Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
jak właściwie ustawić klawiatury i charsety dla PL i konsoli
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 1:40 pm    Post subject: jak właściwie ustawić klawiatury i charsety dla PL i konsoli Reply with quote

Witam!

proszę mi pomóc jak ustawić właściwe zmienne w plikach
/etc/conf.d/consolefont
/etc/conf.d/keymaps
/etc/env.d/02locale


gdy łączę się przez putty to MC jest jakiś nieczytelny
oczywiście z innego linuxa wszystko śmiga a putty krzaczy
http://wstaw.org/m/2012/03/11/2012-03-11_162740.png
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Tue Mar 13, 2012 11:42 pm    Post subject: Reply with quote

Łap sznurka:
http://rofrol.wordpress.com/2008/02/25/lokalizacja-gentoo-i-utf-8/
Działa :0

PS
Na hasło 'lokalizacja gentoo" to jest czwarty link w Google. ;)

Pozdro
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 6:22 am    Post subject: Reply with quote

miałem PL
po czym etc-update trochę namieszał i się zrobiło wszystko EN
jakoś udało mi się to odkręcić ale pozycje w /home/[użytkownik] mam po angielsku

coś te ustawienia nie chodzą...
jak wpisuje date to mi wywala krzaki w konsoli
Code:

śro, 14 mar 2012, 01:57:56 CET

_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 8:40 am    Post subject: Reply with quote

Code:
cat /etc/env.d/02locale
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LANG="pl_PL.UTF-8"

etc-update nie używam w ogóle, lepszy jest dispatch-conf.

Code:
date
śro, 14 mar 2012, 09:40:56 CET
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 8:43 am    Post subject: Reply with quote

ale GNOME jest po angielsku
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 8:47 am    Post subject: Reply with quote

Pokaż wynik:
Code:
grep -i linguas /etc/make.conf

I wyniki poleceń, z konta użytkownika:
Code:
locale

Code:
locale -a | grep pl

Code:
cat /etc/env.d/*locale


I zacznij czytać to, co pisze w dokumentacji.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 8:53 am    Post subject: Reply with quote

GNOME już PL
ale foldery w /home/[użytkownik] wciąż EN


przecież czytam dokumentację :oops:
_________________
cogito ergo sum


Last edited by Oniryczny on Wed Mar 14, 2012 9:48 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 8:59 am    Post subject: Reply with quote

Oniryczny wrote:
GNOME już PL
ale foldery w /home/[użytkownik] wciąż EN

Co to znaczy, foldery w EN?
I które Gnome, wersja 2 czy 3.
I jak uruchamiasz Gnome, przez gdm, gdm3, lightdm, czy .xintirc (przy poleceniach startx lub xinit).
Spróbuj założyć nowego użytkownika, i na nim zobacz, jak to wygląda.

Na moje oko, instalowałeś Gnome na jakichś dziwnych ustawieniach lokalizacyjnych, i teraz masz przypał.

Lokalizacja, i czas, to praktycznie pierwsze czynności do zrobienia po rozpakowaniu stage, i przejściu do chroota (do instalowanego systemu).

To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 11:26 am    Post subject: Reply with quote

Gnome masz po angielsku bo pewnie w make.conf nie masz tego:

Code:
LANGUAGE=48
LINGUAS="pl"


poza tym @Jacekalex dobrze gada, jak wszystko poinstalujesz i zostawisz na koniec zmianę języka to licz się z tym, że sporo może być do reinstalacji.

EDIT:
/etc/conf.d/consolefont:
consolefont="lat2-16"


/etc/conf.d/keymaps:
keymap="pl2"
windowkeys="YES"
fix_euro="NO"



/etc/env.d/02locale:
LANG="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="C"


locale:
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE=C
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=



Powycinałem wszystko co jest za haszem albo puste, żeby było czytelniej.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 1:46 pm    Post subject: Reply with quote

/etc/conf.d/consolefont
Code:

CONSOLEFONT="lat2-16"
CONSOLETRANSLATION="8859-2_to_uni"


/etc/conf.d/keymaps
Code:

KEYMAP="pl"
SET_WINDOWKEYS="yes"
EXTENDED_KEYMAPS=""
DUMPKEYS_CHARSET="iso-8859-2"
#fix_euro="NO"


/etc/env.d/02locale
Code:

LC_ALL="en_US.UTF-8"


/etc/make.conf
Code:

LINGUAS="pl"


locale
Code:

LANG=
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME="en_US.UTF-8"
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=en_US.UTF-8


tak oto mam.czy poprawiać to co mam za dużo?
_________________
cogito ergo sum


Last edited by Oniryczny on Thu Mar 15, 2012 2:12 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 4:47 pm    Post subject: Reply with quote

Masz złe locale, robiłeś to z manualem? Jak tak to pominąłeś ten krok.

Pokaż /etc/locale.gen bo wydaje mi się, że polskich w ogóle nie wygenerowałeś.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Wed Mar 14, 2012 6:33 pm    Post subject: Reply with quote

dla sprostowania:

mam 2 genciaki
1 na fizycznym kompie a drugi nowy na virtualnym
ten fizyczny jest już okej nazwy pokazuje po polsku (usunąłem użytkownika i dodałem nowego) tylko GDM wciąż po angielsku przy uruchamianiu i ręcznie zmieniam na PL ale nie chce się ustawić domyślnie na PL

w obu przypadkach robiłem locale-gen podczas instalacji generując PL i EN
Code:

en_US ISO-8859-1
en_US.UTF-8 UTF-8
pl_PL ISO-8859-2
pl_PL.UTF-8 UTF-8

w obu przypadkach locale.gen jest identyczny

Pryka
Twoje ustawienia spowodowały że mam krzaki w konsoli przez ssh
na kompie na którym jest okej użyłem tego sposobu http://antoszka.pl/plitery

EDIT
wygląda na to że GDM jest po angielsku bo parametr LC_ALL jest ustawiony na en_US :)
bo jak zmienię na pl_PL to putty krzaczy choć GDM i GNOME (po startx są polskie)
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 1:00 pm    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
Code:
cat /etc/env.d/02locale
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LANG="pl_PL.UTF-8"

etc-update nie używam w ogóle, lepszy jest dispatch-conf.

Code:
date
śro, 14 mar 2012, 09:40:56 CET


Oniryczny wrote:
......
/etc/env.d/02locale
Code:

LC_ALL="en_US.UTF-8"


tam oto mam.czy poprawiać to co mam za dużo?


Radziłbym lepsze okulary... :twisted:

To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 2:12 pm    Post subject: Reply with quote

no en_US jest żeby putty nie krzaczył a gdy ustawię pl_PL to krzaczy
a ja dążę do tego by nie krzaczył...
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 4:22 pm    Post subject: Reply with quote

A na jakim systemie operacyjnym ten putty działa?
Bo w puttym jest całkiem sporo ustawień dotyczących kodowania znaków, do których nawet nie chce mi się zaglądać, bo i tak zawsze łącze się z konsoli, i kodowanie działa prawidłowo, na wszystkich Linuxach i *BSD, do jakich kiedykolwiek się łączyłem.

Poza tym pojedyczy program można odpalić z innym kodowaniem, jak potrzeba, np:

Doklejasz w .bashrc taki wpis:
Code:

alias putty='LC_ALL=en_US.UTF-8 putty'

i po następnym zalogowaniu do powłoki putty automatycznie wystartuje z takim kodowaniem, jak potrzeba, pomimo, ze w systemie jest normalne, czyli:
Code:
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=


Zmienianie /etc/default/02locale z powodu jednego programu, to już nie lamerstwo, tylko zwykła głupota.

Poza tym u mnie putty (używajac xterma) też nie wyświetla ż i ł - ale to kwestia czcionki, a nie kodowasnia, bo np ó wyświetla prawidłowo.

Za to po zmianie termianala w putty na gnome-terminal (zakładka DATA) i ustawieniu czcionki Monospace w zakładce fonts, putty pięknie łączy używając gnome-terminala.
W dodatku bez żadnego specjalnego ustawiania kodowania dla putty.

To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 6:29 pm    Post subject: Reply with quote

no bo chcę mieć pl_PL
gdyż po wpisaniu startx włącza się GNOME a gdy mam en_US to włącza się po angielsku

ale zauważyłem że to wina putty'ego bo każdy Linux ustawiony na PL się krzaczy zarówno na ISO-8859-2 jak i UTF-8

EDIT
zmieniłem na gnome-terminal
ale wyskakuje error[code]
Error opening terminal: gnome-terminal.
bo nie mam czcionki Monospace?
mam do wyboru czcionki: Consolas, Courier, Courier New, Fixedsys, Lucida Console i Terminal
oczywiście gnome-terminal jest zainstalowany w systemie
_________________
cogito ergo sum


Last edited by Oniryczny on Thu Mar 15, 2012 6:43 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 6:36 pm    Post subject: Reply with quote

To problem z konfiguracją puttyego i xterma.

Putty z terminalem Gnome działa prawidłowo.
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 6:48 pm    Post subject: Reply with quote

LANG="pl_PL.UTF-8" ?
ja mam LC_ALL="pl_PL.UTF-8"

lat2-16 czy lat2a-16 ?
2a wywalało coś więc ustawiłem 2
dopisałem wyżej o puttym
muszę używać Windowsa (Win7) w pracy i na nim używam putty

EDIT
w debianie i CentOSie np przy Translation UTF-8 jest dobrze mimo iż jest PL
więc imo błąd jest ze strony kodowej gentoo
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2837

PostPosted: Thu Mar 15, 2012 9:28 pm    Post subject: Reply with quote

ehe, strony kodowej gentoo.

Jak sie laczysz po ssh, przez to swoje putty, to interesuje Cie tylko TERM (zmienna srodowiskowa, screen, xterm, rxvt itd) i LANG. Consolefont nie ma zadnego znaczenia przy ssh. Jezeli masz pl_PL.UTF-8 ustawione, rowniez w locale.gen i wygenerowane przez locale-gen to musi dzialac, jezeli nie dziala, win swoj klient ssh (putty).
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 207
Location: Poznań

PostPosted: Fri Mar 16, 2012 6:22 am    Post subject: Reply with quote

oczywiście, że mam wygenerowany pl_PL.UTF-8


EDIT
PuTTy -> Connection -> Data -> Termina-type string -> linux (zamiast xterm) :) :) :)
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum