Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
RAID1 w HP Proliant Microserver
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
lusius
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2012
Posts: 4

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 7:34 pm    Post subject: RAID1 w HP Proliant Microserver Reply with quote

Witam,

Ponieważ pierwszy raz mam do czynienia z RAIDem nie bardzo wiem co począć...

Sprzet to HP Proliant Microserver obslugujacy RAID typ 0 oraz 1.

W tym 2 dyski 160 GB. System ma powstać na maciezy typu 1.

W BIOSie skonfigurowany RAID 1, obydwa dyski zaczepione. Opisana maciez jako funkcjonujaca wiec chyba OK.

No i co dalej...

Kernel 3.0.13-std241-amd64

Code:
# ls /dev/mapper
control


Dalej:

Code:
# dmraid -s
*** Active Set
name   : pdc_bichjjfjca
size   : 312450688
stride : 128
type   : mirror
status : ok
subsets: 0
devs   : 2
spares : 0


Dalej:

Code:
# dmraid -ay
RAID set "pdc_bichjjfjca" already active
RAID set "pdc_bichjjfjca" was not activated
ERROR: opening "/dev/mapper/pdc_bichjjfjca"


No i jest błąd i nie bardzo wiem gdzie szukać przczyczyny...

Pomoze ktos?
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 103

PostPosted: Wed Jan 11, 2012 4:38 pm    Post subject: Reply with quote

Ale on ma RAID sprzętowy. Nie musisz używać w tym wypadku programowego. Użyj po prostu dysku, kontroler zrobi resztę sam.
Back to top
View user's profile Send private message
lusius
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2012
Posts: 4

PostPosted: Wed Jan 11, 2012 5:33 pm    Post subject: Reply with quote

Rozumiem. Myslalem ze to taki FAKE RAID i trzeba go wspomagac programowo...

Czyli jak mam w biosie odpowiednio ustawione to teraz instaluje sobie system np na /dev/sda i juz automatycznie bedzie sie tworzyc lustrzana kopia na /dev/sdb czy dobrze rozumiem?
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 103

PostPosted: Wed Jan 11, 2012 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Powinien być widziany w systemie jako jeden dysk, nie jako dwa osobne. Powinno być /dev/sda W moim leciwym DL360 G2 jest /dev/cciss/c0d0p1
Back to top
View user's profile Send private message
lusius
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2012
Posts: 4

PostPosted: Wed Jan 11, 2012 7:00 pm    Post subject: Reply with quote

U mnie nie ma czegos takiego. Dysk jest jako tako widoczny pod /dev/dm-0 i operacje gdiskiem na tym napedzie powoduje zmiany na obydwoch dyskach. Zrobiłem partycje i widze je teraz identyczne na sda i sdb ale nie mam do nich "wspolnego" dostepu jak by mozna tego oczekiwać nap dm-01, dm-02, dm-03, itp... :/
Back to top
View user's profile Send private message
gexcite
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Sep 2005
Posts: 103

PostPosted: Wed Jan 11, 2012 7:46 pm    Post subject: Reply with quote

Yh, wygląda że niechcący wprowadziłem Cię w błąd. On jednak raczej nie ma full raid, tylko fake raid. Za to podobno jedna z lepszych implementacji.
Back to top
View user's profile Send private message
lusius
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2012
Posts: 4

PostPosted: Fri Jan 13, 2012 8:29 pm    Post subject: Reply with quote

No nie ma problemu. Tak myslalem ze to nie bedzie raid sprzetowy. Nie ta polka cenowa. Ale problem sie rozwiązał... uruchomienie systemu z poleceniem dla jadra "dodmraid" dalo oczekiwany efekt.

Moze zapytam jeszcze, czy da sie bez utraty dancyh zmienic typ partycjonowania dysku z MBR na GPT i odwrotnie?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum