Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]newroot failed:invalid argument
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
perepeczko
n00b
n00b


Joined: 25 Jun 2012
Posts: 5

PostPosted: Mon Jun 25, 2012 9:47 am    Post subject: [SOLVED]newroot failed:invalid argument Reply with quote

Witam

pierwszy start i juz problem

Zainstalowalem gentoo z kde na pokladzie,architekturą 64bit

Mój grub

Code:

default 0
timeout 30
#splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz

title Gentoo [/quote]
root (hd0,0)
kernel /boot/linux-3.2.1 root=/dev/sdc2 ro vga=791


Mój fstab

Code:

/dev/sdc3   none        swap    sw                            0 0
/dev/sdc2   /              ext4    defaults                      0 1
/dev/sdc1   /boot        ext3    defaults                      1 2
proc          /proc         proc    defaults                      0 0
shm          /dev/shm   tmpfs   nodev,nosuid,noexec  0 0



podobno ważny wpis w .config:

Code:
Device Drivers  --->
   Generic Driver Options  --->
      [*] Maintain a devtmpfs filesystem to mount at /dev 
      [*]   Automount devtmpfs at /dev, after the kernel mounted the rootfs


i pierwszy błąd podczas startu:

Code:
mount: mounting /dev/sdc2 on newroot failed: invalid argument



potem poczytałem google i po poprawce .configu (skompilowalem ata_piix na stałe):

Code:
could not find the root block device


i cos o enter shell i "q" ale nie spisałem tego przed wyjsciem do pracy z ktorej to piszę.

Co powoduje że system nie może odnaleśc partycji z root? bo chyba to oznacza ten drugi komunikat.


Last edited by perepeczko on Mon Jun 25, 2012 4:24 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2799

PostPosted: Mon Jun 25, 2012 10:31 am    Post subject: Reply with quote

Te bledy wygladaja jak z initramfs a w Twoim configu gruba nie widze nic takiego jak initramfs, nie trzyma sie to kupy.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
perepeczko
n00b
n00b


Joined: 25 Jun 2012
Posts: 5

PostPosted: Mon Jun 25, 2012 12:02 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Te bledy wygladaja jak z initramfs a w Twoim configu gruba nie widze nic takiego jak initramfs, nie trzyma sie to kupy.


jest taka mozliwośc,mialem kernela z genkernel,ale czytajac że to nieszczegolnie szczesliwy sposob kompilacji,postanowilem sprobować samodzielnego postawienia kernela,.config jest z kernel-seeds troche podtrasowany.Wykorzystałem initramfs z tegoz genkernela dopisując do pozycji w grub do dopiero co skompilowanego swojego kernela,prawdopodobnie nie zahashowalem tego i moze i masz racje ze jak te initramfs wywale z grub to bedzie wszystko OK.
Wykorzystalem initramfs genkernela bo prawde powiedziawszy nie wiedziałem co z tym zrobić,a na forum nie podałem bo do tej chwili myslalerm ze jak wyżej,zostalo to zahashowane :)

Edit

faktycznie wystarczyło pozycje initramfs zahashować,dzieki SlashBeast
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum