Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
System freezing (3.2.12) [not solved but improving]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
LordVan
Developer
Developer


Joined: 28 Nov 2002
Posts: 67
Location: Austria

PostPosted: Mon May 14, 2012 6:36 am    Post subject: Reply with quote

just skimmed over this thread and thought I just let you know that I managed to solve some issues with my box crashing under heavier load solved by

1) removing some stupid firewire ohci module
2) using notsc kernel parameter ( http://www.mjmwired.net/kernel/Documentation/x86/x86_64/boot-options.txt#103 ) maybe you have some SMP related timer issues too

hope this helps if not .. well was worth a try ;)
_________________
I don't suffer from insanity. I enjoy every minute of it.
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
Guru
Guru


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 406
Location: Close to Annecy

PostPosted: Mon May 14, 2012 7:29 am    Post subject: Reply with quote

Thanks LordVan,

I'll try #1.
But for #2, is it applicable as well as I have only 1 CPU ?

By the way, the system survived yesterday for 15h of intensive CPU work with Cinelerra video editing.
Then I suspect my blanker problem is back and/or an issu when the network is stressed.

Bye
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
Guru
Guru


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 406
Location: Close to Annecy

PostPosted: Sat Aug 11, 2012 8:41 am    Post subject: Reply with quote

Bad news (for me at least :wink: ) : I had to switch my network to 100 Mb but now, even with 3.1.10 kernel, the machine doesn't survive more than 5' as a distcc participant :cry:
Back to top
View user's profile Send private message
philip
Guru
Guru


Joined: 10 Jun 2003
Posts: 433
Location: Sweden

PostPosted: Sun Sep 16, 2012 10:29 am    Post subject: Reply with quote

I may have the same problem,

see

[url] http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-935568-highlight-.html[/url]

and

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-936844-highlight-.html

The only old HW in my machine is my nVidia card. It is a G84 GPU on a GeeForce 8600GT card
_________________
/Phil
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
Guru
Guru


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 406
Location: Close to Annecy

PostPosted: Sun Sep 16, 2012 4:44 pm    Post subject: Reply with quote

My problem is not related to the screen saver but linked with activities running on the machine :(
It seems CPU load + network load is creating problem, but w/o any log to explore and not way to 100% reproduce, it's difficult to know exactly what is causing the problem :(
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
Guru
Guru


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 406
Location: Close to Annecy

PostPosted: Tue Nov 13, 2012 10:45 pm    Post subject: Reply with quote

It seems the problem is solved by putting a missing network driver.

My machine survived days of heavy work under 3.1.10, participating to distcc, and having other stressing network activities w/o trouble.
Since this morning, I upgraded to latest 3.5.7, played video from my network (VLC + uPNP), and doing usual work without a crash.
So it seems I'm back to a normal situation.

It's strange that a missing kernel on a network card that is not used and even not plugged to a network can cause such issues ...

Let see severals additional days ...
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
Guru
Guru


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 406
Location: Close to Annecy

PostPosted: Thu Nov 15, 2012 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

The situation improved a lot : after 2 days of intensive work, I got only 2 hanging.
Each time I was playing music using VLC from an internet streaming, and each time the stream were cut (on daily basis, my internet modem has to re-establish the connection ... French Internet Provider rules).

I'm thinking about a bad management of IRQ cascade ... from the sound chip or from the network, I duno ...
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Advocate
Advocate


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 3823
Location: USA

PostPosted: Thu Nov 15, 2012 5:58 pm    Post subject: Reply with quote

Pretty much every time I come across a random hanging where *everything* goes dead (i.e., no keyboard, no mouse, screen frozen, no network, etc.), it ends up being power or motherboard (not CPU or ram) related... And frequently due to bad capacitors on the motherboard or PSU...

Note that it may be possible to "work around" the issue but the underlying problem is still there.

Time to get another machine?
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed to be advocating?
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
Guru
Guru


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 406
Location: Close to Annecy

PostPosted: Tue Dec 04, 2012 9:40 am    Post subject: Reply with quote

Hello,

I did some revert back and ... I duno : I'm probably facing an hardware problem but the kernel version is meaning full as well. I'm back now on 3.1.10 and did days of heavy work, including network stressing distcc campaign w/o a crash.

I'll stay to this kernel version ...

Bye

Laurent
Back to top
View user's profile Send private message
genstorm
Advocate
Advocate


Joined: 05 Apr 2007
Posts: 2444
Location: Austria

PostPosted: Sun Mar 03, 2013 11:57 pm    Post subject: Reply with quote

If definitely you've never seen 3.1.10 crashing and can reproduce the bug with 3.2.0, a kernel git bisect over the network stack would be worth a try.

http://wiki.gentoo.org/wiki/Kernel_git-bisect
https://www.kernel.org/pub/software/scm/git/docs/git-bisect.html
_________________
backend.cpp:92:2: warning: #warning TODO - this error message is about as useful as a cooling unit in the arctic
Back to top
View user's profile Send private message
destroyedlolo
Guru
Guru


Joined: 17 Jun 2011
Posts: 406
Location: Close to Annecy

PostPosted: Tue Mar 05, 2013 11:57 pm    Post subject: Reply with quote

I wasn't able to compile GIMP using 3.1.10 :cry:

I degrated to 3.0.35 and I was able to complete all compilations : I'll do further tests for next path campaign and will do some search when I'll be sure I returned to a stable system.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum