Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] WIFI nie działa - WiCD + Wireless-N 130
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 821
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri May 04, 2012 11:15 am    Post subject: [SOLVED] WIFI nie działa - WiCD + Wireless-N 130 Reply with quote

Witam,

Nie moge uruchomić trybu wifi na moim laptopie (kde + wicd). Wicd mówi "no wireless network found" choć z kabelkiem śmiga.

Wygląda na to że używam:
05:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 (rev 34)
do którego mam moduł:
iwlwifi

Teoretycznie powinno śmigać, a nie śmiga :(

Code:
# lsmod
Module                  Size  Used by
nvidia              12253149  0
iwlwifi               193936  0
r8169                  47741  0


Code:
# lspci -knn | grep Centrino
05:00.0 Network controller [0280]: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 [8086:0896] (rev 34)
        Subsystem: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 BGN [8086:5005]



Code:
# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:01.1 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation Device 0de9 (rev a1)
04:00.0 USB controller: Texas Instruments Device 8241 (rev 02)
05:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 130 (rev 34)
06:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. Device 5289 (rev 01)
06:00.2 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 0a)


Last edited by Xywa on Sat May 05, 2012 9:22 am; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Fri May 04, 2012 11:26 am    Post subject: Reply with quote

Stawiam 100 PLN, ze nie zmergowales firmware (ucode). W dmesgu na 100% jest o tym informacja. Sprawdz go i 'ifconfig wlan0'
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 821
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri May 04, 2012 11:58 am    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
Stawiam 100 PLN, ze nie zmergowales firmware (ucode). W dmesgu na 100% jest o tym informacja. Sprawdz go i 'ifconfig wlan0'


Mam zainstalowa ucode iwl3945

Code:
# ifconfig wlan0
  wlan0: error fetching interface information: Device not found


p.s. Na niemieckim Wiki Gentoo znalazłem że ponoć do mojej kart potrzebne jest iwl630 a nie powyższe, zaraz zeemerguje i sprawdze co i jak...
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 821
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri May 04, 2012 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

Mam już właściwy ucode pojawił się też wlan0:
Code:
# ifconfig wlan0
wlan0: flags=4098<BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether dc:a9:71:9c:ff:ae  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0


A wireless w wicd ciągle brak. :(

p.s. Gdzieś mi tam mignęło że jako user powinienem być w grupie network, ale nie mam takiej grupy i nie mogę znaleźć tego tekstu...
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Fri May 04, 2012 3:06 pm    Post subject: Reply with quote

a w ustawieniach wicd wybrales, ze karta bezprzewodowa to wlan0?
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 821
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri May 04, 2012 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

SlashBeast wrote:
a w ustawieniach wicd wybrales, ze karta bezprzewodowa to wlan0?


Okazało się że miejsce było puste - dopisalem wlan0 - restart kompa - ciągle brak wifi. :(

Dziwne dla mnie jest to że ifconfig daje jako wynik tylko eth0 i lo - a już ifconfig wlan0 daje info o wlan> na innym laptopie ifonfig daje info eth0, lo i waln0 - może to to? Listingi poniżej.

A może przyczyna jest całkeim prozaiczna - w poprzednich laptopach był przycisk fizyczny dla włączenia lub wyłaczenia wifi. W tym laptopie robie to poprzez przycisk funkcyjny na klawiaturze. Niby kontrolka wireless świeci - a może fizycznie nie działa? Ma ktoś może wifi z tego typu laptopem?

A może iwlwifi skompilować na stałe do kernela zamiast jako moduł?

Code:
# ifconfig
eth0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.0.7  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.0.255                                                                                               
        inet6 fe80::290:f5ff:fec8:1ce4  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>                                                                                               
        ether 00:90:f5:c8:1c:e4  txqueuelen 1000  (Ethernet)                                                                                                           
        RX packets 315  bytes 130282 (127.2 KiB)                                                                                                                       
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0                                                                                                                     
        TX packets 287  bytes 55284 (53.9 KiB)                                                                                                                         
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0                                                                                                     
        device interrupt 52  base 0xc000                                                                                                                               
                                                                                                                                                                       
lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 16436                                                                                                                           
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0                                                                                                                               
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Local Loopback)
        RX packets 444  bytes 32836 (32.0 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 444  bytes 32836 (32.0 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0


Code:
# ifconfig wlan0
wlan0: flags=4098<BROADCAST,MULTICAST>  mtu 1500
        ether dc:a9:71:9c:ff:ae  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 0  bytes 0 (0.0 B)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 821
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri May 04, 2012 7:48 pm    Post subject: Reply with quote

OK SOLVED

Okazało się że miałem dowiązanie (ln -s net.lo net.eth0), pozostalość po instalacji wg podręcznika instalacji Gentoo (8.b. Networking Information). Wykasowałem je i wifi poprzez wicd zaskoczyło!

Quote:
Code Listing 2.8: Adding net.eth0 to the default runlevel
# cd /etc/init.d
# ln -s net.lo net.eth0
# rc-update add net.eth0 default


Dzięki wielkie za wsparcie duchowe! Slash zajrzyj na PW.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 821
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Sat May 05, 2012 6:07 am    Post subject: Reply with quote

Działało do ponownego restartu laptopa - i musiałem usunąć SOLVED. Po kolejnym restarcie znowu mam brak wifi. Próbowalem na zwykłym koncie i jako root (# /etc/init.d/wicd stop) i potem (# /etc/init.d/wicd start) - raz chyba zaskoczyło dla roota (choć nie do końca jestem pewien czy to).

Zakładam że chodzi o fizyczne włączenie wifi klawiszem funkcyjnyn fn. Probowalem włączyć szybko po starcie, prbowałem właczać/wyłaczać już po uruchomieniu kde - dalej nie działa.
Wyczytałem gdzieś aby ręcznie zrobić ifconfig wlan0 up - efekt poniżej.
Code:
# ifconfig wlan0 up
SIOCSIFFLAGS: Operation not possible due to RF-kill


Wyczytałem gdzieś aby sprawdzić rfkill:
Code:
# rfkill list
0: phy0: Wireless LAN
        Soft blocked: no
        Hard blocked: yes


Jest taki kill-switch w portage dla laptopow Amilo (net-wireless/fsam7400) co np. potrafi włączyć sam wifi przy starcie (to co ja mueszę robić paluszkiem wciskając klawisz Fn + F12) - jak znaleźć takie coś dla mojego laptopa?
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 821
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Sat May 05, 2012 6:23 am    Post subject: Reply with quote

Uff - rfkill dał mi do myślenia i okazało się że mam 2 klawisze na klawiaturze do wifi. Jeden klawisz właczał i wyłaczał mi diode z symbolem wifi. Klawisz zresztą miał taki sam symbol na sobie - co wprowadzało mnie w błąd, włączanie drugiego (z symbolem antenki ale takiej trójkątnej) nie dawało nic w światełkach, ale zmieniło mi status w rfkill na [Hard blocked: no] i wystarczyło tylko wybrać sieć i jest net.

Pytanie tylko - czy można to jakoś zautomatyzować żeby ten hardblocked zawsze był na: no?
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sat May 05, 2012 9:05 am    Post subject: Reply with quote

Jest net-wireless/rfkill ktorym pewnie mozesz to programowo ustawiac/wymuszac. Albo po prostu pamietaj by wlaczyc wifi jak chcesz go uzyc.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum