Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
thunderbird sound issue
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
shallpion
Guru
Guru


Joined: 29 Sep 2008
Posts: 331

PostPosted: Sun Jul 03, 2011 9:04 pm    Post subject: thunderbird sound issue Reply with quote

I recently noticed that if I allow thunderbird to play a wav sound alert for new message, the entire program (I mean thunderbird ) will be frozen for a moment while it is playing the sound. I cannot switch tabs, cannot type in editing area, basically the entire thunderbird loses response as long as the wav sound is not over. This even affects other programs. While thunderbird playing the sound, if I drag another program's window, there will be significant lag until the sound is over.

Is this my own problem or thunderbird's defect?

Thanks.
Back to top
View user's profile Send private message
charles17
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 02 Mar 2008
Posts: 89

PostPosted: Mon Jul 04, 2011 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

For playing any sound email notification Thunderbird definitely needs media-sound/esound.
So I would expect an esound USE flag as runtime dependency for supporting the sound notification.
Back to top
View user's profile Send private message
shallpion
Guru
Guru


Joined: 29 Sep 2008
Posts: 331

PostPosted: Mon Jul 04, 2011 5:30 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks for you suggestion. I have esound installed, and it looks there is not esound USE for thunderbird :(
Back to top
View user's profile Send private message
teknocrust
n00b
n00b


Joined: 03 Feb 2013
Posts: 11

PostPosted: Thu Feb 21, 2013 9:15 pm    Post subject: Thunderbird-17.0 Reply with quote

Hey, does anyone know if this is still relavant on thunderbird-17.0.2??

I am having no sound / notification issues, and trying to figure out if there is some hidden dependency i'm missing..

PS: esound is long since dead i think.. and I am NOT going to install pulseaudio just to use this..

Thanks!! any tips would be great!
Back to top
View user's profile Send private message
Fitzcarraldo
Guru
Guru


Joined: 30 Aug 2008
Posts: 495
Location: United Kingdom

PostPosted: Thu Feb 21, 2013 10:16 pm    Post subject: Reply with quote

esound is no longer used by Thunderbird: see esound replacement?

Do you have libcanberra installed? (And is the libnotify USE flag set in Thunderbird, as I think that also has a bearing on this?)
_________________
Fitzcarraldo's blog
Back to top
View user's profile Send private message
sk3l
n00b
n00b


Joined: 14 Jul 2012
Posts: 69
Location: CT USA

PostPosted: Sun Jan 19, 2014 1:09 pm    Post subject: Reply with quote

FYI I just switched to Thunderbird from KMail. Despite enabling both the libnotify & alsa USE flags, libcanberra wasn't pulled in. As a result, there was no mail sound alert until I manually emerged libcanberra. I don't see any way to influence this behavior through the current set of USE flags.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum