Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
localization failure on terminal
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo
View previous topic :: View next topic  
Author Message
madnbri
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2011
Posts: 69

PostPosted: Fri Jul 08, 2011 5:39 am    Post subject: localization failure on terminal Reply with quote

Hello,
I've still got localization problem on terminal. I used Gentoo Localization Guide, but it fails. What I think about:

/etc/locale.gen:
Code:
hu_HU ISO-8859-2
hu_HU.UTF-8 UTF-8


In case of caused an invisible error - not possible, but tried this way also:
Code:
localedef -c -i en_HU -f UTF-8 hu_HU.UTF-8


I didn't forget to run locale-gen, env-update and source /etc/profile:
Code:
locale-gen
env-update
source /etc/profile


/etc/conf.d/keymaps:
Code:
keymap="hu"
windowkeys="NO"
extended_keymaps="us"
dumkeys_charset=""
fix_euro="NO"


This file informs about searching keymaps in /usr/share/keymaps/{arch}/{phisial keyboard layout}/:
Code:
# ls /usr/share/keyboard/i386/qwertz/ | grep hu
hu.map.gz


It doesn't work fine. At booting I get
Code:
* Setting terminal encoding [UTF-8] ... [ok]
* Setting keyboard mode [UTF-8] ... [ok]
* Loading key mappings[hu] ...
assuming iso-8859-1 cent


Do you need my /etc/env.d/02locale?
Code:
LANG="hu_HU.UTF-8"
LC_CTYPE="hu_HU.UTF-8"
LC_COLLATE="C"


Code:
# locale
LANG=hu_HU.UTF-8
LC_CTYPE=hu_HU.UTF-8
LC_NUMERIC="hu_HU.UTF-8"
LC_TIME="hu_HU.UTF-8"
LC_COLLATE=C
LC_MONETARY="hu_HU.UTF-8"
LC_MESSAGES="hu_HU.UTF-8"
LC_PAPER="hu_HU.UTF-8"
LC_NAME="hu_HU.UTF-8"
LC_ADDRESS="hu_HU.UTF-8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.UTF-8"
LC_ALL=


Everything looks correct, but there is a mistake somewhere. I do not know where. Has anybody an idea?

Thanks in advance for answers.

Regards,
mad
Back to top
View user's profile Send private message
madnbri
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2011
Posts: 69

PostPosted: Sun Jul 10, 2011 4:03 pm    Post subject: still doesn't work Reply with quote

I still do not find my mistake. It's completely strange. Everything looks correct, but keyboard layout is default 'us' instead of 'hu'. If anybody has got idea to solve, post it please. If you need any more information I've given in post before, just ask.

Thank you in advance.

Regards,
mad
Back to top
View user's profile Send private message
madnbri
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2011
Posts: 69

PostPosted: Tue Jul 12, 2011 2:15 pm    Post subject: still doesn't work Reply with quote

I tried it a lot. There is no solution to the problem! Please repair. Still I use a WORKING distribution.
Back to top
View user's profile Send private message
DONAHUE
Watchman
Watchman


Joined: 09 Dec 2006
Posts: 6254
Location: Goose Creek SC

PostPosted: Tue Jul 12, 2011 6:15 pm    Post subject: Reply with quote

run
Code:
loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwerty/hu101.map.gz
in CLI and see if it helps. /qwerty/ may need to be changed to suit your keyboard
_________________
Defund the FCC.
Back to top
View user's profile Send private message
madnbri
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2011
Posts: 69

PostPosted: Wed Dec 07, 2011 8:25 pm    Post subject: Reply with quote

DONAHUE wrote:
run
Code:
loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwerty/hu101.map.gz
in CLI and see if it helps. /qwerty/ may need to be changed to suit your keyboard


Excuse me to be late. I've changed my distribution for a long time, but I'm here again and have installed gentoo. There is the same problem, but at bootup I got the right messages:

Code:
...
Setting terminal encoding [UTF-8]
Setting key mappings [UTF-8]
Setting keyboard mode [UTF-8]
Loading key mappings [hu101]
...


This one (as DONAHUE suggested):
Code:
loadkeys /usr/share/keymaps/i386/qwerty/hu101.map.gz
helps, a bit (some character cannot be displayed correctly on console, for example a square instead of ő or ű), but I need automatically at bootup. Where is the mistake?

There is another keymap called hu (/usr/share/keymaps/i386/qwertz/hu.map.gz). It is also incorrect. Does somebody know solution?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Installing Gentoo All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum