properties="module-udev-detect.discovered=1""): initialization failed.


EDIT #1 :
Vlc is crashing because of qt-core libs
Code:
Dec 31 21:19:54 core kernel: [  274.319756] vlc[4963]: segfault at 0 ip 00007f2b9ae7dd2f sp 00007f2ba16efaa0 error 6 in libQtGui.so.4.8.4[7f2b9ab21000+a97000]
Dec 31 21:20:23 core kernel: [  302.823841] kworker/u:0 (6) used greatest stack depth: 4280 bytes left
Dec 31 21:20:38 core kernel: [  318.207505] patch (5202) used greatest stack depth: 4032 bytes left
Dec 31 21:21:06 core kernel: [  345.766565] x86_64-pc-linux (9192) used greatest stack depth: 4008 bytes left
Dec 31 21:23:51 core kernel: [  511.139332] vlc[13061]: segfault at 0 ip 00007fa53ac79e3e sp 00007fa541cb20d0 error 4 in libQtCore.so.4.8.4[7fa53abf9000+2dd000]
Dec 31 21:26:34 core kernel: [  674.121396] kworker/0:0 (4) used greatest stack depth: 3320 bytes left


EDIT #2:
I have re emerged qt-core and these are the results from multiple calls to open vlc
Code:
Dec 31 21:33:49 core kernel: [ 1108.673822] vlc[22803]: segfault at 0 ip 00007f38735fee3e sp 00007f387a634390 error 4 in libQtCore.so.4.8.4[7f387357e000+2dd000]
Dec 31 21:34:09 core kernel: [ 1128.051769] vlc[22807]: segfault at 0 ip 00007f15e67eddac sp 00007f15ed0cc180 error 6 in libQtGui.so.4.8.4[7f15e64fd000+a97000]
Dec 31 21:34:40 core kernel: [ 1159.746225] vlc[22813]: segfault at 0 ip 00007fecc6d97e3e sp 00007feccddcf360 error 4 in libQtCore.so.4.8.4[7fecc6d17000+2dd000]
Dec 31 21:34:55 core kernel: [ 1174.276191] vlc[22817]: segfault at 0 ip 00007f0faa11fdac sp 00007f0fb09fe180 error 6 in libQtGui.so.4.8.4[7f0fa9e2f000+a97000]
Dec 31 21:35:20 core kernel: [ 1198.864549] vlc[22821]: segfault at 0 ip 00007ff6445bfdac sp 00007ff64ae9e0a0 error 6 in libQtGui.so.4.8.4[7ff6442cf000+a97000]

_________________
big brother is watching, are you ready?
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 5263

PostPosted: Tue Jan 01, 2013 4:37 pm    Post subject: Reply with quote

I've been seeing a lot of audio issues lately in the same posts that mention KDE stuff. I'm starting to think KDE has some issues they need to work out for sound.

Can you start by mentioning specific sound programs? Does sound work in Audacious? Mplayer? asound? What happens if you tell VLC to use ALSA and not Pulse?
_________________
Gentoo Studio: http://gentoostudio.org
Facebook: http://www.facebook.com/gentoostudio
G+: https://plus.google.com/113947758237122861689/posts
Pappy's Kernel Seeds: http://kernel-seeds.org
Back to top
View user's profile Send private message
biodothack
n00b
n00b


Joined: 11 Jan 2012
Posts: 30

PostPosted: Wed Jan 02, 2013 2:19 am    Post subject: Reply with quote

I can not get vlc to open but gnome mplayer just stopped playing anything. mplayer by itself will still render video but still runs to fast. I'm thinking that the sound is what is speeding up the video. Vlc worked just fine before I reinstalled it, even when mplayer was making the video run fast. This issue with the video occurs even on web pages like youtube. I'm starting to wonder if it would be easier to remove all the programs that are affected and there dependency's as I use xfce4. So removing the qt libs and configuration files and start fresh with the entire sound system would be easier.

Vlc crashes / seg-faults after accessing the libQtGuiso.4 and/or libQtCore.so.4 libs

not sure if this could be why but here are my use flags and my vlc package.use changes as that looks strange to me.
Code:

#required by media-video/vlc-2.0.1[-sdl-image,-taglib,sdl,png,-directfb], required by @selected, required by @world (argument)
=sys-libs/zlib-1.2.5.1-r2 minizip

Code:

CFLAGS="-march=amdfam10 -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
MAKEOPTS="-j7"
# These are the USE flags that were used in addition to what is provided by the
# profile used for building.
#-----------------------------
ACCEPT_LICENSE="PUEL"
#-----------------------------
XUSE="truetype X new-login xorg xscreensaver xv xcomposite xinerama opengl aiglx"
IMAGEUSE="jpeg gif tiff png svg pdf"
MEDIAUSE="alsa oss mad vidix asf win32codecs dvd mp4 aac a52 x264 xvid nsplugin mp3 flac real gstreamer dvd dvdr cdr ffmpeg wxwindows dts theora oggvorbis matroska freetype bidi xv svga gnutls stream vlm httpd cdda vcd cdio live lua"
GENERAL="samba raw java usb bzip2 symlink sqlite spell xml crypt cups python bluetooth"
SYSTEM="fam ssl unicode dbus aoss threads ppds pam ntfsprogs"
NOTUSE="-hal -arts qt4 -ipv6"
KDEUSE="-kde -qt3"
GNOMEUSE="-gnome firefox"
XFCEUSE="-minimal lock session startup-notification thunar udev -filters"

USE="${NOTUSE} ${SYSTEM} ${GENERAL} ${IMAGEUSE} ${XUSE} ${KDEUSE} ${MEDIAUSE} ${GNOMEUSE} ${XFCEUSE}"
#------------------------------
INPUT_DEVICES="evdev"

VIDEO_CARDS="radeon"

GENTOO_MIRRORS="ftp://lug.mtu.edu/gentoo/distfiles/"
GENTOO_MIRRORS="http://mirror.mcs.anl.gov/pub/gentoo/"

CCACHE_SIZE="2G"
CCACHE_DIR="/var/tmp/ccache"

LINGUAS="en"



here is my gcc version info

Code:

hack@core ~> gcc -v
Using built-in specs.
COLLECT_GCC=/usr/x86_64-pc-linux-gnu/gcc-bin/4.6.3/gcc
COLLECT_LTO_WRAPPER=/usr/libexec/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/4.6.3/lto-wrapper
Target: x86_64-pc-linux-gnu
Configured with: /var/tmp/portage/sys-devel/gcc-4.6.3/work/gcc-4.6.3/configure --prefix=/usr --bindir=/usr/x86_64-pc-linux-gnu/gcc-bin/4.6.3 --includedir=/usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/4.6.3/include --datadir=/usr/share/gcc-data/x86_64-pc-linux-gnu/4.6.3 --mandir=/usr/share/gcc-data/x86_64-pc-linux-gnu/4.6.3/man --infodir=/usr/share/gcc-data/x86_64-pc-linux-gnu/4.6.3/info --with-gxx-include-dir=/usr/lib/gcc/x86_64-pc-linux-gnu/4.6.3/include/g++-v4 --host=x86_64-pc-linux-gnu --build=x86_64-pc-linux-gnu --disable-altivec --disable-fixed-point --without-ppl --without-cloog --enable-lto --enable-nls --without-included-gettext --with-system-zlib --enable-obsolete --disable-werror --enable-secureplt --enable-multilib --enable-libmudflap --disable-libssp --enable-libgomp --with-python-dir=/share/gcc-data/x86_64-pc-linux-gnu/4.6.3/python --enable-checking=release --enable-java-awt=gtk --enable-languages=c,c++,java,objc,fortran --enable-shared --enable-threads=posix --enable-__cxa_atexit --enable-clocale=gnu --enable-targets=all --with-bugurl=http://bugs.gentoo.org/ --with-pkgversion='Gentoo 4.6.3 p1.8, pie-0.5.2'
Thread model: posix
gcc version 4.6.3 (Gentoo 4.6.3 p1.8, pie-0.5.2)

_________________
big brother is watching, are you ready?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum