Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Aktualizacja ati-drivers do 11.6 i problem z modeline
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
wertjacek
n00b
n00b


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 33

PostPosted: Sun Jul 17, 2011 12:03 pm    Post subject: Aktualizacja ati-drivers do 11.6 i problem z modeline Reply with quote

Witam

po aktualizacji ati-drivers nie wiem czemu mam przez chwile kolorowe pasy przy wejsciu na system,tak samo z prawoklikiem na dowolnum katalogu/pliku.Popatrzylem w X.0.log i mam jakis dziwny zapis ktorego wczesniej nie widzialem

Code:
[    28.861] Warning: LookupWindow()/SecurityLookupWindow() are deprecated.  Please convert your driver/module to use dixLookupWindow().


Code:
ATI Radeon HD5700 Series


Code:
tuxuser wert # uname -a
Linux tuxuser 2.6.36-gentoo-r1 #1 SMP Sun Jul 17 12:47:43 CEST 2011 i686 Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E7500 @ 2.93GHz GenuineIntel GNU/Linux


make.conf

Code:
# These settings were set by the catalyst build script that automatically built this stage
# Please consult /etc/make.conf.example for a more detailed example
CFLAGS="-O2 -march=native -pipe"
CHOST="i686-pc-linux-gnu"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
FEATURES="parallel-fetch -collision-protect"
LDFLAGS="-Wl,-O1,--as-needed"
VIDEO_CARDS="fglrx"
INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse"
PORTAGE_NICENESS="8"
MAKEOPTS="-j3 -s"
AUTOCLEAN="yes"
ACCEPT_LICENSE="*"
#CCACHE_SIZE="2G"
LANGUAGE=48
LANGUAGE="48"
LINGUAS="pl"
LC_ALL="pl_PL"
#ACCEPT_KEYWORDS="~x86"
PORTAGE_ELOG_CLASSES="warn info log"
PORTAGE_ELOG_SYSTEM="save"
LIRC_DEVICES="audio audio_alsa serial"
SANE_BACKENDS="canon"
USE="-oss -branding voice weather -esd xine mp3 gnutls cups ppds foomatic-db ipv6 -mDNSResponder alsa -hal gimpprint freetype unicode kde kde4 rdesktop pda -zeroconf -wifi symlink -lm_sensors -ieee1394 -logitech-mouse xinerama -bluetooth -irda sms quotas dvb xprint dvd theora ogg a52 kdeenablefinal win32codecs acl X v4l matroska usb xvid network dvdread fame svg ffmpeg nsplugin wmf 7Zip visualization accessibility audiofile gs artswrappersuid -musicbrainz gphoto2 scanner -musepack dvdr -jack new-login -handbook -kerberos dbus firefox -acpi -pcmcia openexr rar dri aac fat -hfs -jfs -xfs ntfs -reiserfs cjk cdda dts imap flash dxr3 cairo sysfs xpm nptl nptlonly dv lzo mjpeg mmx speex slp fftw -real -joystick xvmc v4l2 -gnome cpudetection -em8300-modules -extramodules -evo -eds -apm config_wizard dga lcd chm gcj -ipod flac stream live kdehiddenvisibility tiff kipi aiglx -pulseaudio x264 lame mp3rtp udev cdr libnotify css bzip2 aalib mng openal -jingle gsm dbox2 cddb -beagle gmp -mono opengl sdl gif gtk qt4 qt3support xcb tracker mozdevelop inotify xulrunner -kdeprefix -arts -qt3 policykit bash-completion"
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/portage"
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.prz.rzeszow.pl /mnt/dysk/usr/portage/distfiles"
source /var/lib/layman/make.conf


xorg.conf

Code:
Section "ServerLayout"
   Identifier     "aticonfig Layout"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
EndSection

# Section "ServerFlags"
#    Option "AutoAddDevices" "false"
# EndSection

Section "Files"
        ModulePath   "/usr/lib/xorg/modules"
        ModulePath   "/usr/lib/opengl/xorg-x11/extensions/"
   FontPath     "/usr/share/fonts/75dpi"
   FontPath     "/usr/share/fonts/100dpi"
   FontPath     "/usr/share/fonts/corefonts"
   FontPath     "/usr/share/fonts/default/ghostscript"
   FontPath     "/usr/share/fonts/misc"
   FontPath     "/usr/share/fonts/TTF"
EndSection

Section "Module"
   SubSection "extmod"
      Option       "omit xfree86-dga"
   EndSubSection
   Load  "dri2"
   Load  "GLcore"
   Load  "dri"
   Load  "glx"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   VendorName   "Unknown"
   ModelName    "FUS LL 3220T"
   Option        "DPMS" "True"    #No screen blanking
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "X700OS 0"
   Driver      "fglrx"
   VendorName  "ATI Technologies Inc"
   Option      "TexturedVideo" "On"
   Option      "UseFastTLS" "1"
   BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Device"
   Identifier  "X700OS 1"
   Driver      "fglrx"
   VendorName  "ATI Technologies Inc"
   Option      "TexturedVideo" "On"
   Option      "UseFastTLS" "1"
   BusID       "PCI:1:0:0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "X700OS 0"
   Device     "X700OS 1"
   Monitor    "Monitor0"
   DefaultDepth     24
   SubSection "Display"
      Viewport   0 0
      Depth     24
   EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
        Group "video"
   Mode  0666
EndSection

Section "Extensions"
    Option "Composite" "Enable"
EndSection


Code:
wert@tuxuser ~ $ glxgears
298 frames in 5.0 seconds = 59.580 FPS
302 frames in 5.0 seconds = 60.323 FPS
XIO:  fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0"
      after 1013 requests (1013 known processed) with 0 events remaining.
wert@tuxuser ~ $ glxinfo
name of display: :0
display: :0  screen: 0
direct rendering: Yes


nie wiem co ten zapis w xorg.0.log sugeruje wiec prosze o podpowiedz,uzywam KDE

Edit

Może bedzie mialo to jakies znaczenie a zapomnialem wspomnieć że przy xorg-server-1.9 i ati-driver-11.3 problem nie wystepuje,natomiast przy xorg-server-1.10 i ati-driver-11.6 juz tak.
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 353
Location: Kraków

PostPosted: Mon Jul 18, 2011 9:18 am    Post subject: Reply with quote

Ati-drivers 11.5 i 11.6 to jeden wielki bug, niestety. Ja np miałem takie coś, że w dolnym prawym roku ekranu mi się mysz zacinała na kilka sekund. Zrób dowgrade do 11.4 - jak na razie, najlepsza wersja ati-drivers. Weź po uwagę, że nie zainstalujesz 11.4 pod jądrem 2.6.38.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
wertjacek
n00b
n00b


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 33

PostPosted: Mon Jul 18, 2011 11:12 am    Post subject: Reply with quote

no z tym dolnym rogiem mam identycznie,nie wspomnialem tylko dlatego że wydało mi sie to glupie :P

Nie do konca jestem pewny czy to tylko wina ati,ja dziwny spadek w glxgears zauwazylem po aktualizacji KDE,jeszcze 2 miesiace temu,na xorg-server-1.9 i ati-drivers-11.2 (jesli dobrze pamietam) i bez jakichkolwiek zawirowan z systemem,wlasciwie niczym sie nie róznił od tego ktory stoi teraz,mialem

Code:
41752 frames in 5.0 seconds = 8350.388 FPS
42670 frames in 5.0 seconds = 8533.877 FPS
42671 frames in 5.0 seconds = 8534.060 FPS
37831 frames in 5.0 seconds = 7563.612 FPS
33801 frames in 5.0 seconds = 6760.177 FPS
34244 frames in 5.0 seconds = 6848.681 FPS
34097 frames in 5.0 seconds = 6819.300 FPS
35803 frames in 5.0 seconds = 7159.915 FPS
27729 frames in 5.0 seconds = 5545.679 FPS
32763 frames in 5.0 seconds = 6548.718 FPS
35922 frames in 5.0 seconds = 7184.253 FPS


a teraz jak w pierwszym poście.To jest tak znacząca róznica że aż boli :) i nie wiem co to spowodowało.
Back to top
View user's profile Send private message
Garrappachc
Guru
Guru


Joined: 26 Dec 2008
Posts: 353
Location: Kraków

PostPosted: Mon Jul 18, 2011 1:22 pm    Post subject: Reply with quote

Generalnie ATI lubi przestarzałe technologie. 11.4 nie zainstalujesz na kernelu >= 2.6.38 dlatego, że w 2.6.38 wywalono Big Kernel Lock, który był wykorzystywany przez drivery ATI. Pamiętam, jak przez pół roku chyba ATI zwlekało z wydaniem sterów, które by działały z xorgiem 1.7. Generalnie, trzeba się dostosować. Ale najśmieszniejsze jest to, że ten bug z freezem kursora jest wszystkim znany i był w ati-drivers 11.2 i 11.3, potem w 11.4 został wyeleminowany, by powrócić w 11.5 i 11.6. Szczerze? Nie rozumiem, dlaczego tak jest. Nie rozumiem, na czym polega ten bug, co jest jego przyczyną, dlaczego prawy dolny róg ekranu a nie górny lewy i dlaczego można go było wyeleminować a potem popełnić w kolejnej wersji. Nie jestem w stanie tego ogarnąć. Ale dobrze, że mamy 11.4.
_________________
De profundis clamavi ad Te, Domine

emerge --info | virtual aviation
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum