| View previous topic :: View next topic |
| Author |
Message |
Xywa l33t

|
Posted: Mon Jun 27, 2011 5:06 am Post subject: Xorg-server 1.10 i wieszające się Gentoo |
|
|
Witam,
Od kilku dni w gałęzi stabilnej dostepny jest Xorg-server 1.10. Po update systemu nie działała mi myszka i klawiatura, ale szybko znalazłem info że:
| Quote: | | Xorg no longer does autodetect devices using xf86-input-keyboard and xf86-input-mouse. If you want your input devices hotplugged, please migrate your settings to the xf86-input-evdev driver. |
Info z:
Xorg-server 1.10 Upgrade Guide
http://www.gentoo.org/proj/en/desktop/x/x11/xorg-server-1.10-upgrade-guide.xml
Po instalacji xf86-input-evdev wszytsko zaskoczyło po danwemu, ale...
2 dni temu podczas uruchomania filmu przez Mplayera, X-y zawisiły system totalnie. Nie można było nawet przejść do konsoli żeby coś naprawić, pomogło tylko wyłaczenie z prądu. Próbowałem drugi raz ten sam plik - to samo. Ok, otworzyłem z kmplayerem (zamiast z mplayerem) pomyślałem że jako weekend, później się temu przyjrze, bo myślałem że mplayer krzaczy, dzisiaj zdarzyło się to samo (totalne zawieszenie systemu), ale podczas otwierania przeęglądarki Chrome. Wskaźnik myszki zaczął przycinać, a po chwili X-y, klawiatura, mysz już nie działały.
[1] Nie wiem, czy może po przejściu na xf86-input-evdev driver i nie używaniu xf86-input-keyboard i xf86-input-mouse powinienem te dwa ostatnie odinstalować - bo może gryzą się te sterowiki? Co w takim razie z /etc/make.conf? muszę podmienić INPUT_DEVICES="mouse keboard" na INPUT_DEVICES="evdev"? I czy jeszcze coś potem powinienem zrobić?
| Code: |
# qlist -I -C x11-drivers/
x11-drivers/nvidia-drivers
x11-drivers/xf86-input-evdev
x11-drivers/xf86-input-keyboard
x11-drivers/xf86-input-mouse
x11-drivers/xf86-input-synaptics |
[2] A może powinienem przekonfigurować xorg.conf na nowo? Czy polecacie - Xorg -configure czy może coś innego? Mój xorg.conf ma już 4 lata, więc może to powoduje problem.
Dzięki za pomoc |
|
| Back to top |
|
 |
Jacekalex Guru

|
Posted: Mon Jun 27, 2011 7:06 am Post subject: |
|
|
Na początek zrob kopię xorg.conf, potem go wyrzuć, żeby obraz ruszył bez xorga.
Jak będzie ok, to znajdziesz sprawcę.
Poza tym wrzuć flagi tego xorga - z jakimi go kompilowałeś.
Jeśli nie pomoże wywalenie xorg.conf, to standardowo, sprawdź w /var/log/Xorg.0.log,
powinno pisać, co jest grane.
Spróbowałbym też przebudować sterowniki:
| Code: | | emerge $(qlist -IC x11-drivers) |
Poza tym dziwię się, że dzisiaj ( 27 czerwiec 2011) znalazleś stabilnego 1.10:
| Code: | eix xorg-server
[I] x11-base/xorg-server
Available versions: 1.9.4 1.9.5{tbz2} ~1.10.2 [M]~1.10.99.901 {dmx doc ipv6 kdrive minimal nptl static-libs tslib +udev xnest xorg xvfb} |
Bp ja tu widzę tylko testowego 1.10, za to stabilny 1.9.5 chodzi bez problemu.
Ale moja ślepota jest powszechnie znana
Tutaj też się objawia
Pozdrawiam
 |
|
| Back to top |
|
 |
sherszen Apprentice

|
Posted: Mon Jun 27, 2011 10:28 am Post subject: |
|
|
Założę się, że nie doczytałeś info, gdzie była wiadomość odnośnie przebudowania sterowników. Ten sam problem miałem, że po restarcie gdm klawiatura i myszka nie działała. Przebuduj sterowniki i będzie działać.
Ja mam evdev, keyboard, mouse, synaptics i nic się nie gryzie. Dodatkowo możesz usunąć xorg.conf. udev dobrze się sprawdza w konfiguracji. A jak coś musisz koniecznie ustawić w xorg.conf, to istnieje katalog xorg.conf.d gdzie umieszcza się jakieś wybrane sekcje konfiga. |
|
| Back to top |
|
 |
Xywa l33t

|
Posted: Mon Jun 27, 2011 12:27 pm Post subject: |
|
|
| sherszen wrote: | | Założę się, że nie doczytałeś info, gdzie była wiadomość odnośnie przebudowania sterowników. |
| Jacekalex wrote: | Spróbowałbym też przebudować sterowniki:
| Code: | | emerge $(qlist -IC x11-drivers) |
|
Napisałem przecież, że info z emerge xorg-serwer jasno wskazywało że xf86-input-keyboard i xf86-input-mouse są zastąpine przez xf86-input-evdev (dlatego nie działała mi mysz i klawiatura) i że zaskoczyły po doinstalowaniu tego nowego sterownika:
| Quote: | Po update systemu nie działała mi myszka i klawiatura, ale szybko znalazłem info że: Cytat:
Xorg no longer does autodetect devices using xf86-input-keyboard and xf86-input-mouse. If you want your input devices hotplugged, please migrate your settings to the xf86-input-evdev driver. |
Podsumowując - wszystko mi działa, tylko jest problem ze stabilnością systemu.
| Jacekalex wrote: | Poza tym dziwię się, że dzisiaj ( 27 czerwiec 2011) znalazleś stabilnego 1.10:
| Code: | eix xorg-server
[I] x11-base/xorg-server
Available versions: 1.9.4 1.9.5{tbz2} ~1.10.2 [M]~1.10.99.901 {dmx doc ipv6 kdrive minimal nptl static-libs tslib +udev xnest xorg xvfb} |
Bp ja tu widzę tylko testowego 1.10, za to stabilny 1.9.5 chodzi bez problemu.
Ale moja ślepota jest powszechnie znana
|
Wg info z Gentoo.org - dzisiaj ( 27 czerwiec 2011) - 1.10.2 jest stabilny dla amd64
http://packages.gentoo.org/package/x11-base/xorg-server
Znalazłem jednak na Wiki Gento że evdev zastępuje wszytskie inne sterowniki:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/X.Org/Input_drivers
| Quote: | | Add INPUT_DEVICES with evdev set in /etc/make.conf -- no other devices need to be listed: |
więc zaraz wywale wpisy dla keyboard mouse i synaptics w /etc/make.conf oraz odinstaluje xf86-input-keyboard i xf86-input-mouse i zobaczymy jak system będzie działał po tym.... |
|
| Back to top |
|
 |
Xywa l33t

|
Posted: Mon Jun 27, 2011 1:07 pm Post subject: |
|
|
| Xywa wrote: | | więc zaraz wywale wpisy dla keyboard mouse i synaptics w /etc/make.conf oraz odinstaluje xf86-input-keyboard i xf86-input-mouse i zobaczymy jak system będzie działał po tym.... |
Mały update. Zrobiłem to co powyżej i znowu podczas otwierania Chromium system się zawiesza. Dla mających podobny problem znalazłem tylko to:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-883854-highlight-xorgserver.html
Pozostaje chyba downgrade X-ów.  |
|
| Back to top |
|
 |
Jacekalex Guru

|
Posted: Mon Jun 27, 2011 1:29 pm Post subject: |
|
|
Downgrade X-ów?
Czego się bać?
Ja mam system x86, stabilnego Xorga 1.9.5 i najnowszy ster Nvidii, wszystko działa.
Z jakiegoś bliżej nieznanego mi powodu rzeczywiście xorg-1.10.2 dla amd64 jest oznaczony jako stabilny, czego nie rozumiem.
| Quote: | grep -i keywords /usr/portage/x11-base/xorg-server/xorg-server-1.10.2.ebuild
KEYWORDS="~alpha amd64 arm ~hppa ~ia64 ~mips ~ppc ~ppc64 ~sh ~sparc ~x86 ~x86-fbsd" |
Dla amd64 stabilny, a dla x86 i innych architektur niestabilny?
Albo ktoś zapomniał jednego minuxa, albo coś innego tutaj zaszło.
Dla porównania, wersja 1.9.5:
| Quote: | grep -i keywords /usr/portage/x11-base/xorg-server/xorg-server-1.9.5.ebuild
KEYWORDS="alpha amd64 arm hppa ia64 ~mips ~ppc ~ppc64 sh sparc x86 ~x86-fbsd" |
Ten dla obu najważniejszych architektur (amd64 i x86), jest stabilny, i działa (u mnie z grsecurity i paxem).
Także wróć najlepiej na 1.9.5, to żaden obciach, wersję 1.10.2 na razie zamaskuj, żeby Ci go nie zaciągnął przy następnej aktualizacji.
Pozdrawiam
 |
|
| Back to top |
|
 |
Xywa l33t

|
Posted: Mon Jun 27, 2011 3:08 pm Post subject: |
|
|
| Jacekalex wrote: | | Także wróć najlepiej na 1.9.5, to żaden obciach, wersję 1.10.2 na razie zamaskuj, żeby Ci go nie zaciągnął przy następnej aktualizacji. |
Chyba tak zrobię, ale chciałbym jeszcze sprawdzić co u mnie powoduje problem i przekazać do developerów. W tym linku co podałem powyżej ktoś powiedział, że chcę włączyć opcję debugging:
| Quote: | | Gah, I re-emerged xorg-server-1.10.2 with debugging enabled only to find that it didn't crash. |
Jak skompilować pakiet xorg-server z tą opcją debugging, nie widzę takiej flagi?
| Code: | # equery u xorg-server
[ Legend : U - final flag setting for installation]
[ : I - package is installed with flag ]
[ Colors : set, unset ]
* Found these USE flags for x11-base/xorg-server-1.10.2:
U I
- - dmx : Build the Distributed Multiheaded X server
- - doc : Adds extra documentation (API, Javadoc, etc)
+ + ipv6 : Adds support for IP version 6
- - kdrive : Build the kdrive X servers
- - minimal : Install a very minimal build (disables, for example, plugins, fonts, most drivers, non-critical features)
+ + nptl : Enable support for Native POSIX Threads Library, the new threading module (requires linux-2.6 or better usually)
- - static-libs : Build static libraries
- - tslib : Build with tslib support for touchscreen devices
+ + udev : Enable sys-fs/udev integration (device discovery, power and storage device support, etc)
- - xnest : Build the Xnest server
+ + xorg : Build the Xorg X server (HIGHLY RECOMMENDED)
- - xvfb : Build the Xvfb server |
|
|
| Back to top |
|
 |
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|