Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Backup dcron - CPU & RAM
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW
View previous topic :: View next topic  
Author Message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Mar 09, 2012 10:09 am    Post subject: Backup dcron - CPU & RAM Reply with quote

Chcialbym poruszyc pewna kwestie dotyczaca backupowanie danego folderu, mamy sobie skrypcior ktory taruje i traktuje lzma folder zeby nie przytaczac calosc dam kawalek:
Code:
...
TAR="nice -n 19 tar -cp"
PAKER="nice -n 19 lzma -4"
$TAR /home/sciezka/do/folderu | $PAKER > minecraft_rpg_$TIME.tar.lzma
...
Sobie jest dodanych pare takich skryptow i one wykonuje sie w cronie systematycznie co 2h, jako ze w tym przypadku w ogole nie zalezy mi na czasie. Chcialbym aby one jak najmniej obciazaly moj CPU + RAM, teraz powstaja nastepujace pytania. Czy lepiej jest odpalac te skrypty jednoczesnie mianowicie (/var/spool/cron/crontabs/root):
Code:
0 */2 * * * cpulimit --limit 30 /home/pierwszy/skrypt &> /dev/null
0 */2 * * * cpulimit --limit 30 /home/drugi/skrypt &> /dev/null
Czy moze tak lepiej:
Code:
0 */2 * * * cpulimit --limit 30 /home/pierwszy/skrypt &> /dev/null && cpulimit --limit 30 /home/drugi/skrypt &> /dev/null
aby poczekal az sie pierwszy wykona i bral sie za drugi. Procesor to i7, w sumie nie wadzi ten backup, ale chcialbym go jak najmocniej ograniczyc - podkreslam nie zalezy mi na czasie, zalezy mi na tym zeby jak najmniej zajmowal procka i RAMu (co do cpulimit - tak @SlashBeast, juz sie zabieram za czytanie o cgroups). I teraz czy RAM bedzie zajety dluzej, jesli ogranicze procesor? Chcialbym to zrobic jak najekonomiczniej kosztem czasu, wszelkie podpowiedzi sa mile widziane.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2826

PostPosted: Fri Mar 09, 2012 10:36 am    Post subject: Reply with quote

Jak odpalasz to z roota to utworz cgroupe, dodaj tam limity na IO, ram, procesor, dodaj pid skryptu 'echo $$ > /sys/fs/cgroups/backuuper/tasks' i tyle, wszystkie childy beda dodawane tam automatycznie.

Swoja droga to uzywanie &> w cronie to bardzo zly pomysl. Cron uzywa /bin/sh i o ile masz /bin/sh linkiem do basha to bedzie dzialac, natomiast prawdziwe /bin/sh nie obsluguje takiego czegos i tam winnes uzyc > /dev/null 2>&1.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Mar 09, 2012 11:18 am    Post subject: Reply with quote

No ok, tylko pytanko jak sensownie to ograniczyc zeby mialo to rzeczywiscie zaistniec (chcialbym aby sie wyrobil w 2h pakujac to) rozmiar koncowy to jakies 1-4gb i czy rzeczywiscie takie ograniczanie ma sens? W sensie kosztem RAMu i czasu, czy lepiej z pelnej pary szybko to spakowac i miec z glowy? Oczywiscie w tle chodza tam sobie rozne aplikacje z ktorych korzystaja ludzie on-line, dlatego bym chcial to jakos sensownie rozwiazac - aby byli uzytkownicy zadowoleni, bez posiadania lagow etc. Ewentualnie czy nie lepiej w nocy - gdzie jest mniejsza ich ilosc wszystko pakowac lzma i kasowac pliki tar? No i czy takie ograniczanie ma sens? Bo przy mniejszej mozliwosc obliczen, RAM bedzie dluzej zajety - zarezerowany na pakowanie?
Albo w druga strone, czy mozna ustawic tak aplikacje (wiem ze nice to robi, jednak wydaje mi sie ze nie do konca - bo mialy miejsce wywrotki przez obciazenie nice -n -20 - chyba ze bym musial wszystkie pozostale na 19 ustawic) jednak czy mozna ustawic dana aplikacji, aby zawsze miala zarezerwowana ilosc ramu + procesor - ze tak powiem, aby byla traktowana priorytetowo, najlepiej - aby nie bylo mozliwosci jej zawieszenia poprzez np rezerwacje duzej ilosci ramu przez inna aplikacje? I zeby nigdy nie musiala wchodzic na swap?
SlashBeast wrote:
Swoja droga to uzywanie &> w cronie to bardzo zly pomysl. Cron uzywa /bin/sh i o ile masz /bin/sh linkiem do basha to bedzie dzialac, natomiast prawdziwe /bin/sh nie obsluguje takiego czegos i tam winnes uzyc > /dev/null 2>&1.
OK juz poprawiam, dzieki (-:
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Polish OTW All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum