Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Wifi i Atheros
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
fanatico
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 30

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 10:47 am    Post subject: Wifi i Atheros Reply with quote

Witam,
pewnie nikt sie nie zdziwi, iz znowu mam problem :) Przeinstalowalem system po poprzednich wpadkach i teraz nie moge korzystacz wifi.
Poprzednio nie mialem problemu, tylko wkompilowalem obsluge kart atheros w jadra, pozniej modprobe ath9k i wszystko ladnie smigalo. Teraz jest problem.
Quote:

Gentoo linux # modprobe ath9k
Gentoo linux #


Quote:

Gentoo linux # ifconfig wlan0 up
wlan0: ERROR while getting interface flags: No such device


Quote:

Gentoo linux # /etc/init.d/net.wlan0 start
* Bringing up interface wlan0
* ERROR: interface wlan0 does not exist
* Ensure that you have loaded the correct kernel module for your hardware
* ERROR: net.wlan0 failed to start


Byc moze to banalny problem, ale troche sie przerazilem ile jestem w stanie nabroic w krotkim czasie, wiec postanowilem nie ryzykowac.
Bie wyswietlilem lsmod, poniewaz brakuje mi coldplug, ale mam jeszcze problem z blokujacymi pakietami wiec najpierw doczytam co i jak a pozniej sie za to wezme. Bo chyba samo zaladowanie modulu do jadra powinno wystarczyc? Wicd zainstalowany, driver ustawiony na wext. Zawsze dzialalo. Dodam jeszcze ze tym razem instalowalem gnome-light a nie caly pakiet gnome.
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 1:30 pm    Post subject: Reply with quote

Po komendzie
Code:
modprobe ath9k
sprawdź, jaki symbol ma karta poleceniem
Code:
ifconfig -a


Ahterosy najczęściej mają athX np ath0, czasem wifiX, a czasami wlanX.
Back to top
View user's profile Send private message
fanatico
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 30

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 1:48 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

Gentoo ~ # ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1e:33:aa:dc:65
inet addr:190.168.0.100 Bcast:255.255.255.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:576 Metric:1
RX packets:411040 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:294332 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:230095936 (219.4 MiB) TX bytes:22962917 (21.8 MiB)
Interrupt:44

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:125 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:125 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:31357 (30.6 KiB) TX bytes:31357 (30.6 KiB)

sit0 Link encap:IPv6-in-IPv4
NOARP MTU:1480 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)


Wychodzi na to, że tej karty nie ma. Wcześniej pojawiła się jako wlan0.
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 2:15 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Polskie forum (Polish) to Instalacja i sprzęt.

Sprawdz logi kernela (dmesg), pewnie brak jakiegos firmware badz czegos jeszcze w kernelu.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
fanatico
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 30

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 2:30 pm    Post subject: Reply with quote

Wkeiłem dmesg, ale się nie zmieścił więc usunąłem. Popatrze i poczytam co może jeszcze brakować. Są jakieś standardowe moduły, które wymagane są nie tyle co do Wifi z Atherosem a w ogóle do działania sieci bezprzewodowej? Pozdrawiam!
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 2:48 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
dmesg | grep ath9
jak masz wklejać, bo cały dmesg na 100% na forum się nie zmieści.
Naucz się używać grepa, bez niego niewiele z logów wyciągniesz. ;)
Większe listing wklejaj na wkleja, pastebin lub podobny serwis.

To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
fanatico
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 30

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 3:04 pm    Post subject: Reply with quote

:D
Quote:

Gentoo ~ # dmesg | grep ath9k
Gentoo ~ #


Teraz to mi się głupio zrobiło 8) Na tyle potrafie korzaystać z grepa, ale nie chciałem wklejać ponieważ nic się nie pokazuje a z tego co wiem to żeby załadować na stałe to trzeba coldplug doinstalować a z tym też mam problem :) Natomiast po modprobe ath9k a później lsmod też się nic nie pokazuje. Nie ogarniam trochę tego wszystkiego. Zawsze myślałem, że Debian jest już bardziej zaawansowany a tu się okazuje, że człowiek nic nie umie :D
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 5:36 pm    Post subject: Reply with quote

Spróbuj ath9k wbudować na stałe w kernel (niektóre moduły wtedy działają znacznie stabilniej, choć reguły nie ma), spróbuj też na innym kernelu.

Poza tym, w opcjach ładowania modułów można ustawić opcję debug, coś w stylu, np:
Code:
modprobe <moduł> debug=9
- wtedy moduł dokładniej pokaże w logach, co jest grane.
Wszystkie parametry ath9k zobaczysz w wyniku:
Code:
modinfo ath9k


Poza tym zobacz, czy widzi kartę:
Code:
lspci -k | egrep -iA3  'ether|net|wireless'

I zobacz ewentualnie na jakimś systemie LiveCD, czy widzi tą kartę.

Ja osobiście zawsze mam 2 rózne Linuxy na dysku - obecnie Gentoo i Debian.
Jak w jedny coś nie działa, to odpalam drugi system, i tam patrzę.
Wtedy przynajmniej wiem, czy to coś ze sprzętem, czy system się sypie.

To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
fanatico
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 30

PostPosted: Thu Aug 11, 2011 7:59 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

Gentoo ~ # modprobe ath9k debug=9
Gentoo ~ # modinfo ath9k
ERROR: modinfo: could not find module ath9k
Gentoo ~ # lspci -k | grep -A3 'ether|net|wireless'
Gentoo ~ #


Teraz to już w ogóle nie wiem co jest grane :) Karta działa na pewno, bo przed formatem korzystałem z wifi bez problemu.
Back to top
View user's profile Send private message
fanatico
n00b
n00b


Joined: 30 Jul 2011
Posts: 30

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 11:56 am    Post subject: Reply with quote

Mała poprawka.

Quote:

Gentoo ~ # lspci -k | egrep -iA3 'ether|net|wireless'
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Device ff66
Kernel driver in use: r8169
03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5001 Wireless Network Adapter (rev 01)
Subsystem: Askey Computer Corp. Device 7128


Nie dopisałem i :)
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Fri Aug 12, 2011 3:17 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5001 Wireless Network Adapter (rev 01)
Subsystem: Askey Computer Corp. Device 7128
<tu powinna być jakaś linia tekstu wyciągnieta przez grepa>


Gdzie reszta?
Back to top
View user's profile Send private message
Ajgor
n00b
n00b


Joined: 07 Sep 2006
Posts: 15

PostPosted: Sun Aug 14, 2011 4:35 pm    Post subject: Reply with quote

Jacekalex wrote:
Quote:
03:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR5001 Wireless Network Adapter (rev 01)
Subsystem: Askey Computer Corp. Device 7128
<tu powinna być jakaś linia tekstu wyciągnieta przez grepa>


Gdzie reszta?


A czy posiadasz firmware do tego typu karty.
Z tego co wiem jest wymagany.
Modprobe ath9k powinno zwrócić że brakuje właśnie tego
_________________
The Linux Counter 401049
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 491

PostPosted: Sat Nov 12, 2011 5:45 am    Post subject: Reply with quote

Zobacz też, czy nie masz tego steru w tej chwili wbudowanego na stałe:
Code:
grep -i ath /boot/config-$(uname -r)

oraz
Code:
modprobe -r  ath9k


Przy próbie wyładowania modułu wbudowanego w jajo zobaczysz podobny komunikat:
Quote:
modprobe -r snd-hda-intel
FATAL: Module snd_hda_intel is builtin


Pozdro
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum