Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Niska wydajność OCFS2
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
TaKeNeK
n00b
n00b


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 13

PostPosted: Mon Nov 14, 2011 3:34 pm    Post subject: Niska wydajność OCFS2 Reply with quote

Witam
Mam macierz dyskową EMC z 1,8 TB dyski w RAID10 na FC, podłączyłem do tego serwer IBMa z 2 kartami HBA więc teoretycznie wydajność powinna być olbrzymia niestety okazuje się zupełnie co innego - większy mam transfer z lokalnych dysków w RAID5 niż po SANie.
Ogólnie co zrobiłem:
1. Do Serwera włożyłem 2 karty HBA
2. Skompilowałem stabilnego kernela 3.0.4-hardened-r4 z modułem BFA do kart brocade HBA oraz dorzuciłem obsługą ocfs2.
3. Skonfigurowałem i uruchomiłem usługę multipath z następujacą konfiguracją:
POCZTA2 ~ # cat /etc/multipath.conf
defaults {
udev_dir /dev
polling_interval 15
selector "round-robin 0"
path_grouping_policy group_by_prio
failback 5
path_checker tur
prio_callout "/sbin/mpath_prio_emc /dev/%n"
rr_min_io 100
rr_weight uniform
no_path_retry queue
user_friendly_names yes
}
blacklist {
devnode cciss
devnode fd
devnode hd
devnode md
devnode sr
devnode scd
devnode st
devnode ram
devnode raw
devnode loop
devnode sda
devnode sdb
}

multipaths {
multipath {
wwid 360060160ac652400a81e5f17a201e111
alias EMC
}
devices {
device {
"IBM "
"1815 FAStT "
}
}
}

4. Utworzyłem system plików ocfs2 następująca komendą:
mkfs.ocfs2 --label POCZTA --mount cluster --node-slots 4 --fs-features=usrquota,indexed-dirs /dev/mapper/EMC
5. dodałem wpis w fstab:
/dev/mapper/EMC /mnt/EMC ocfs2 noauto,_netdev,defaults,usrquota 0 0
6. Podmontowałem zasób komendą:
mount /mnt/EMC
7. Dysk sie zamontował teoretycznie poprawnie choć wyskoczył jakiś error ale na forum ludzie piszą, żeby go zignorować:
ocfs2: Mounting device (253,0) on (node 1, slot 0) with ordered data mode.
(mount.ocfs2,11746,0):ocfs2_global_read_info:403 ERROR: status = 24
grsec: From 172.23.1.146: mount of /dev/mapper/EMC to /mnt/EMC by /sbin/mount.ocfs2[mount.ocfs2:11746] uid/euid:0/0 gid/egid:0/0, parent /bin/mount[mount:11745] uid/euid:0/0 gid/egid:0/0
w procu to wygląda następujaco:
POCZTA2 ~ # cat /proc/mounts
/dev/mapper/EMC /mnt/EMC ocfs2 rw,relatime,_netdev,heartbeat=local,nointr,data=ordered,errors=remount-ro,usrquota,coherency=full,user_xattr,acl 0 0

Gdy robię testy wydajnościowe za pomocą hdparm, normalnego kopiowania plików, dd if=/dev/zero of=/mnt/EMC/test bs=1024 count=10000000 oraz bonnie++, wszystkie testy pokazują, że /mnt/EMC jesy wyraźnie wolniejsze od dysków lokalnych RAID5.

Czy ktoś ma jakiś pomysł czym to może być spowodowane?
Spróbuję wszystkiego bo powoli się poddaje - testowałem wszystkiego włącznie z zmiana kernela, ocfs2-utils i ciągle ten sam efekt...

Pozdrawiam
Back to top
View user's profile Send private message
canis_lupus
l33t
l33t


Joined: 22 Dec 2005
Posts: 746
Location: Kraków

PostPosted: Thu Nov 24, 2011 8:57 pm    Post subject: Reply with quote

A jakiej szybkości masz ten SAN?
_________________
"I love you cię" Różyczko...
Fotografia ślubna
Back to top
View user's profile Send private message
TaKeNeK
n00b
n00b


Joined: 19 Dec 2004
Posts: 13

PostPosted: Fri Dec 02, 2011 8:01 am    Post subject: Reply with quote

4Gbit/s
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum