Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED][ACPI] cpufreq nie działa.
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Wed Jun 01, 2011 8:42 am    Post subject: [SOLVED][ACPI] cpufreq nie działa. Reply with quote

Witam

Instalowałem teraz Gentoo od nowa, i trochę za porządnie odchudziłem kernel :D :
Sprawa wygląda tak:

Code:
cpufreq-info
cpufrequtils 007: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004-2009
Report errors and bugs to cpufreq@vger.kernel.org, please.
analyzing CPU 0:
  no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
  maximum transition latency: 0.00 ms.
analyzing CPU 1:
  no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
  maximum transition latency: 0.00 ms.


Code:
localhost  ~ # zgrep -i CPU_FREQ /proc/config.gz
CONFIG_CPU_FREQ=y
CONFIG_CPU_FREQ_TABLE=y
# CONFIG_CPU_FREQ_DEBUG is not set
CONFIG_CPU_FREQ_STAT=y
CONFIG_CPU_FREQ_STAT_DETAILS=y
# CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_PERFORMANCE is not set
CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_USERSPACE=y
# CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_ONDEMAND is not set
# CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_CONSERVATIVE is not set
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_POWERSAVE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_CONSERVATIVE=y
localhost ~ #


Code:
zgrep -i cpufreq /proc/config.gz
# CPUFreq processor drivers
CONFIG_X86_PCC_CPUFREQ=y
CONFIG_X86_ACPI_CPUFREQ=y
# CONFIG_X86_CPUFREQ_NFORCE2 is not set



strace -f cpufreq-info pokazuje:
Code:
munmap(0xb77bc000, 4096)                = 0
stat64("/sys/devices/system/cpu/cpu0/", {st_mode=S_IFDIR|0755, st_size=0, ...}) = 0
stat64("/sys/devices/system/cpu/cpu0/", {st_mode=S_IFDIR|0755, st_size=0, ...}) = 0
write(1, "analyzing CPU 0:\n", 17analyzing CPU 0:
)      = 17
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_cur_freq", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/proc/sys/cpu/0/speed", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_cur_freq", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_driver", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
write(1, "  no or unknown cpufreq driver i"..., 53  no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
) = 53
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/related_cpus", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/affected_cpus", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_transition_latency", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
write(1, "  maximum transition latency: 0."..., 39  maximum transition latency: 0.00 ms.
) = 39
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/cpuinfo_min_freq", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_frequencies", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/proc/cpufreq", O_RDONLY)         = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/stats/time_in_state", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
stat64("/sys/devices/system/cpu/cpu1/", {st_mode=S_IFDIR|0755, st_size=0, ...}) = 0
stat64("/sys/devices/system/cpu/cpu1/", {st_mode=S_IFDIR|0755, st_size=0, ...}) = 0
write(1, "analyzing CPU 1:\n", 17analyzing CPU 1:
)      = 17
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_cur_freq", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/proc/sys/cpu/1/speed", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/cpuinfo_cur_freq", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_driver", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
write(1, "  no or unknown cpufreq driver i"..., 53  no or unknown cpufreq driver is active on this CPU
) = 53
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/related_cpus", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/affected_cpus", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/cpuinfo_transition_latency", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
write(1, "  maximum transition latency: 0."..., 39  maximum transition latency: 0.00 ms.
) = 39
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/cpuinfo_min_freq", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_available_frequencies", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_available_governors", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/scaling_governor", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/proc/cpufreq", O_RDONLY)         = -1 ENOENT (No such file or directory)
open("/sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/stats/time_in_state", O_RDONLY) = -1 ENOENT (No such file or directory)
exit_group(0)       


Co niestety jest zgodne z prawdą.

Procesor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz,
od zawsze cpufreq-info pokazywał driver acpi-cpufreq ( w tej chwili na Debianie (jajo Aptosida 2.6.39) też tak pokazuje.
Konfig jednego z kerneli: http://pastebin.com/MDxAdkJu

Jak poprawić konfig kernela?
Zamierzam dopracować lekką statyczną konfigurację, i w tej chwili to jest jedyny problem z optymalnym konfigiem


Dzięki i Pozdrawiam.
8)


Last edited by Jacekalex on Sun Jun 12, 2011 11:12 am; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Jun 02, 2011 2:23 pm    Post subject: Reply with quote

Mam podobny problem, ale z procesorem Intel i3, nie jestem w stanie wymusić zmiany częstotliwości na nim. Ktoś wie jakie moduły są przewidziane do power managment dla tych procesorów?
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Thu Jun 02, 2011 7:08 pm    Post subject: Reply with quote

U mnie na i5 gra i bucy.

Code:
## CPU Frequency scaling
CONFIG_CPU_FREQ=y
CONFIG_CPU_FREQ_TABLE=y
CONFIG_CPU_FREQ_STAT=y
# CONFIG_CPU_FREQ_STAT_DETAILS is not set
# CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_PERFORMANCE is not set
# CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_USERSPACE is not set
CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_ONDEMAND=y
# CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_CONSERVATIVE is not set
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_POWERSAVE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_CONSERVATIVE=y


Sprawdzcie dmesg czy nie ma zadnego problemu z acpi. W przypadku braku acpi (np. jak bootujesz z acpi=off) nie dziala ani HT ani skalowanie procesora.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Zwierzak
Veteran
Veteran


Joined: 19 Sep 2003
Posts: 1012
Location: /dev/null

PostPosted: Thu Jun 02, 2011 9:59 pm    Post subject: Reply with quote

Doszedłem właśnie do tego, że nie ma problemów u mnie z sterowaniem prockiem, problem jest z PowerDevil korzystającym z UPower, jakoś nie znalazłem, aby oferował możliwość sterowania procesorem. Ale rozwiązałem to odpalając cpufreq-set podczas zmiany profili (można było dodać) i teraz działa bez problemu. Dzięki temu linux również powinien zyskać 3h działania na baterii zamiast <1h.
Back to top
View user's profile Send private message
nUmer_inaczej
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 24 Apr 2007
Posts: 133
Location: Bydgoszcz

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 2:47 pm    Post subject: Reply with quote

Zarządzanie zasilaniem

Nie jestem pewny, ale chyba acpid musisz mieć odpalone.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 5:22 pm    Post subject: Reply with quote

U mnie chyba acpid i moduły w jaju nie radzą sobie z płytą gł.
Załadowałem acpid z Thinderboxa, jest to samo, konfig kernela sprawdzałem 10 razy.
Nawiasem piszac , mam Debiana na sąsiedniej partycji, i tam cpufreq działa.

Tydzień temu miałem Gentoo ~x86 - też działało, teraz (po 10 mieś) zainstalowałem od nowa na stabilnym gcc, błędów mniej, a z cpufreq jaja.

Jeszcze pokombinuję z jajem i acpi.


EDYTA:
Znalazłem winnego - błąd w ACPI w kernelu 2.6.39
Sprawa wyglada tak: od kernela 2.6.38.4 miałem taki problem.
Kernel - który miał podaną w cmdline komendę acpi=force - w ogóle nie wstawał.
Był tylko czarny ekran.
W tej chwili mam 2.6.37-r4 (Gentoo-sources) - i ACPI ruszyło.
Nie zorientowałem się wcześniej, bo mam nowego gruba2 - i w paramterze acpi=force omyłkowo był myślnik zamiast =.

Mam 2 kernele 2.6.39 - kompilowane na różnych konfigach (inaczej zrobionych) - i oba wstają, o ile nie mają acpi=force w cmdline.
2 wersje 2.6.37 wstają bez problemu, 2.6.38.2 z vanilla-sources tez wstaje.
Natomiast bez acpi=force na obecnej płycie w ogóle nie mam obsługi Acpi. (dałem się nabrać na Gigabyte).
Spróbuję 2.6.39.1 z kernel.org, może będzie miał to poprawione.


To by było na tyle
8)


Last edited by Jacekalex on Sun Oct 23, 2011 5:05 pm; edited 3 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 10:16 pm    Post subject: Reply with quote

Teraz jeszcze dodaj SOLVED.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

Na Solved troche za wcześnie - na Debianie, na jaju 2.6.39-0.slh.2-aptosid-686 acpi=force działa, cpufreq działa.
Na źródłach 2.6.39 Vanilla i Gentoo z drzewa, nie działa za Chiny Ludowe.

Muszę wyczaić w konfigu Aptosida, skąd jest ta różnica.
I poprawić konfig kernela w Gentoo - żeby ruszyło.
Na 2.6.39.1 z kernel.org ten sam kłopot - co na wszystkich od 2.6.38.4.

Także do SOLVED jeszcze kawał drogi.

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
SlashBeast
Moderator
Moderator


Joined: 23 May 2006
Posts: 2824

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 10:24 pm    Post subject: Reply with quote

Twoim problemem jest acpi, a nie cpufreq sam w sobie, w takim razie popraw temat.

Pobierz sobie config z debiana i sprawdz wtedy, sprawdz tez jakie patche ma debian w kernelu, moze ktorys lata regresje z acpi.
_________________
BitBucket -- better-initramfs to address many usecases and linux's limitations.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 490

PostPosted: Fri Jun 03, 2011 10:29 pm    Post subject: Reply with quote

Konfigi przekopałem na wszystkie strony, jutro skompiluję na żywca jajo na konfigu z Aptosida, i zobaczę, co wypluje.
Jednego jestem pewien, jeśli w Aptosidzie nie dali jakichś latek poprawiających ACPI, to używane moduły przez kernel z Aptosida, i Gentowe -są takie same, moduły ACPI też.

Prawdopodobnie różnica jest gdzie indziej.
I kombinuję, jak ją wyczaić.

EDYTA:
Pomógł najnowszy bios do płyty głównej, - nie trzeba już w grubie klepać acpi=force, żeby działało acpi.

Co ciekawe, kompilowane (w domu) wersje 2.6.38.* i 2.6.39.* - które nie wstawały przy acpi=force, teraz nie wstają w ogóle - jest tylko czarny ekran, nic więcej.
Błąd chyba przejściowy skoro mam 3 działające z ACPI kernele:
Code:
vmlinuz-2.6.37-tic
vmlinuz-2.6.37-gentoo-r4
vmlinuz-3.0.0-rc2
- na tych 3 ACPI już działa normalnie, bez żadnych machinacji w grubie.

EDYTA2:
Obecnie na kernelach 2.6.37 i 3.0 nie potrzeba już acpi=force, za to na 2.6.38.6 i 2.6.39 muszę dawać acpi=off, żeby uruchomienie nie skończyło się blackscreenem i zwiechą.

EDYTA3:
Jajo 2.6.39.2 z vanilla-sources - nareszcie mam stabilne jajo, w którym prawidłowo (u mnie) działa ACPI.

Edyta4:
Pomogła zmiana biosu płyty gł (na najnowszy), sytuacja z Acpi się uspokoiła.

Pozdrawiam
8)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum