Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Freezing during boot
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
PostChache
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 42

PostPosted: Tue Dec 04, 2012 10:58 pm    Post subject: Freezing during boot Reply with quote

Hello,
Here's the scenario. I was using my computer not doing anything except for editing a document (nothing technical). I turned off my laptop turned it on later and now it freezes everytime it gets to INIT: Entering runlevel:3. I've tried loading from other kernels, but I'm getting the same issue. While it was working I didn't change anything so this behavior is out of the blue. I've tried restarting multiple times with no progress. Has anyone had this type of issue before?

This is what I see I"m tying this out.
Code:

...
mounting misc binary format filesystem...
loading custom binary format handlers...
activating additional swap space...
setting up tmpfiles.d entries
initializing random number generator
Starting D-Bus system messagebus...
start wicd daemon
INIT: Entering runlevel: 3
starting syslog-ng

THen the system hangs there
If I type anying it doesn't appear
Back to top
View user's profile Send private message
Hu
Watchman
Watchman


Joined: 06 Mar 2007
Posts: 8903

PostPosted: Tue Dec 04, 2012 11:46 pm    Post subject: Reply with quote

Does the machine panic? Is it accessible over the network? When was the last time you updated? When was the last successful full reboot?
Back to top
View user's profile Send private message
PostChache
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 42

PostPosted: Tue Dec 04, 2012 11:53 pm    Post subject: Reply with quote

It doesn't display a kernel panic. I updated it last weekend and I've rebooted at least once a day since then.
It hangs at different moments after runlevel 3
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Advocate
Advocate


Joined: 29 May 2005
Posts: 4633
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Tue Dec 04, 2012 11:59 pm    Post subject: Reply with quote

I'd boot from a CD and check the hard drive and filesystems.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
PostChache
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 42

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 12:39 am    Post subject: Reply with quote

Is there any specific tools or commands that I should run? I see that a lot of people are saying the update of udev broke their system could this be related or does this sound more of a hardware issue?
Back to top
View user's profile Send private message
BillWho
Veteran
Veteran


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 1600
Location: US

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 5:24 am    Post subject: Reply with quote

PostChache wrote:
I see that a lot of people are saying the update of udev broke their system could this be related

Check your .config for:

CONFIG_DEVTMPFS=y
CONFIG_DEVTMPFS_MOUNT=y

I'm not sure if the rescue cd has smartmontools, but it will provide you with a good indication of how good/bad the drive is :wink:
_________________
Good luck :wink:

Since installing gentoo, my life has become one long emerge :)
Back to top
View user's profile Send private message
PostChache
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 42

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 6:04 am    Post subject: Reply with quote

That is how my config file is

I've chrooted in and in /var/log/messages this is the last lines when it hangs from syslog-ng
Code:

syslog-ng[1986]: Termination requested via signal, terminating;
syslog-ng[1986]: syslog-ng shutting down; version="3.2.5"


I don't know where else to look :\

Edit:
I've removed everything from rc-update default and now it hangs at the login screen :(

Edit:
After taking out modesetting and removing all from rc default it doesn't hang anymore but now my keyboard is unresponsive, but the _ is blinking.
Back to top
View user's profile Send private message
incripshin
n00b
n00b


Joined: 07 Oct 2005
Posts: 39
Location: Seattle, WA, US

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 8:41 am    Post subject: Reply with quote

This sounds a lot like what's going on with me, but I think I'll make a separate post so I don't derail this.

edit Turns out it was a hardware issue of some sort. I reassembled my computer (that's the short version of the story) and it works again.
Back to top
View user's profile Send private message
BillWho
Veteran
Veteran


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 1600
Location: US

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 2:03 pm    Post subject: Reply with quote

PostChache,

Those symptoms sound a lot like hardware. Maybe boot a mint or ubuntu cd (I think they both have memtest) to see if it runs and check the memory.

It might help in eliminating or identifying the source of the errors.
_________________
Good luck :wink:

Since installing gentoo, my life has become one long emerge :)
Back to top
View user's profile Send private message
PostChache
n00b
n00b


Joined: 30 Nov 2009
Posts: 42

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 5:45 pm    Post subject: Reply with quote

I'll run memtest+ now

So even though doing nomodeset and the system stops hanging, but the keyboard is unresponsive it still sounds like a hardware problem D: ?
I can load a livecd without having any problems with graphics or fb

Edit:
Memtest found no errors :\ What should I provide y'all so that we can figure this out?

I know that if KMS is enabled my system hangs. I read in another post that they had to downgrade their's so I did the same and it still doesn't work. With KMS disabled my system doesn't hang (with x disabled from default), but I am unable to type into the console to login.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum