Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg: Fatal server error
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek
View previous topic :: View next topic  
Author Message
asp
n00b
n00b


Joined: 09 Sep 2011
Posts: 6

PostPosted: Fri Sep 09, 2011 4:34 pm    Post subject: Xorg: Fatal server error Reply with quote

γεια χαρα!

προσπαθώ να βάλω στο σύστημα μου τον Χorg server σύμφωνα με "The X Server Configuration HOWTO".

αυτό που έκανα ήταν
Code:

# cd /usr/src/linux
# make menuconfig
# make && make modules_install



στο /etc/make.conf οι μεταβλητές VIDEO_CARDS,INPUT_DEVICES,USE:
VIDEO_CARDS="vesa intel"
INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse"
USE="ipv6 nptl udev xorg -dmx -doc -kdrive -minimal -static-libs -tslib -xnest -xvfb"

κάνω το emerge
και όταν δώσω startx δεν παίζει.

το /var/log/Xorg.0.log είναι
Code:

[   767.029]
X.Org X Server 1.10.4
Release Date: 2011-08-19
[   767.029] X Protocol Version 11, Revision 0
[   767.029] Build Operating System: Linux 2.6.39-gentoo-r3 i686 Gentoo
[   767.030] Current Operating System: Linux thegnome 2.6.39-gentoo-r3 #1 SMP Wed Sep 7 21:45:02 EEST 2011 i686
[   767.030] Kernel command line: root=/dev/sda4
[   767.030] Build Date: 08 September 2011  09:45:41PM
[   767.030] 
[   767.030] Current version of pixman: 0.22.2
[   767.031]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[   767.031] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   767.032] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Sep  9 22:18:32 2011
[   767.033] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   767.033] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   767.033] (==) No screen section available. Using defaults.
[   767.033] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   767.033] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   767.033] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
   Using a default monitor configuration.
[   767.034] (==) Automatically adding devices
[   767.034] (==) Automatically enabling devices
[   767.034] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF/,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
[   767.034] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   767.034] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
   If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   767.034] (II) Loader magic: 0x81f5d80
[   767.034] (II) Module ABI versions:
[   767.034]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   767.034]    X.Org Video Driver: 10.0
[   767.034]    X.Org XInput driver : 12.2
[   767.034]    X.Org Server Extension : 5.0
[   767.036] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:27ae:1b50:5602 rev 3, Mem @ 0xd0200000/524288, 0xc0000000/268435456, 0xd0300000/262144, I/O @ 0x00001800/8
[   767.036] (--) PCI: (0:0:2:1) 8086:27a6:1b50:5602 rev 3, Mem @ 0xd0280000/524288
[   767.036] (WW) Open ACPI failed (/var/run/acpid.socket) (No such file or directory)
[   767.037] (II) LoadModule: "extmod"
[   767.037] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[   767.038] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[   767.038]    compiled for 1.10.4, module version = 1.0.0
[   767.038]    Module class: X.Org Server Extension
[   767.038]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   767.038] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[   767.038] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[   767.038] (II) Loading extension XFree86-DGA
[   767.038] (II) Loading extension DPMS
[   767.038] (II) Loading extension XVideo
[   767.038] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[   767.038] (II) Loading extension X-Resource
[   767.038] (II) LoadModule: "dbe"
[   767.038] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[   767.038] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[   767.039]    compiled for 1.10.4, module version = 1.0.0
[   767.039]    Module class: X.Org Server Extension
[   767.039]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   767.039] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[   767.039] (II) LoadModule: "glx"
[   767.039] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   767.039] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   767.039]    compiled for 1.10.4, module version = 1.0.0
[   767.039]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   767.039] (==) AIGLX enabled
[   767.039] (II) Loading extension GLX
[   767.040] (II) LoadModule: "record"
[   767.040] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[   767.040] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[   767.040]    compiled for 1.10.4, module version = 1.13.0
[   767.040]    Module class: X.Org Server Extension
[   767.040]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   767.040] (II) Loading extension RECORD
[   767.040] (II) LoadModule: "dri"
[   767.041] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[   767.041] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[   767.041]    compiled for 1.10.4, module version = 1.0.0
[   767.041]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   767.041] (II) Loading extension XFree86-DRI
[   767.041] (II) LoadModule: "dri2"
[   767.042] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[   767.042] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[   767.042]    compiled for 1.10.4, module version = 1.2.0
[   767.042]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[   767.042] (II) Loading extension DRI2
[   767.042] (==) Matched intel as autoconfigured driver 0
[   767.042] (==) Matched vesa as autoconfigured driver 1
[   767.042] (==) Matched fbdev as autoconfigured driver 2
[   767.042] (==) Assigned the driver to the xf86ConfigLayout
[   767.042] (II) LoadModule: "intel"
[   767.043] (WW) Warning, couldn't open module intel
[   767.043] (II) UnloadModule: "intel"
[   767.043] (II) Unloading intel
[   767.043] (EE) Failed to load module "intel" (module does not exist, 0)
[   767.043] (II) LoadModule: "vesa"
[   767.044] (WW) Warning, couldn't open module vesa
[   767.044] (II) UnloadModule: "vesa"
[   767.044] (II) Unloading vesa
[   767.044] (EE) Failed to load module "vesa" (module does not exist, 0)
[   767.044] (II) LoadModule: "fbdev"
[   767.044] (WW) Warning, couldn't open module fbdev
[   767.044] (II) UnloadModule: "fbdev"
[   767.044] (II) Unloading fbdev
[   767.045] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[   767.045] (EE) No drivers available.
[   767.045]
Fatal server error:
[   767.045] no screens found
[   767.045]
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[   767.046] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.
[   767.046]


εχει να κανει με τα modules intel,vesa,fbdev...
ξέρει κανείς τι πρέπει να κάνω?

thanks in advance,

--asp

EDIT:
#lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
Back to top
View user's profile Send private message
parapente
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 139
Location: Greece

PostPosted: Mon Sep 12, 2011 6:46 pm    Post subject: Reply with quote

Έχεις κάνει emerge το πακέτο xorg-drivers; Μόλις το κάνεις θα μπει και ο driver για την intel κάρτα γραφικών.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Greek All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum