Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
wireless-tools, wpa_supplicant, per ssid conf [WORKAROUND]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
r_pns
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 26

PostPosted: Fri Oct 07, 2011 10:25 pm    Post subject: wireless-tools, wpa_supplicant, per ssid conf [WORKAROUND] Reply with quote

Hi,

After the upgrade to OpenRC, on one of my machines I have quite a weird issue.

While configuring wireless iface wlan0, wpa_supplicant establishes a connection to the AP successfully. But then the system fails to assign the IP specified for the respective SSID and runs dhcpcd.

Thus my per SSID configuration in /etc/conf.d/net seems to be ignored.
Code:

modules_wlan0="wpa_supplicant"
wpa_supplicant_wlan0="-Dwext"

config_SSID="192.168.1.4 netmask 255.255.255.0"                                                                                                       
routes_SSID="default gw 192.168.1.1"                                                                                                                   
dns_servers_SSID="192.168.1.1"                                                                                                                                                                                 

SSID is a long alphanumerical string. The things are how they should be if I replace SSID by wlan0.

I use openrc-0.8.3-r1 and wpa_supplicant-0.7.3-r2. On another machine, a very similar configuration works fine.

Thanks.


Last edited by r_pns on Sun Apr 29, 2012 4:25 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Quincy
Apprentice
Apprentice


Joined: 02 Jun 2005
Posts: 188
Location: Germany

PostPosted: Tue Dec 06, 2011 1:19 am    Post subject: Reply with quote

I'm using something like this for per SSID IP adresses and it works well (same versions like your config, sys-apps/iproute2-2.6.35-r2):

Code:
config_SSID="1xx.2xx.1xx.2xx netmask 255.255.255.xxx brd 1xx.2xxx.1xx.2xx"


Are there any "special" characters in the SSID or is it just [A-Za-z0-9]+?
Back to top
View user's profile Send private message
r_pns
n00b
n00b


Joined: 02 Jul 2006
Posts: 26

PostPosted: Sun Apr 29, 2012 4:22 pm    Post subject: Reply with quote

I have found a workaround.

Apparently, the issue was caused by net-wireless/wireless-tools.

That is, for a recent openrc, if one has wireless-tools-29 installed and uses wpa_supplicant, then the network initialization scripts ignore per ssid wireless configuration.

A few tools depend on wireless-tools, so this package is not redundant when using wpa_supplicant.

Some compatibility problems for those packages were reported earlier:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-p-6536270.html
Back to top
View user's profile Send private message
Watcom
n00b
n00b


Joined: 12 Apr 2006
Posts: 12

PostPosted: Sat Sep 07, 2013 2:17 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for the info, one year later. Apparently this is still an issue.

I was having the same problem. Not only config by SSID was being ignored, but also by AP mac address. My config specifies wpa_supplicant and it connects fine to the AP, but it ignores the static ip configuration and keeps trying to use dhcp.

Then I unmerged net-wireless/wireless-tools and it suddenly works. The problem in my case is i3status depends on wireless-tools. I guess I can't have both.

Cheers!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum