Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nieprawidłowa kompozycja akcentów w grece
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
robertsurma
n00b
n00b


Joined: 17 Jan 2008
Posts: 12
Location: Tychy

PostPosted: Sat Sep 08, 2012 5:59 pm    Post subject: Nieprawidłowa kompozycja akcentów w grece Reply with quote

Piszę trochę tekstów w grece. Gdy miałem HAL-a wszystko było OK. Parę dni temu zainstalowałem nowe Gentoo i teraz są problemy.
Polskie znaki działają prawidłowo. Po przełączeniu na klawiaturę grecką i kompozycji akcentów mam coś takiego:

http://3bird.net/download/temp/greka.jpg (akcenty zachodzą na siebie)

Próbowałem wpisywać własne definicje do .XCompose, ale mam wrażenie, że są ignorowane.
Wydanie polecenia
Code:
# export GTK_IM_MODULE=xim

również niczego nie zmienia.

Moje ustawienia:

Code:
# locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=


Plik /etc/X11/xorg.conf:

Code:
[...]
Section "InputClass"
  Identifier     "Keyboard1"
  Driver      "evdev"
  Option      "CustomKeycodes"   "on"
  Option      "XkbLayout"        "pl,gr"
  Option      "XkbVariant"       ",polytonic"
  Option      "XkbOptions"       "compose:rctrl,grp:lwin_toggle,lv3:ralt_switch_multikey"
  Option      "XkbModel"         "pc105"
  MatchIsKeyboard   "on"
EndSection

_________________
Free as a bird...
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Sun Sep 09, 2012 7:30 pm    Post subject: Reply with quote

A jak przestawisz locale na greckie? czy wtedy jest lepiej?
Back to top
View user's profile Send private message
robertsurma
n00b
n00b


Joined: 17 Jan 2008
Posts: 12
Location: Tychy

PostPosted: Mon Sep 10, 2012 11:29 am    Post subject: Reply with quote

Niestety, tak samo.
Używany edytor: LibreOffice (ale podobnie jest w bluefish czy też w firefox).
Czcionka: DejaVu Sans (ale testowałem też inne czcionki UTF-8 z podobnym rezultatem).

Definicje w pliku
/usr/share/X11/locale/el_GR.UTF-8/Compose
oraz w
/usr/share/X11/xkb/symbols/gr

wydają się w porządku.
Po naciśnięciu AltGr + <semicolon> + <colon> + litera - powinien wklejać literę z akcentami (literę z konkretnym kodem U1f04 z tablicy znaków). Tak się jednak nie dzieje.

Gdy zamienię <semicolon> na konkretny kod średnika - żadnych zmian.

Mam wrażenie, że to jest jakiś problem z odczytywaniem tych definicji.
_________________
Free as a bird...
Back to top
View user's profile Send private message
joi_
Apprentice
Apprentice


Joined: 28 Mar 2005
Posts: 171

PostPosted: Mon Sep 10, 2012 1:18 pm    Post subject: Reply with quote

może zapytaj na greckim podforum? :D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum