Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem z gentoo przy pierwszym uruchomieniu po instalacji
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
electro
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2008
Posts: 46
Location: Poland-Zamość

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 2:34 pm    Post subject: Problem z gentoo przy pierwszym uruchomieniu po instalacji Reply with quote

Mam taki problem:

Zainstalowałem gentoo 64 bitowe , robilem wg instrukcji

Obecnie podczas pierwszego uruchomienia gentoo, pokazuje mi jak na zdjeciu :


http://img16.imageshack.us/img16/7697/dscn0571up.jpg



jakby cos jeszcze trzeba zrobic z plikiem /dev/console bo to powoduje blad

tu w tym temacie jest chyba podpowiedz http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-703753.html



teraz pokazauje mi sie po uruchomieniu gentoo :




Booting (initramfs) ////////// OK teraz initramfs nie powoduje bledu ,ale dale pokazuje mi blad :



switch_root : can't open 'dev/console' : No such device or adress

kernel panic - not syncing : Attempted to kill init!

Pid: 1 , comm: switch_root Not fainted 2.6.38-gentoo-r6





Do utworzenia kompilacji kernela uzywałem genkernela , wczesniej uzywalem recznego kompilowania kernela za pomocą gentoo-sourcees a potem make menuconfing , ale coś dodałem za duzo albo za mało w opcjach imiałem błąd równie podczas uruchamiania



Code:

(chroot) Gentoo-11 / # genkernel --menuconfig all


* Gentoo Linux Genkernel; Version 3.4.10.907
* Running with options: --menuconfig all



* Linux Kernel 2.6.38-gentoo-r6 for x86_64...
* kernel: >> Running mrproper...
* config: Using config from /usr/share/genkernel/arch/x86_64/kernel-config
*         Previous config backed up to .config.bak
*         >> Running oldconfig...
* kernel: >> Cleaning...
* config: >> Invoking menuconfig...


#
# configuration written to .config
#




*** End of the configuration.
*** Execute 'make' to start the build or try 'make help'.


*         >> Compiling 2.6.38-gentoo-r6 bzImage...
*         >> Compiling 2.6.38-gentoo-r6 modules...


* Copying config for successful build to /etc/kernels/kernel-config-x86_64-2.6.38-gentoo-r6
* e2fsprogs: >> Configuring...
* e2fsprogs: >> Compiling...
* blkid: >> Copying to cache...
* busybox: >> Applying patches...
* busybox: >> Configuring...
* busybox: >> Compiling...
* busybox: >> Copying to cache...
* initramfs: >> Initializing...



*         >> Appending base_layout cpio data...
*         >> Appending auxilary cpio data...
*         >> Appending busybox cpio data...
*         >> Appending modules cpio data...
*         >> Appending blkid cpio data...
*


* Kernel compiled successfully!
*


* Required Kernel Parameters:
*     real_root=/dev/$ROOT
*



*     Where $ROOT is the device node for your root partition as the
*     one specified in /etc/fstab
*
* If you require Genkernel's hardware detection features; you MUST
* tell your bootloader to use the provided INITRAMFS file. Otherwise;
* substitute the root argument for the real_root argument if you are
* not planning to use the initramfs...




* WARNING... WARNING... WARNING...
* Additional kernel cmdline arguments that *may* be required to boot properly...

* Do NOT report kernel bugs as genkernel bugs unless your bug
* is about the default genkernel configuration...
*
* Make sure you have the latest genkernel before reporting bugs.




moj aktaualny /boot/grub/grub.conf



Code:


default 0
timeout 7



splashimage=(hd1,3)/boot/grub/splash.xpm.gz

title Gentoo


root (hd1,3)

kernel /boot/kernel-genkernel-x86_64-2.6.38-gentoo-r6   root=/dev/ram0  real_root=/dev/sdb4


initrd /boot/initramfs-genkernel-x86_64-2.6.38-gentoo-r6




i moj fstab

Code:

/dev/sdb4               /               ext4            noatime         0 1

//uzywam ext4 a system mam na sdb4 bo mam dwa dyski twarde


Last edited by electro on Sat Jun 04, 2011 6:22 am; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
soban_
l33t
l33t


Joined: 27 Aug 2008
Posts: 668
Location: /home/soban

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 2:56 pm    Post subject: Reply with quote

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-843063.html to moze sie przydac. Mi zazwyczaj wystarcza lsmod + lspci + google.
_________________
gg: 525600
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 7:28 pm    Post subject: Re: Problem z gentoo przy pierwszym uruchomieniu po instala Reply with quote

electro wrote:
Mam taki problem:

Zainstalowałem gentoo 64 bitowe , robilem wg instrukcji

Obecnie podczas pierwszego uruchomienia gentoo, pokazuje mi się po 2 sekundach takie coś jak na zdjeciu :

http://img89.imageshack.us/img89/7600/dscn0568c.jpg


Obsługa dysku jest?
System plików jest?


electro wrote:

Jest to chyba m.in. zwiazane z jakimś błedęm podczas recznej kompilacji jadra ,kernela - coś dodałem za duzo albo za mało w opcjach , bo wczesniej też kompilowałem jadro to mialem jeszcze inny komunikat po uruchomieniu gentoo taki jak na zdjeciu :

http://img33.imageshack.us/img33/3263/dscn0564it.jpg

teraz moze sprobuje skompilowac kernel za pomoca genkernela , moze to rowiaze problem


Szczerze to ja na tym zdjęciu nie widzę nic niepokojącego... zawieszało się tam czy co?

ps. I przeczytaj linka od @sobana pomoże :)
Back to top
View user's profile Send private message
electro
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2008
Posts: 46
Location: Poland-Zamość

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 7:34 pm    Post subject: Reply with quote

proszę zobaczcie raz jeszcze moj pierwszy post , skompilowalem ponownie moj kernel i tez mam problem, tylko ze teraz inny , ale za to bootuje sie juz lepiej gentoo ,tylko musze poprawic cos , tylko co ?
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 7:48 pm    Post subject: Reply with quote

Co masz na myśli mówiąc, że już się lepiej bootuje? Więcej informacji daj bo Ci nikt nie pomoże, co się dzieje teraz?

Poza w dokumentacji konfig gruba pod genkernel wygląda ciut inaczej. I coś czuje, że nie masz splasha tylko bezmyślnie przekopiowałeś to skądś.
Back to top
View user's profile Send private message
electro
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2008
Posts: 46
Location: Poland-Zamość

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 7:56 pm    Post subject: Reply with quote

Pryka wrote:
Co masz na myśli mówiąc, że już się lepiej bootuje? Więcej informacji daj bo Ci nikt nie pomoże, co się dzieje teraz?

Poza w dokumentacji konfig gruba pod genkernel wygląda ciut inaczej. I coś czuje, że nie masz splasha tylko bezmyślnie przekopiowałeś to skądś.
splash - obrazek działa mi OK
Back to top
View user's profile Send private message
electro
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2008
Posts: 46
Location: Poland-Zamość

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 7:58 pm    Post subject: Reply with quote

w google wpisałem
Quote:

Booting (initramfs) ERROR your /dev is missing files required to boot



są rozwiazania , tylko musze dojsc o co chodzi , bo narazie nie wiem

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Booting+%28initramfs%29+ERROR++your+%2Fdev+is+missing+files+required+to+boot&btnG=Szukaj&aq=f&aqi=&aql=&oq=
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 8:04 pm    Post subject: Reply with quote

W pierwszym wyniku z google masz gotową odpowiedź.
Back to top
View user's profile Send private message
electro
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2008
Posts: 46
Location: Poland-Zamość

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 8:11 pm    Post subject: Reply with quote

Pryka wrote:
W pierwszym wyniku z google masz gotową odpowiedź.
a dokładnie co musze zrobic, jakie polecenia wykonac, bo nie wiem dokonca
Back to top
View user's profile Send private message
Pryka
l33t
l33t


Joined: 08 Jun 2007
Posts: 625
Location: /dev/null

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 9:04 pm    Post subject: Reply with quote

To zrób :)

1) odpal LiveCD
2) zamontuj /mnt/gentoo, olej na razie /proc i /dev
3) cd /mnt/gentoo/dev
4) MAKEDEV generic
5) odmontuj wszystko
6) restart
Back to top
View user's profile Send private message
electro
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2008
Posts: 46
Location: Poland-Zamość

PostPosted: Sat Jun 04, 2011 6:21 am    Post subject: Reply with quote

Pryka wrote:
To zrób :)

1) odpal LiveCD
2) zamontuj /mnt/gentoo, olej na razie /proc i /dev
3) cd /mnt/gentoo/dev
4) MAKEDEV generic
5) odmontuj wszystko
6) restart




pomimo ze tak zrobiłem to nadaj nie jest OK , tak jakby cos jeszcze trzeba zrobic z plikiem /dev/console bo to powoduje blad

tu w tym temacie jest chyba podpowiedz http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-703753.html



teraz pokazauje mi sie po uruchomieniu gentoo :




Booting (initramfs) ////////// OK teraz initramfs nie powoduje bledu ,ale dale pokazuje mi blad :



switch_root : can't open 'dev/console' : No such device or adress

kernel panic - not syncing : Attempted to kill init!

Pid: 1 , comm: switch_root Not fainted 2.6.38-gentoo-r6
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sat Jun 04, 2011 7:44 am    Post subject: Reply with quote

1. używaj taga [code]!

2. Twoj blad jest z initramfs, z tego genkernelowego initramfs. switch_root to 'cos' jak chroot z busyboksa. w initramfs moze brakowac tych nodow badz z jakiegos powodu genkernel montuje pusty katalog w swoim dev i robi mount --move do systemowego /dev, bez nodow. Generalnie genkernel to jest taki syf, ze az strach,zbuduj kernel z palca po prostu.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
electro
n00b
n00b


Joined: 28 Feb 2008
Posts: 46
Location: Poland-Zamość

PostPosted: Sat Jun 04, 2011 7:48 am    Post subject: Reply with quote

po uruchomienie gentoo pokazuje mi :



Booting (initramfs)


switch_root : can't open 'dev/console' : READ-ONLY file system

kernel panic - not syncing : Attempted to kill init!

Pid: 1 , comm: switch_root Not fainted 2.6.38-gentoo-r6







utworzylem plik console, nadalem prawa i nic :



gentoo@Gentoo-11 ~ $ sudo mount /dev/sdb4 /mnt/gentoo

gentoo@Gentoo-11 ~ $ ls -la /mnt/gentoo/dev/console

-rwxrwxrwx 1 root root 0 Jun 4 07:13 /mnt/gentoo/dev/console
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2831

PostPosted: Sat Jun 04, 2011 8:41 am    Post subject: Reply with quote

Przeczytaj moj poprzedni post kilka razy a potem sie do niego zastosuj.
_________________
BitBucket -- better-initramfs
Back to top
View user's profile Send private message
Belliash
Advocate
Advocate


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 2396
Location: Legnica, Poland

PostPosted: Sat Jun 04, 2011 1:18 pm    Post subject: Reply with quote

Ciezko sie nie zgodzic ze slashbeast.
Ja nawet initramfs wbudowalem na stale w jajo by miec splasha.
Wczesniej sam mialem niezle jaja z initramfs generowanym wlasnie przez initramfs - slashbeast mi swiadkiem ze nie klamie ;)
_________________
Asio Software Technologies
Belliash IT Weblog
Back to top
View user's profile Send private message
dudycz.damian
n00b
n00b


Joined: 27 Feb 2011
Posts: 11

PostPosted: Sat Jun 04, 2011 1:29 pm    Post subject: Reply with quote

ja miałem podobne errory jak nie miałem w kernelu devtmpfs. Device Drivers / Generic Driver Options /
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum