Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
NFS Gotcha! Simple Export Problem was a Big Headache!
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
machspeed
n00b
n00b


Joined: 21 Aug 2012
Posts: 10

PostPosted: Wed Dec 12, 2012 6:26 am    Post subject: NFS Gotcha! Simple Export Problem was a Big Headache! Reply with quote

Hey guys,

Wanting to share an experience I've just had working with NFS and diskless nodes. I've resolved the problem as it was a bit of a noob moment but nowhere else is there any information or help to determine the solution of the issue or help debug it!

Basically I'm working with diskless nodes. A Gentoo server with NFS and the whole shebang that boots Ubuntu nodes. Everything was pointing towards the fact that the nodes should boot! But no matter what I tried from various forums and websites it still didn't work! I tried all the suggested tools to check network status, NFS status, exports...

The symptom looked thus

Code:
#/etc/exports
/media/diskless *(sync,ro,no_root_squash)


Code:
# showmount 172.16.1.1 --directories
Directories on 172.16.1.1:
/media/diskless


Network definitely checked out as the kernel was PXE booting and getting valid IP address 172.16.1.2 but once the kernel got to mounting the root, all I got was (note directory /media/diskless/172.16.1.2 existed on the server):

Code:
Looking up port of RPC 100003/2 on 172.16.1.1
Looking up port of RPC 100005/1 on 172.16.1.1
Root-NFS: Server returned error -13 while mounting /media/diskless/172.16.1.2


AND THEN! In the midst of trial and error I altered the root path in the PXE boot config and got something that resembled it working! (I changed the line from nfsroot=172.16.1.1:/media/diskless/172.16.1.2 to nfsroot=172.16.1.1:/media/diskless). I looked back at my exports file and then it clicked. I hadn't specified the mount point correctly!

Working, it looks like
Code:
# /etc/exports
/media/diskless/172.16.1.2 *(sync,ro,no_root_squash)


And the nodes boot fine! :)

To reiterate: I wanted to share this because as noobish and as basic of an error it is. When your frantically searching forums for an answer, this never came up! So to summarise to myself and linux beginners messing with diskless nodes: You must export THE EXACT MOUNT POINT in order for your node to be allowed to mount it! That goes for every other node you add if they don't share the same mount point!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum