Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Epson V100, iscan-gts600, amd64 ... ?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dr Croubie
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 21 Nov 2006
Posts: 94

PostPosted: Thu May 24, 2012 10:49 am    Post subject: Epson V100, iscan-gts600, amd64 ... ? Reply with quote

So i'm trying to get an Epson Perfection V100 Photo scanner working on my system.
After installing sane etc, I found out that I needed to download iscan to get it to work, fair enough.
After much hassling attempting to compile it from scratch, installing the rpm/deb versions and whatnot, I finally thought to check and yes, iscan and iscan-data are in the official gentoo tree (duh).

Anyway, it still isn't working.
I've edited /etc/sane.d/dll.conf to only show epson, epson2, and ekowa.

at this point if i typed in 'iscan' it came up with a "could not find device" error.

Next:
> sane-find-scanner
found USB scanner (vendor=0x04b8 [EPSON], product=0x012d [EPSON Scanner]) at libusb:002:052

So i've edited /etc/sane.d/epkowa.conf to show:
usb 0x04b8 0x012d

then:
scanimage -L
device `epkowa:usb:002:052' is a Epson (unknown model) flatbed scanner
(whether this is a good thing or not I don't know)

and when I type in 'iscan' from a konsole, it just does nothing. Sits for about 5 minutes then returns me to a prompt.

So:
- Is iscan usable from 64bit? Some threads i've read and googling i've done seems to suggest it's not.
- If so, do I have to run a 32bit chroot? (I'd rather not)
- Do I need another plugin? I've read this, but in my list of iscan plugins there's not many and gts600 is not one of them.
- Do I have to (how?) add that plugin.ebuild to my portage somehow?
- Anything else i've missed?
Back to top
View user's profile Send private message
saellaven
Guru
Guru


Joined: 23 Jul 2006
Posts: 303

PostPosted: Fri May 25, 2012 4:31 am    Post subject: Reply with quote

I have a V30 that I use without any problems on amd64...

scanimage -L returns
device `epkowa:interpreter:001:005' is a Epson Perfection V30 flatbed scanner

and iscan (I usually use xsane) loads almost instantly.

perhaps it's a permission issue... does it work as root?
Back to top
View user's profile Send private message
vokiel
n00b
n00b


Joined: 01 Oct 2004
Posts: 37

PostPosted: Mon Oct 01, 2012 7:30 pm    Post subject: Reply with quote

Yes you need the plugin installed with the ebuild described from the gentoo forum link you posted.

I worked it all out with a local overlay using layman. You can read my reply on the thread.

I have 1 working Epson Perfection V100 :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum