Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Konfigurowanie sieci po instalacji
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 9:43 am    Post subject: Konfigurowanie sieci po instalacji Reply with quote

Witam,

dopiero zaczynam się uczyć instalacji gentoo. Otóż szedłem wg opisu na gentoo.org i wszystko szło ok aż do momentu, w którym zrestartowałem komputer i nie miałem już internetu. Gdy chciałem uruchomić go ręcznie, to dostałem komunikat, że nie mam skompilowanego modułu do mojej karty sieciowej.

Quote:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 10)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation N10/ICH 7 Family PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation N10/ICH 7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GH (ICH7DH) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation N10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation N10/ICH 7 Family SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cedar PRO [Radeon HD 5450]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series]
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)


próbuję uruchomić na początku na eth0, a później spróbuję wifi.

chciałem poszukać modułu do jądra, który obsługuje moją kartę, ale polecenia menuconfig nie mogę wywołać - nieznane polecenie czy z płyty instalacyjnej, czy ze środowiska chroot'owanego czy już z uruchomionego systemu z dysku.
Jak nazywają się moduły do moich kart? No i co z tym menuconfig?
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 9:50 am    Post subject: Reply with quote

cd /usr/src/linux
make menuconfig

to nie działa?
Back to top
View user's profile Send private message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 10:19 am    Post subject: Reply with quote

a jak powinny nazywać się te moduły do jądra?
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 11:01 am    Post subject: Reply with quote

Device Drivers --->
Network device support --->
Ethernet (1000 Mbit) --->
Realtek 8169 gigabit ethernet support
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 624
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 11:42 am    Post subject: Reply with quote

Wbuduj to sobie na stałe w jądro, a nie jako moduł bo i tak będzie Ci zawsze potrzebne.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 489

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

Pryka wrote:
Wbuduj to sobie na stałe w jądro, a nie jako moduł bo i tak będzie Ci zawsze potrzebne.

Bzdura.
R8169 do tej karty to strata czasu, w porównaniu ze sterownikiem r8168 od Realteka, (głównie przez wydajność r8169 dla tego chipa).
A jak ktoś zainstaluje r8168, to żeby go użyć, musi najpierw wyładować r8169, co przy wbudowanym module na stałe jest niewykonalne.


Stwierdzenie spisano na podstawie:
Code:
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
   Subsystem: Giga-byte Technology GA-EP45-DS5 Motherboard
   Kernel driver in use: r8168


Autopsja ;)

Pozdro
8)
Back to top
View user's profile Send private message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 5:47 pm    Post subject: Reply with quote

ja już wbudowałem sobie to do jądra :)

tylko jest problem z postawieniem sieci
Mam router z dhcp, leczy gdy ustawię w /etc/conf.d/net
Quote:
dns_domain_lo="kaban-host"
#config_eth0=( "dhcp" )


to interfejs w ogóle nie powstaje. Lecz gdy chcę go skonfigurować statycznie

Quote:
config_eth0=( "192.168.2.105/24" )
routes_eth0=( "default via 192.168.2.1" )
#config_eth0=( "192.168.2.105 netmask 255.255.255.0" )
#routes_eth0=( "default via 192.168.2.1")


to interfejs sieci powstaje, lecz nie mogę pingować nawet routera, bo dostaję "unreachable network". Próbowałem na oba sposoby.

router mam pod IP 192.168.2.1

co jeszcze spokałem? :)
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 624
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 6:03 pm    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
Pryka wrote:
Wbuduj to sobie na stałe w jądro, a nie jako moduł bo i tak będzie Ci zawsze potrzebne.

Bzdura.
R8169 do tej karty to strata czasu, w porównaniu ze sterownikiem r8168 od Realteka, (głównie przez wydajność r8169 dla tego chipa).
A jak ktoś zainstaluje r8168, to żeby go użyć, musi najpierw wyładować r8169, co przy wbudowanym module na stałe jest niewykonalne.


Stwierdzenie spisano na podstawie:
Code:
04:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 02)
   Subsystem: Giga-byte Technology GA-EP45-DS5 Motherboard
   Kernel driver in use: r8168


Autopsja ;)

Pozdro
8)


Boże kochany to niech sobie wbuduje ten drugi, co za różnica? I najważniejsze gdzie widzisz tutaj bzdurę? W tym, że mu kazałem to wbudować? Wątpię aby miał dwie karty sieciowe i nimi wachlował bo tylko wtedy widzę sens budowana modułu w przypadku wsparcia dla sieciówki. No chyba, że ktoś coś tam cuduje.

I jeszcze jedno, co z tego, że władowanie nowego modułu sieciowego jest niewykonalne gdy inny jest wbudowany na stałe, skoro i tak czy siak musi on przekompilować kernel, żeby sobie dodać do niego wsparcie... No chyba, że ktoś już ma kilkanaście jakichś modułów do jednego urządzenia. Ale wtedy oczywiste jest to, że jak będzie kompilował nowy to go nie wbuduje na stałe bo inne staną się bezużyteczne. Natomiast w jego wypadu w ogóle nie widzę sensu robienia z tego M.


@kabanek
kabanek wrote:
ja już wbudowałem sobie to do jądra :)

tylko jest problem z postawieniem sieci
Mam router z dhcp, leczy gdy ustawię w /etc/conf.d/net
Quote:
dns_domain_lo="kaban-host"
#config_eth0=( "dhcp" )


to interfejs w ogóle nie powstaje. Lecz gdy chcę go skonfigurować statycznie

Quote:
config_eth0=( "192.168.2.105/24" )
routes_eth0=( "default via 192.168.2.1" )
#config_eth0=( "192.168.2.105 netmask 255.255.255.0" )
#routes_eth0=( "default via 192.168.2.1")


to interfejs sieci powstaje, lecz nie mogę pingować nawet routera, bo dostaję "unreachable network". Próbowałem na oba sposoby.

router mam pod IP 192.168.2.1

co jeszcze spokałem? :)


Masz skomentowaną linijkę od DHCP dlatego interfejs w ogóle Ci się nie podnosi. Wywal "#" z #config_eth0=( "dhcp" )

PS. Moja conf wygląda tak:
Code:
modules_eth0="dhcpcd"
config_eth0="dhcp"
dhcp_eth0="nodns"
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 489

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 6:14 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Boże kochany to niech sobie wbuduje ten drugi, co za różnica? I najważniejsze gdzie widzisz tutaj bzdurę?


U mnie na sterze r8169 karta wyrabiała max 10-20 Mbit, na r8168 wyrabia 1Gbit.

Dlatego wbudowanie akurat tego steru (r8169) na stałe uważam za ciężką bzdurę.

Co nie oznacza, że każdy sterownik obowiązują takie same reguły, to raczej r8169 jest wyjątkiem.
Pisałem konkretnie o r8169.

Za to steru r8168, który instalujesz przez emerge, raczej nie wbudujesz na stałe. ;)

Pozdro
8)


Last edited by Jacekalex on Sat Feb 25, 2012 11:52 am; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 6:18 pm    Post subject: Reply with quote

przepraszam, miało być tak:

Quote:
dns_domain_lo="kaban-host"
config_eth0=( "dhcp" )
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 624
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 6:21 pm    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
Quote:
Boże kochany to niech sobie wbuduje ten drugi, co za różnica? I najważniejsze gdzie widzisz tutaj bzdurę?


U mnie na sterze r8169 karta wyrabiał max 10-20 Mbit, na r8169 wyrabia 1Gbit.

Dlatego budowanie akurat tego steru (r8169) na stałe uważam za ciężką bzdurę.

Co nie oznacza, że każdy sterownik obowiązują takie same reguły, to raczej r8169 jest wyjątkiem.
Pisałem konkretnie o r8169.

Za to steru r8168, który instalujesz przez emerge, raczej nie wbudujesz na stałe. ;)

Pozdro
8)


No tak w takim przypadku to bzdura i z tym się zgadzam, ale było na początku to wyjaśnić, bo ja nie mówię o wydajności tych sterowników, tylko o samym sensie robienia ze sterownika karty sieciowej modułu w jądrze, jeśli ktoś nie zmienia karty sieciowej co dwa dni :)

Również pozdrawiam :)


kabanek wrote:
przepraszam, miało być tak:

Quote:
dns_domain_lo="kaban-host"
config_eth0=( "dhcp" )


zmień dhcp na dhcpcd i zainstaluj sobie net-misc/dhcpcd, powinno wtedy wstać.


Last edited by Pryka on Fri Feb 24, 2012 6:26 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

R8169 do tej karty to strata czasu, w porównaniu ze sterownikiem r8168 od Realteka, (głównie przez wydajność r8169 dla tego chipa).[/quote]

w jaki sposób instaluje się taki sterownik?
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 101

PostPosted: Fri Feb 24, 2012 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

emerge r8168
Back to top
View user's profile Send private message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Sat Feb 25, 2012 10:04 pm    Post subject: Reply with quote

no i dalej nic pomimo ustawienia na dhcpcd....

Quote:
eth0: waiting for carrier
timed out
allowing 8 seconds for IPv4LL timeout
timed out
net.eth0 failed to start
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 624
Location: /dev/null

PostPosted: Sun Feb 26, 2012 9:21 am    Post subject: Reply with quote

dhcpcd zainstalowałeś? Bo bez tego sama zmiana zmiana w pliku nic Ci nie da.
Back to top
View user's profile Send private message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Sun Feb 26, 2012 12:24 pm    Post subject: Reply with quote

tak, doinstalowałem i właśnie on wyświetla mi te komunikaty
Back to top
View user's profile Send private message
kabanek
n00b
n00b


Joined: 23 Jul 2011
Posts: 18

PostPosted: Sun Feb 26, 2012 8:38 pm    Post subject: Reply with quote

doinstalowałem również avahi oraz dbus i po restarcie zauważyłem, że net powstał :P nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale ważne, że chodzi :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum