| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
manwe_ Guru

Joined: 01 Feb 2006 Posts: 538 Location: Kraków/Cracow, Poland
|
Posted: Sun Aug 14, 2011 11:53 pm Post subject: [SOLVED] Perl - niedociąganie zależności przy emerge -uDN |
|
|
Witam.
Od jakiegoś czasu zauważam dziwną obsługę modułów do perla, ciągniętych jako zależność. Jako takie wszystkie się instalują, kiedy są potrzebne, ale późniejszy `emerge -uDN world` ich już nie "widzi". Gdyby nie `eix -cIu` nawet bym nie wiedział, ze niektóre pakiety pozostają w nieaktualnych wersjach. O dziwo nie znalazłem na forum nikogo z takim problemem.
Przykładowe drzewo zależności [od "największego"]:
| Code: | www-client/chromium
x11-misc/xdg-utils
dev-perl/File-MimeInfo
virtual/perl-Module-Build
perl-core/Module-Build
virtual/perl-CPAN-Meta
perl-core/CPAN-Meta
virtual/perl-ExtUtils-MakeMaker
perl-core/ExtUtils-MakeMaker
virtual/perl-ExtUtils-Manifest
perl-core/ExtUtils-Manifest |
Przyszła ostatnio nowa wersja */ExtUtils-Manifest, a update jej nie dołączył do listy. Z ciekawości wywaliłem pakiet i wykonałem -uDN world. Nic. Lista pusta. Z drugiej strony --depclean krzyczy, że są niespełnione zależności. Ostatnią rzeczą było emerge -p dla każdego pakietu z listy, począwszy od góry. Dopiero perl-core/ExtUtils-MakeMaker pociągnął brakujące */ExtUtils-Manifest.
Teraz czas na pytanie Dlaczego tak to do dupy działa i jak zmusić emerge do robienia pełnych updateów systemu?
Last edited by manwe_ on Mon Aug 15, 2011 8:00 pm; edited 1 time in total |
|
| Back to top |
|
 |
Garrappachc Guru

|
Posted: Mon Aug 15, 2011 8:42 am Post subject: |
|
|
Nie wiem ja tego, dlaczego world nie upgradeuje wszystkich pakietów, więc póki tego nie naprawią, używam setu @installed. I działa. _________________ De profundis clamavi ad Te, Domine
emerge --info |
|
| Back to top |
|
 |
SlashBeast Moderator

Joined: 23 May 2006 Posts: 2540 Location: Zduńska Wola, Poland.
|
Posted: Mon Aug 15, 2011 10:57 am Post subject: |
|
|
z ExtUtils jest pewien bug, wiele aplikacji go nie widzi i sie przez to nie buduje, to raz, dwa, po updacie perla winno sie odpalic perl-cleanera, dla pewnosci mozna to zrobic przez: | Code: | | perl-cleaner --reallyall |
Daj tez emerge -NuDa --with-bdeps y @world by napewno zaktualizowac caly system, na koniec depclean i powinno byc ok. _________________ github |
|
| Back to top |
|
 |
manwe_ Guru

Joined: 01 Feb 2006 Posts: 538 Location: Kraków/Cracow, Poland
|
Posted: Mon Aug 15, 2011 8:00 pm Post subject: |
|
|
@Garrappachc: emerge drze się, że nie zna @installed. Strzelam, że chodzi o moją wersję portage [wciąż 2.1.x].
@SlashBeast: Rzeczywiście, bdeps rozwiązało problem, a manual wyjaśnił dlaczego. Dopisałem sobie na stałe do EMERGE_DEFAULT_OPTS. Dzięki. |
|
| Back to top |
|
 |
Garrappachc Guru

|
Posted: Mon Aug 15, 2011 8:32 pm Post subject: |
|
|
A to może, ja mam 2.2  _________________ De profundis clamavi ad Te, Domine
emerge --info |
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|