| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Lips n00b

|
Posted: Mon Dec 12, 2011 2:36 pm Post subject: rejestrowanie wysłanych e-maili z sieci |
|
|
Witam
Wie ktoś może czy jest jakiś sposób na wykonanie czegoś takiego:
mam sieć z bramką (gentoo) i chciałbym aby bramka rejestrowała wysłane przez użytkowników e-maile głównie chodzi mi o (From:/To:/Date:)
próbowałem za pomocą IPTABLES jednak nie bardzo mi to wychodzi.
Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozgryźć? |
|
| Back to top |
|
 |
grzywka18 n00b

|
Posted: Mon Dec 12, 2011 9:51 pm Post subject: |
|
|
wiem o 2 metodach.
1) wszystkie wychodzące maile są kopiowane do innego konta mailowego a potem przeglądasz to http://www.hypermail-project.org/
2) napisać skrypt który przetworzy log z serwera i zapisze gdzieś. |
|
| Back to top |
|
 |
Lips n00b

|
Posted: Mon Dec 12, 2011 10:34 pm Post subject: |
|
|
hmm
problem jest taki, że muszę logować wszystko czyli też pocztę przychodzącą wiec pierwszy sposób może być problematyczny, robię statystyki wysyłania poczty i aby nikt nie oszukiwał chciałbym to na bramce ustawić.
a co do 2 własnie nie wiem jak się do niego zabrać... |
|
| Back to top |
|
 |
Jacekalex Guru

|
Posted: Mon Dec 12, 2011 11:30 pm Post subject: |
|
|
A skąd pewność, że masz prawo do czytania cudzej korespondecji?
Bo jeśli to firma i pracownicy, a odpowiedni zapis jest w regulaminie, to wyłączasz dostęp do innych serwerów poczty na (właśnie) iptables, potem stawiasz w firmie serwer pocztowy dla pracowników (w domenie firmowej),
i w tym serwerze robisz kopiowanie maili 1:1.
Nie rozwiąże to co prawda problemu wysyłania maili przez szyfrowany webmail (np gmail), ale pozory bezpieczeństwa zapewni.
Poza tym wysyłanie maili odbywa się zazwyczaj z wykorzystaniem protokołu TLS lub SSL, a w takim przypadku prędzej własne uszy obliżesz, niż uzyskasz kopię wiadomości na routerze.
Np Thunderbird domyślnie przy włączaniu nowego konta proponuje szyfrowanie TLS, Kmail i Evolution też.
Outlook o ile pamiętam nie, ale WIndows Mail też próbuje użyć TLS przy nawiązywaniu połączenia z serwerem.
To by było na tyle
 |
|
| Back to top |
|
 |
|