Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] kdm fails to launch
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
cfgauss
Guru
Guru


Joined: 18 May 2005
Posts: 339
Location: USA

PostPosted: Sat Jul 02, 2011 6:31 pm    Post subject: [SOLVED] kdm fails to launch Reply with quote

After an emerge world, kdm fails to launch. kdm.log contains
Code:
Fatal server error:
no screens found

Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information.

Xorg.0.log contains these errors:
Code:
[    81.046] (EE) module ABI major version (8) doesn't match the server's version (10)
[    81.046] (EE) Failed to load module "sis" (module requirement mismatch, 0)
[    81.047] (EE) module ABI major version (8) doesn't match the server's version (10)
[    81.047] (EE) Failed to load module "vesa" (module requirement mismatch, 0)
[    81.047] (EE) Failed to load module "fbdev" (module does not exist, 0)
[    81.048] (EE) No drivers available.

I'm using sisfb, as grub.conf contains
Code:
title Gentoo Linux 2.6.38-r6
root (hd0,2)
kernel /boot/kernel-2.6.38-gentoo-r6 root=/dev/sda6 video=sisfb:1200x800-24@60,mtrr:2,ywrap

Here's the entire xorg.conf and the entire Xorg.0.log

Any pointers to correcting kdm/X would be greatly appreciated as I would love to get KDE running again. Thanks.

[SOLVED] chithanh, below, correctly suggests that all x11-drivers need to be re-emerged after an xorg-server upgrade. [/SOLVED]


Last edited by cfgauss on Sat Jul 02, 2011 7:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
chithanh
Developer
Developer


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 1691
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Sat Jul 02, 2011 7:23 pm    Post subject: Reply with quote

After you upgrade xorg-server, it tells you to rebuild all x11-drivers. Follow this advice, or you will see such ABI mismatch errors.
Back to top
View user's profile Send private message
cfgauss
Guru
Guru


Joined: 18 May 2005
Posts: 339
Location: USA

PostPosted: Sat Jul 02, 2011 7:47 pm    Post subject: Reply with quote

chithanh wrote:
After you upgrade xorg-server, it tells you to rebuild all x11-drivers. Follow this advice, or you will see such ABI mismatch errors.

You are correct. The messages accompanying an emerge of xorg-server includes
Code:
* You must rebuild all drivers if upgrading from <xorg-server-1.10
 * because the ABI changed. If you cannot start X because
 * of module version mismatch errors, this is your problem.
 * You can generate a list of all installed packages in the x11-drivers
 * category using this command:
 *      emerge portage-utils; qlist -I -C x11-drivers/
 * or using sets from portage-2.2:
 *      emerge @x11-module-rebuild

I was tired after a 6-hour emerge of KDE and just missed this.

Thanks for your help.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum