Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED]Nieladujący się modul nvidi.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
bike123
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2010
Posts: 4

PostPosted: Mon Jun 27, 2011 9:56 am    Post subject: [SOLVED]Nieladujący się modul nvidi. Reply with quote

Witam.
Tak jak mi doradzono zakładam nowy temat.

Problem przedstawia się następująco. Po dokonaniu aktualizacji, zaktualizował się między innymi kernel i moduly nvidi.
Komputera nie restarttowalem bo niemialem potrzeby, gdy to uczynilem z innych powodow nie wstaly mi X-y.

Karta graficzna to : NVIDIA GeForce GTX 460

Błąd który mi się objawil przy próbie ręcznego zaladownia:
Code:
 FATAL: Error inserting nvidia (/lib/modules/2.6.38-gentoo-r6/video/nvidia.ko): No such device


Wynik: dmesg | grep NV
http://wklejto.pl/100339

Wynik: emerge --info nvidia-drivers
http://wklejto.pl/100340

Plik make.conf:
Code:

# These settings were set by the catalyst build script that automatically
# built this stage.
# Please consult /usr/share/portage/config/make.conf.example for a more
# detailed example.
CFLAGS="-march=core2 -mtune=generic -O2 -pipe"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
# WARNING: Changing your CHOST is not something that should be done lightly.
# Please consult http://www.gentoo.org/doc/en/change-chost.xml before changing.
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
# These are the USE flags that were used in addition to what is provided by the
# profile used for building.
USE="gstreamer -kde -qt -qt4 acpi mpeg mmx sse sse2 X gtk gnome alsa dvdr cdr cairo dri dvd cd ipod lm_sensors mp3 ncurses opengl perl samba usb xvid ssl firefox thunerbird udev dbus hal a52 acc acpi berkdb flac gd icq java java6 joystick jpeg jpeg2k ogg pda png quicktime samba sound spell sqlite sqlite3 ssl svg svga truetype fontconfig ttf"

MAKEOPTS="-j5"
GENTOO_MIRRORS="http://gentoo.prz.rzeszow.pl http://gentoo.po.opole.pl http://ftp.vectranet.pl/gentoo/"
source /var/lib/layman/make.conf
SYNC="rsync://rsync3.pl.gentoo.org/gentoo-portage"

INPUT_DEVICES="evdev"
VIDEO_CARDS="nvidia nouveau"
LINGUAS="pl"
LANGUAGE="48"

ACCEPT_LICENSE="AdobeFlash-10.1 skype-eula"




Pozdrawiam i z góry dziękuje


Last edited by bike123 on Mon Jun 27, 2011 10:18 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Crenshaw
Guru
Guru


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 474
Location: Poland

PostPosted: Mon Jun 27, 2011 3:43 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
[    3.795965] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Detected an NVc0 generation card (0x0c4100a1)


nouveau nie bedzie dzialac razem z zamknietymi sterownikami nvidii, wywal go albo zblacklistuj i powinno byc ok
Back to top
View user's profile Send private message
bike123
n00b
n00b


Joined: 05 Dec 2010
Posts: 4

PostPosted: Mon Jun 27, 2011 9:27 pm    Post subject: Reply with quote

Pomogło dzieki. tylko peryferia przestały robić ;/ tj. mysz i klawiatura
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 492

PostPosted: Wed Jun 29, 2011 6:45 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
Problem przedstawia się następująco. Po dokonaniu aktualizacji, zaktualizował się między innymi kernel i moduly nvidi.

A co to za system operacyjny?

Bo jak długo mam Gentoo, nigdy mi się kernel nie zaktuallizował, zaktualizowały się źródła, a skompilować musiałem osobiście.
A po zmianie kernela trzeba przebudować sterowniki.....

To by było na tyle
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum